2. Leveranser för smartare självservicetjänster

Inom fokusområde Smartare självservicetjänster har programmet:

  • utvecklat möjligheten för vården att skicka digitala kallelser till invånaren via 1177.se

  • infört en ny teknisk lösning samt nya provtagningstyper för tjänsten Egen provhantering

  • tagit fram en helhetslösning via Egen provhantering som regionerna kan ansluta till med regionala eller externa labb för att ge utökad provtagningskapacitet

  • förbättrat och tillgänglighetsanpassat de inloggade tjänsterna på 1177.se så att invånaren utifrån sina behov enklare hittar rätt bland de olika tjänsterna

  • påbörjat utvecklingen av nya tidbokningstjänster som gör det enklare för vården att utöka sin webbtidbokning kopplat till olika situationer och digitala självservicetjänster

  • infört en funktion som gör att vårdnadshavare kan vara ombud för minderåriga barn i plattformen för digitala stöd- och behandlingsprogram

  • förbättrat och förstärkt kapaciteten hos de tekniska plattformarna för att klara den stora ökade användningen av 1177-tjänsterna som pandemin fört med sig.

De inloggade tjänsterna på 1177.se är ett centralt nav där invånarna kan kommunicera med vården på ett säkert sätt och göra vårdärenden som till exempel boka/avboka och ändra tid, läsa sin journal, boka tester för covid-19, läsa provsvar samt förnya recept.

Pandemin har inneburit stora påfrestningar för vården och dess personal men den påskyndade också införandet av digitala tjänster. Under pandemiåren 2020 och 2021 ökade användningen av de inloggade tjänsterna på 1177.se med mer än 200%. I och med den kraftigt ökade användningen har insatser för att stabilisera driften av befintliga tjänster varit centrala inom programmet. 

Utveckling av digitala kallelser ger en mer hållbar vårdadministration

Digitala kallelser ger vården möjlighet att skicka en digital kallelse till invånaren via inkorgen på 1177.se. Programmet har utvecklat möjlighet för vården att själv utforma kallelsen och det går numera att skicka med en bilaga. Invånaren kan till exempel få en hälsodeklaration att fylla i inför ett bokat besök, vilket gör att både invånaren och mottagande vårdpersonal kan vara bättre förberedda vid ett möte. Det är också möjligt för invånaren att av- och omboka sitt besök direkt via den digitala kallelsen. På det viset blir funktionen digitala kallelser en självklar del i ett samman­hållet ärendeflöde för invånaren i kontakt med vården.

En förutsättning för bästa nytta med den digitala kallelsen är en ny funktion där invånaren kan uppdatera sina kontaktuppgifter i inloggat läge på 1177.se och ange om man vill ha kallelser från vården digitalt eller ej. I förlängningen kan alla vårdsystem i Sverige hämta samma information för att ha aktuella uppgifter till patienten.

Egen provhantering för ökad testkapacitet

Tjänsten Egen provhantering ger invånaren möjlighet att själv hantera och ha överblick över sina provtagningar. Delar av provhanteringen flyttas från vården till invånare/patienter. Det innebär att invånaren blir en medaktör i hälso- och sjukvården och kan hantera sin provtagning på en tid och plats som passar. Samtidigt skapar det nytta i vården genom minskad administration. I ett sammanhållet ärendeflöde kan Egen provhantering användas både före och efter ett vårdbesök, i kombination med en digital kallelse eller ett frågeformulär samt med webbtidbokning.

Pandemin innebar att provtagningskapaciteten i landet snabbt behövde öka. Projektet Egen provhantering fick i uppdrag att ta fram en helhetslösning som regionerna kan ansluta till med regionala eller externa labb för att öka sin provtagningskapacitet. Arbetet genomfördes i samverkan med Folkhälsomyndigheten och tillsammans med andra aktörer för att etablera ett samman­hållande provtagningsflöde. Målet var att underlätta för regionerna att snabbt kunna ansluta och utöka provtagningsverksamheten för covid-19-tester. Ett uttalat verksamhetsfokus samt en gemensam målbild och nationellt stöd och styrning från Folkhälsomyndigheten var avgörande för resultatet och för den snabba utvecklingen. Intresset från regionerna för provtagningstjänsten är stort och parallellt med all utveckling kopplat till Covid-19 införs nu nya provtagningstyper, exempelvis för HPV, PSA och diabetes. 

Projektet tog fram en enkel och återanvändbar struktur för integrations- och införandestöd i tätt samarbete med regionerna. Utifrån bland annat daglig analys av supportärenden anpassade och utvecklade projektet kontinuerligt funktioner och gränssnitt.  Det har varit en dramatisk förändring i ökad användning sedan pandemin tog fart. Tjänsten har gått från drygt 8 000 stycken egenprovtagningar per månad till toppen i december 2021 då drygt 900 000 provtagningar utfördes. På Inera.se finns öppen statistik för Egen provhantering.

De speciella behoven som pandemin förde med sig drev på utvecklingen av en funktion som gör det möjligt med provtagning över regiongränser samt en lösning för egenregistrerade tester som kopplas till identitet med QR-kod. Under 2022 ska en pilot med en förbättrad funktion för integrerat tidbok- och beställningsflöde genomföras.

Lättare att hitta och en enhetlig design efter inloggning på 1177.se

De inloggade tjänsterna på 1177.se består av flera olika delar som är uppskattade och viktiga, med hög kännedom och användning. Tjänsterna är delvis gamla och har utvecklats fristående från varandra. Programmet har drivit ett förbättringsarbete för en samman­hållen användarupplevelse för alla delar. Centrala delar är en förbättrad startsida och navigering samt ny design av tjänsten Journalen och Nationell patientöversikt, NPÖ. Här ingick också invånarens möjlighet att följa status på sin remiss samt en plan för fortsatt utveckling.

Förutom nytt utseende har flera förbättringar och nya funktioner utvecklats, till stor del för att följa Tillgänglighetsdirektivets lagkrav. Tjänster som är viktiga för invånare som vill ha en sammanhållen planering för sina vårdkontakter har lyfts fram på startsidan, exempelvis tjänsterna Journalen och Egen provhantering. Det har blivit enklare att hitta och växla mellan tjänsterna och startsidan går numera att personifiera med genvägar till tjänster som används ofta, till exempel förnya recept, boka tid på en specifik mottagning eller för att komma till ett påbörjat stöd- och behandlingsprogram.  

En framgångsfaktor i det här arbetet har varit tät samverkan med SKR:s nationella forum för Patientkontrakt. Det ledde till ett par nya kategorier av e-tjänster som en vårdenhet kan erbjuda invånaren – Kontakt före besök samt Fast vårdkontakt.

Nya tidbokningstjänster kan användas med flera digitala verktyg

Målbilden för första linjens vård innefattar att invånaren ska kunna se alla sina bokade tider, enkelt och snabbt hitta vård samt själv kunna boka respektive om- och avboka sina tider. Den nuvarande tidbokningstjänsten på 1177.se är omodern och möter inte dagens krav. Utveckling behövs, inte minst för att det ska vara attraktivt och möjligt för både vårdpersonal, administratörer och invånare att använda tidboknings­tjänsterna för olika behov.

För att webbtidbokning ska kunna användas på ett optimalt sätt behöver vården visa upp relevanta tider i rätt sammanhang för en invånare. Kanske ska en tid vara bokningsbar först efter ett bedömt vårdbehov eller kopplas till att invånaren fyller i ett frågeformulär före besök. I vissa sammanhang finns det behov av att kunna boka en serie tider på en mottagning eller att kunna boka tider på olika mottagningar under en och samma dag.

Ett gemensamt sätt att beskriva olika tidstyper är en förutsättning för att kunna använda tidbokning i olika digitala vårdflöden och nationella tjänster. Projektet har därför, i samarbete med regionerna, gjort ett grundläggande informatikarbete för att beskriva olika tidstyper. Som ett första steg har den tekniska lösningen och det grafiska gränssnittet för befintlig webbtidbokning uppdaterats. Projektet har gjort en gedigen krav- och behovsinsamling i samarbete med regionerna inför fortsatt utveckling.

Nödvändig utveckling för att möta ökad användning av de inloggade tjänsterna

Aldrig tidigare har belastningen varit så hög på de inloggade tjänsterna på 1177.se. I december 2021 noterades ett nytt rekord med 18,8 miljoner inloggningar. Under 2018 var motsvarande siffra i genomsnitt 1,8 miljoner inloggningar per månad.

För att klara den ökade användningen byttes till exempel integrations­plattformen för de inloggade tjänsterna ut. Detta fyrdubblade kapaciteten jämfört med hur det såg ut när pandemin började. Med stor framgång byttes komponenter ut samtidigt som trycket från användarna var extremt högt och det lyckades tack vare ett stegvis och välplanerat arbete med högt engagemang hos både förvaltning och leverantörer. En funktion för en virtuell kö utvecklades också för att klara extrema toppar vid inloggning. När riktigt många vill logga in samtidigt kan besökaren numera mötas av ett digitalt kösystem på 1177.se.

Pandemin bidrog också till att fler verksamheter såg nyttan av behandlings­programmen i plattformen Stöd och behandling och regionerna skapade ett stort antal nya, öppna program. När användningen ökade behövde prestandan höjas och både databaser och driftplattformen har anpassats och utvecklats.