Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

1. Leveranser för effektivare sjukvårdsrådgivning

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 13 Nästa »

Klicka på bilden Effektivare sjukvårdsrådgivning 2020-2021 för att förstora den.

Projekt

Kort beskrivning

Genomfört arbetet

Hösten 2021

Invånarens symptom-bedömning

Projektet anskaffar en plattform som ska lösa behovet av invånarens egen symtombeskrivning för att bedöma vårdbehov och hänvisning. Lösningen ska kunna användas både i tjänsten 1177 Vårdguiden på telefon, inom primärvården och i kombination med regionala lösningar.

Utvärdering av lösningen sker i tidiga införanden.

Projektet startade i maj 2020.

En gemensam krav- och behovsbild till en kravspecifikation för en plattform tas fram i nära samarbete med en arbetsgrupp från regionerna.

Ansökningsinbjudan publicerades i oktober 2020.

Dialogmöten har genomförts med kvalificerade leverantörer.

Regionerna svarar senast i mitten av maj på en avsiktsförklaring för att säkra långsiktig finansiering av den upphandlade lösningen.

Resultatet och tidplanen är beroende av hur regionerna ställer sig till avsiktsförklaringen.

Ett nätverk med regionrepresentanter av att delta i tidigt införande planerar för tidiga införanden.

Juridiska, verksamhetsmässiga, ekonomiska och tekniska aspekter utreds.

Fortsatt införande och integrationer med nationell infrastruktur och med regionernas vårdinformationsmiljöer fortsätter under 2022 och eventuellt även 2023.

Bild och video i 1177 vårdguiden på telefon

 

Projektet kompletterar tjänsten 1177 Vårdguiden på telefon med verktyg för bild och video

Videoverktyget ska färdigställas för att kunna erbjudas som en tjänst inom 1177 Vårdguiden på telefon.

Tidigt 2020 genomfördes ett antal piloter för bild- och videoverktyg integrerat med telefonsamtal till 1177 Vårdguiden. Resultat var positivt, i upplevd nytta, säkerhet och nöjdhet hos både inringare och sjuksköterska samt i ökad följsamhet till råden.

I maj 2021 har 18 av 19 möjliga verksamheter infört bildverktyget. Införande sker utifrån regionens förutsättning och viss försening uppstod på grund av Covid-19.

En uppdaterad, säkrare version av videoverktyget färdigställdes i början av 2021. Planeringen av breddinförande till sommaren.

Beroende på hur regionerna svarar på en avsiktsförklaring för de kompletterande verktygen införs videoverktyget i de regioner som så önskar.

Utveckling för att förbättra möjlighet till statistikuttag kopplat till de nya funktionerna fortsätter.

Medicinskt beslutsstöd

Det medicinska beslutsstödet i Rådgivningsstödet, RGS,  är det mest beprövade beslutsstödet inom första linjens vård och sjukvårdsrådgivning, och ligger till grund triagering inom tjänsten 1177 Vårdguiden på telefon samt inom andra delar av hälso- och sjukvården via RGS webb.

Projektet utvecklar och etablerar en stödtjänst för RGS medicinska beslutsstöd (BUH) i förvaltning.

BUH inbegriper ett redaktionellt gränssnitt och API:er för integrationer som gör att fler aktörer kan prenumerera på det medicinska innehållet i befintligt RGS samt i det webbaserade RGS Webb.

Utredning 2019 konkretiserar behov och krav på nytt verksamhetsstöd, exempelvis effektivare arbetsyta för sjuksköterskor, förbättrat hänvisningsstöd samt regionernas behov av integrerad journalföring.

Tidigt 2020 togs en stödtjänst, BUH, för det medicinska beslutsstödet i befintligt Rådgivningsstöd, RGS, i drift.

Integrationer av API’erna är genomförda med RGS, RGS webb samt Region Stockholms hänvisningsstöd.

Den första modulen i det nya verksamhetsstödet byggdes för BUH för att skapa förutsättningar för att utveckla stöd för hänvisning.

 

Utvecklingen fortsätter inom projektet Verksamhetsstöd sjukvårdsrådgivning

 

 

Verksamhetsstöd Sjukvårdsrådgivning

Ett nytt verksamhetsstöd ska färdigställas för att ersätta det befintliga Rådgivningsstödet inom 1177 Vårdguiden på telefon.

Det nya verksamhetsstödet ska utvecklas med ambitionen att helt eller i delar även kunna användas för sjukvårdsrådgivning inom andra delar av första linjen, men också inom andra verksamheter och av andra tjänster.

I projektet ingår även att avveckla Rådgivningsstödet.

En stödtjänst för det medicinska beslutstödet utvecklades tidigare enligt en modulär princip och för att vara den första komponenten i ett nytt verksamhetsstöd.

I början av 2020 gjordes ett fortsatt arbete för ett nytt verksamhetsstöd. Behov, krav och utredningar finns dokumenterade tillsammans med användningsfall och lösningsförslag och kan återanvändas. Det togs även fram en klickbar HTML-prototyp för att förankra koncept och teknikval samt för att genomföra användartester.

Sent 2020 gjordes en förstudie med syfte att på en övergripande arkitekturell nivå belysa olika alternativ för hur ett nytt verksamhetsstöd kan realiseras.

I mitten av juni 2021 levererades resultatet av en större utredning inom området hänvisning. Utredningen ska, tillsammans med en referensgrupp, testa hypotesen och realiserbarheten av ett mer strukturerat stöd för hänvisning, samt belysa perspektiven administration av hänvisningsstödet samt förvaltning. Parallellt med detta har också en utredning gällande lösning för journalföring initierats. Utredningen ska i ett första steg ge underlag för projektplanering och därefter dialogiseras med och förankras inom regionerna före beslut om vägval.

Förberedelsearbete pågick under maj-juni för att ta fram en projektplan och till viss del en realiseringsplan. Arbetet fokuserar på att tydliggöra omfattning och avgränsningar.

Regionerna svarade på en avsiktsförklaring per 2 juni för att säkra finansieringen av projektet under åren 2022 och 2023. Att kunna erbjuda tjänsten 1177 Vårdguide på telefon även efter 2023 är avhängigt regionernas finansiering av det nya verksamhetsstödet.

Planerat för projektet under hösten 2021 är att fortsätta med utredning, kompletterande behovs- och kravarbete samt med IT-utveckling av de första delarna.

Stabiliseringsåtgärder för befintligt rådgivningsstöd

Befintligt Rådgivningsstöd är en 15 år gammal egenutvecklad lösning och en analys har visat att det efter 2023 blir ohållbart kostsamt att bevara befintlig teknisk plattform.

Stabiliseringsåtgärder krävs innan en ny lösning är på plats.

Åtgärder utifrån lagkrav kring perspektiven NMI/MTP samt GDPR/PD har genomförts.

En fördjupad teknisk analys kring långsiktigt val av plattformslösning har genomförts.

Stabiliseringsåtgärder för att i nuläget säkra plattformen har gjorts. Teknikuppdateringar för kontaktcenterlösningen påbörjades kvartal 4 2020.

Anpassning till Ineras statistikplattform Power BI är klar.

Nödvändiga uppdateringar samt utredning och verkställande av gallring av samtal och känsliga personuppgifter beräknas fortsätta under större delen av 2021. Gallringen sker i januari 2022.

 

  • Inga etiketter