3. Leveranser för infrastruktur och arkitektur

Inom fokusområde Arkitektur, infrastruktur och ramverk har programmet:
  • utvecklat arkitekturen i utvecklingsprojekten inom programmet

  • analyserat, vidareutvecklat och tagit fram ett arbetssätt och en grund för gemensam infrastruktur inom 1177 Vårdguiden

  • formulerat krav och behov på nya standarder för gemensam, nationell infrastruktur och samverkansarkitektur

  • tagit fram ett gemensamt kodverk och standarder för hur vårdutbud kan beskrivas på ett likartat sätt i olika tekniska system

  • vidareutvecklat den tidigare piloten för infrastrukturtjänsten Utbudstjänsten

  • tagit fram ett förslag på ett nationellt ramverk för digital vård som ska gå ut på remiss i regionerna

  • tagit fram ett nytt UX-ramverk och genomfört nödvändig teknisk utveckling för att förbättra en enhetlig användarupplevelse

  • uppdaterat riktlinjerna för varumärket 1177 Vårdguiden utifrån marknadens och regionernas behov.

Vidareutveckling av Utbudstjänsten gör det lättare att hitta rätt i vården

En viktig del i målbilden för första linjens vård är att invånare ska kunna hitta eller hänvisas till rätt vårdnivå. Utbudstjänsten skapar förutsättningar för att både profession och invånare via olika digitala system ska få information om vilka vårdtjänster som regioner, och på sikt även kommuner, erbjuder.

Ett gemensamt kodverk som talar om hur olika vårdtjänster ska benämnas har tagits fram i samverkan med regionerna. Resultatet är förankrat hos både regioner och myndigheter. Kodverket behöver fortsätta utvecklas under flera år framöver och nyttan uppstår först när huvudmännen gör sin utbudsinformation tillgänglig via tjänsten. För vårdpersonal blir den största nyttan att mindre tid går åt till att hantera remisser. För invånare blir den största nyttan en följd av den förbättrade remisshanteringen. När en större andel remisser kommer rätt minskar tiden som patienten behöver vänta på vård, vilket innebär minskat lidande, minskad oro och minskad utebliven inkomst.

Arkitekturarbete för att tjänster ska fungera tillsammans

Fokus för arkitekturarbetet har legat dels på hur de befintliga och nya tjänsterna inom 1177 Vårdguiden ska fungera tillsammans, dels på hur de ska fungera tillsammans med regionernas egna tjänster och verktyg. Allt fler regioner inför olika digitala tjänster och lösningar för att förenkla kontakten mellan invånare och hälso- och sjukvården. Ett centralt område är att vidareutveckla den nationella infrastrukturen[2] för att viktig information ska kunna följa med invånaren och finnas tillgänglig för vårdpersonal när den behövs. En utbyggd nationell infrastruktur gör att landets vårdgivare kan utveckla och upphandla tjänster utan att viktig informationsöverföring hindras.

Arkitektur utgör en stor del av utvecklingsprojektens arbete och bland annat har det tagits fram:

  • en förmågekarta, en sammanställning av vilka förmågor och verksamhetsprocesser som tjänsterna i 1177 Vårdguiden ska stödja. Tillsammans med exempelvis användarresor är förmågekartan ett av de verktyg som kan användas när beslut om utveckling tas, både regionalt och nationellt

  • möjlighet att skicka med en fil i ett meddelande till invånaren på 1177.se, att följa status för en remiss samt att hantera utbudsinformation

  • lösningsförslag för gemensam journalhantering i nationella tjänster

  • en krav- och behovsbild för hur 1177 Vårdguiden ska kunna möta regionernas behov av nya standarder för informationsöverföring mellan system, kopplat till de nya vårdinformationssystemen.

Gemensamt ramverk för digital vård underlättar god och nära vård över regiongränser

En följd av den ökade digitaliseringen är att geografiska gränser blir mindre självklara. Intresset från regionerna för gemensamma verksamhetsprocesser, arbetssätt och överenskomna ramverk växer i takt med ökad digitalisering. Programmet har därför tagit fram ett förslag till ett nationellt ramverk för digital vård som alla regioner kan jobba långsiktigt mot för att säkerställa patient- och invånarperspektivet om en god och jämlik vård. Ramverket beskriver gemensamma arbetssätt och principer. En första version av ramverket presenterades för representanter från samtliga regioner i samband med en nationell samling i december 2021. 

Ett nationellt ramverk som är teknik-, plattforms- och organisationsneutralt kan:

  • underlätta nationell samverkan

  • visa på ett nationellt basutbud – minsta gemensamma nämnare

  • underlätta nationell uppföljning och forskning

  • säkerställa koppling till andra nationella ramverk och kunskapstjänster, exempelvis Nationellt kliniskt kunskapsstöd

  • klargöra och förtydliga juridiska ställningstaganden

  • ge övergripande principer som stöd vid fortsatt utveckling av tjänsterna.

Ramverket ska fastställas av Ineras styrelse och även på politisk ledningsnivå i regionerna. Förslagsvis revideras ramverket efter ett till två år eftersom utvecklingen är stor inom området.

UX-ramverk effektiviserar både utveckling och förvaltning inom 1177 Vårdguiden

Inera har under lång tid utvecklat, övertagit och vidareutvecklat tjänster för både invånare och vårdprofession i Sverige. Flera tjänster används av samma användare och fram till nyligen har de mötts av användarvyer som skilt sig åt både till utseende och sätt att fungera. Programmet har därför tagit fram ett UX-ramverk för att underlätta utveckling inom 1177 Vårdguiden. UX-ramverket innehåller tydliga regler för hur användargränssnitten ska se ut, fungera och tillgänglighetsanpassas. Tjänsterna utgår från ramverket i sin utveckling.

UX-ramverkets designsystem går att återanvända för alla framtida projekt och större ombyggnationer av befintliga lösningar. Dessutom ingår ett metodstöd för UX inom Inera och även för regionerna om de önskar. Utvärderingar visar att redan i uppbyggnaden av ramverket har kvaliteten ökat och att både tid och resurser har sparats in i utvecklingsarbetet. UX-ramverkets återanvändbara delar och konkreta vägledningar för utveckling inom varumärket 1177 Vårdguiden är en förutsättning för att användningen av varumärket breddas i samband med att regionernas egna digitala verktyg och tjänster blir allt fler.

Nya riktlinjer för varumärket 1177 Vårdguiden möter nya användningsområden

Sveriges regioner samverkar kring det gemensamma varumärket 1177 Vårdguiden och använder det som en del av sin kommunikation med invånare inom området hälsa, vård och omsorg. Sveriges kommuner bedriver också hälso- och sjukvård, vilket gör kommunerna till nya möjliga användare och avsändare till varumärket. När allt fler digitala verktyg och tjänster, nationella såväl som regionala, används inom vård och omsorg, har regioner och kommuner behov av en bredare användning av varumärket 1177 Vårdguiden. 

Riktlinjerna för varumärket 1177 Vårdguiden har kompletterats med villkor för användning av 1177 Vårdguiden som omfattar samverkan mellan både nationella, regionala, kommunala och privata aktörer samt en gemensam finansierings- och samarbetsmodell.