1. Leveranser för effektivare sjukvårdsrådgivning

Inom fokusområde Effektivare sjukvårdsrådgivning har programmet:

  • upphandlat ett ramavtal för en digital tjänst för automatiserad symtombedömning och hänvisning via 1177.se

  • kompletterat sjukvårdsrådgivningen 1177 med bild och video

  • utvecklat en teknisk lösning så att Rådgivningsstödets kvalitetssäkrade medicinska beslutsunderlag kan bli tillgängliga för andra digitala verktyg och tjänster

  • skapat förutsättningar för ett nytt stöd för hänvisning

  • påbörjat utveckling av ett nytt och mer flexibelt verksamhetsstöd för sjukvårdsrådgivning.

En utgångspunkt för effektivare sjukvårdsrådgivning är att mellan 30 och 40 procent av de runt 400 000 mottagna samtalen per månad i 1177 Vårdguiden på telefon slutar i ett råd till självhjälp. I vissa fall skulle dessa råd kunna förmedlas automatiskt vilket skulle minska belastningen avsevärt. En hypotes är att även en del av samtalen till övrig primärvård skulle kunna ersättas av invånarens självskattning när det finns ett utbyggt digitalt verktyg för egen symtombeskrivning på 1177.s .

En digital tjänst för automatiserad bedömning av vårdbehov och hänvisning

Den omedelbara nyttan av ett digitalt verktyg för invånarens symtombedömning är ökad tillgänglighet genom ytterligare en kanal som är tillgänglig oavsett tid på dygnet eller var man befinner sig. Lösningen ska även avlasta tjänsten 1177 Vårdguiden på telefon och primärvården. Den ska skapa förutsättningar för ett sammanhållet ärendeflöde för invånaren som börjar med att beskriva sitt problem via ett antal frågor. Om det räcker med råd till självhjälp kan ärendet avlutas. I annat fall hänvisas invånaren till fortsatt bedömning, oftast via chatt med en sjuksköterska och det finns även funktioner för bild och video. Vid behov kan invånaren sedan bli hänvisad till ett digitalt alternativt fysiskt möte med relevant vårdprofession. Ärenden ska också kunna flyttas från en vårdnivå till en annan. För att detta ska fungera i praktiken krävs samverkan både inom och över organisations- och regiongränser. Inriktningen är att nationella och regionala digitala verktyg och tjänster ska kunna samspela, så att invånarens flöde blir sömlöst oavsett vilken vård som hänvisningen går till. På sikt kan en sådan här digital tjänst användas för att styra vårdflöden och samverkan mellan vårdgivare inom och mellan regioner.

En ramavtalsupphandling för den digitala lösningen har genomförts i tät samverkan med regionerna. Inriktningen för upphandlingsprojektet har varit att lösningen ska kunna användas i sjukvårdsrådgivning eller primärvård och att hänvisning kan ske till både egenvård, primärvård, akutsjukvård och specialistvård.  12 regioner deltog i en intensiv behovsinsamling som ledde till en målbild som underlag till krav i upphandlingen.

Tio regioner har gått med i ramavtalet från start.  Övriga regioner har möjlighet att ansluta i en kommande etapp. Upphandlingen är nu föremål för en överprövning vilket innebär att tidplanen för införande är försenad.

Införande av en gemensam digital tjänst för automatiserad bedömning av vårdbehov som en del av varumärket 1177 Vårdguiden har lett till samtal kring organisation och verksamhetsprocesser inom och mellan regioner.  I väntan på resultatet av överprövningen fortsätter därför ett arbete med regionerna kring ­frågor som inte är beroende av den tekniska lösningen. Det handlar till exempel om hur en sådan här tjänst ska presenteras på 1177.se, hur invånaren ska hitta rätt, hur samverkan ska ske fortsättningsvis och om vilka gemensamma överenskommelser kring bemanning, öppettider, begrepp som behövs.

Nya kanaler i 1177 Vårdguiden på telefon ger bättre stöd för vård och invånare

Telefonnumret 1177 är fortsatt en viktig väg in till vården över hela landet. För att möta invånarnas förväntningar på en modern sjukvårdsrådgivning med flera kommunikationskanaler har programmet utvecklat ett bildverktyg och ett videoverktyg som kan användas i telefonsamtalet med 1177.

Bild eller video som komplement i telefonsamtalet kan underlätta för sjuksköterskan att bedöma invånarens behov av vård och det bidrar till att invånaren oftare kan få råd och inte behöver söka fysisk vård. Utvärderingar visar dessutom att verktygen bidrar till att både invånare och sjuksköterska känner sig tryggare med både bedömning och råd, vilket också leder till ökad följsamhet till råden.

Bildverktyget används i 19 regioner och under 2021 har sammanlagt över 20 000 bildsamtal genomförts. 10 regioner använder videoverktyget. Införandestöd med utbildning och uppföljning ingår som en viktig del när nya verktyg införs i en dygnet-runt-öppen verksamhet.

Nytt nationellt verksamhetsstöd för effektivare sjukvårdsrådgivning

Rådgivningsstödet, det verksamhetsstöd som i dag används dygnet runt för sjukvårdsrådgivning i Sverige, närmar sig slutet av sin livslängd. Utvecklingen av ett nytt verksamhetsstöd för sjukvårdsrådgivning pågår med ambitionen att ha växlat ut alla delar till 2023. Att byta ut ett stödsystem som används dygnet runt, årets alla dagar, kräver koordinering, noggrann planering och tätt samarbete med användarna.

Det medicinska beslutsstödet i Rådgivningsstödet är det mest beprövade beslutsstödet inom första linjens vård och sjukvårdsrådgivning. Det ligger till grund för bedömning av vårdbehov inom tjänsten 1177 Vårdguiden på telefon samt inom andra delar av hälso- och sjukvården via Rådgivningsstödet webb (RGS webb). Fördelen är en likvärdig bedömning oberoende av vilken vårdgivare en invånare har kontakt med. Ytterst bidrar de gemensamma medicinska beslutsunderlagen till en mer kvalitetssäkrad och jämlik vård i Sverige.

Ett nytt system med redaktionellt gränssnitt och API:er för integrationer gör att det medicinska innehållet i det befintliga Rådgivningsstödet nu kan användas även i andra digitala tjänster och verktyg. Ett API för de medicinska beslutsunderlagen har i sin tur skapat förutsättningar för en nationell stödtjänst för hänvisning. Rätt hänvisning är beroende av bedömt vårdbehov och i vissa fall även av regionens regionala regelverk och vårdutbud. En teknisk koppling mellan beslutsunderlagen, regionens regelverk och det regionala vårdutbudet gör att utvecklingen av en automatiserad lösning för hänvisning kan bli möjlig. Stödet för hänvisning ska användas i det nya verksamhetsstödet och det ska också utvecklas för att kunna användas fristående, av nya målgrupper.

Det nya verksamhetsstödet ska effektivisera sjukvårdsrådgivningen. Ett användarvänligt gränssnitt och förbättrat stöd för hänvisning ska göra det snabbare, enklare och säkrare för sjuksköterskan att göra en bedömning av vårdbehov, ge råd och vid behov hänvisa invånare till rätt vård. Detta frigör tid för sjuksköterskan, förbättrar arbetsmiljön, ökar patientsäkerheten samt ökar också möjligheterna till utökad samverkan mellan regionerna inom 1177 Vårdguiden på telefon.

Nödvändig utveckling av befintligt Rådgivningsstöd​

Rådgivningsstödet är en del av tjänsten 1177 Vårdguiden på telefon som är ett nationellt medicinskt informationssystem, ett NMI. Det används dygnet runt, årets alla dagar och behöver följa de lagar och regelverk som gäller för medicintekniska produkter. Programmet har genomfört nödvändig utveckling för att leva upp till lagkraven och säkra en stabil leverans till dess att ett nytt verksamhetsstöd är på plats. Ytterligare ett steg mot målbilden togs när journal­anteckningen från 1177 Vårdguiden på telefon kunde visas i Journalen på 1177.se för invånare, något många invånare frågat efter. I december 2021 gjordes 6,3 miljoner inloggningar av invånare som ville läsa sin journal på 1177.se. Det är den högsta siffran hittills för en månad.