Genomfört arbete 2020-2021

Bakgrund och syfte med sidorna

Fokus för programmet Första linjens digitala vård har legat på att öka regionernas möjlighet att ge invånaren tillgång till effektiva och kvalitetssäkrade självservicetjänster. Det har skett både genom att anskaffa eller utveckla tjänster direkt riktade till invånaren, via 1177 Vårdguiden, samt genom att (vidare)utveckla den nationella infrastrukturen och samverkansarkitekturen så att regionala och lokala digitala lösningar hos regioner och andra offentligt finansierade vårdaktörer kan samverka i vårdens digitala ekosystem. Insatser för att stabilisera driften av befintliga tjänster har också varit centralt då användandet av 1177 Vårdguidens tjänster ökade betydligt under både 2020 och 2021.

Syftet med sidorna under Genomfört arbete är att ge en överblick över programmets leveranser under 2021-2022.

Leveranser som skapar nytta för både invånare och vård

Programmet Första linjens digitala vård har i nära samarbete med landets regioner drivit ett antal projekt som alla styr mot de övergripande effektmålen om ökad tillgänglighet till första linjens vård och effektivare användning av vårdens resurser. Samtidigt har regionerna aktivt arbetat med egna utvecklingsdelar i linje med målbilden.

Arbetet inom programmet har organiserats utifrån tre fokusområden:

·       Effektivare sjukvårdsrådgivning

·       Smartare självservicetjänster

·       Arkitektur, infrastruktur och ramverk.

Från februari 2020 har programmet också styrts av regionernas prioritering, via Ineras rådgivande programråd. Inriktningen har varit att:

  • realisera en digital ingång på 1177.se där invånaren kan få en automatiserad symtombedömning med vidare hänvisning till egenvårdsråd eller till kontakt med rätt vårdnivå genom flera digitala kanaler

  • utveckla flera digitala självservicetjänster så att invånare kan erbjudas en högre grad av delaktighet i vården och göra mer själva

  • vidareutveckla digital infrastruktur så att information kan följa invånaren i ett sammanhållet ärendeflöde samt att standardiserade lösningar finns för medicinska bedömningar och hänvisning i vårdutbudet

  • stabilisera och stärka befintliga tjänster inom 1177 Vårdguiden.

En framgångsfaktor i programmets utvecklingsarbete har varit tät samverkan med regionerna och deras medarbetare via referensgrupper, pilotverksamheter, befintliga användarforum och nätverk, strategiska grupperingar samt Ineras ordinarie programråd.

Stöd för att beskriva nyttan i regionernas verksamhet

Samtliga projekt i programmet tog fram nyttokalkyler och identifierat önskade effekter som de ingående tjänsterna ska bidra till. Nyttokalkylerna kan vara en del av beslutsunderlaget inför utvecklingssatsningar i regionerna. Modellen för att göra nyttokalkyler finns tillgänglig för regionerna och går att använda och anpassa för regionala behov. Det finns en steg-för-steg-guide samt beräkningsfaktorer och exempel på hur man kan värdera nyttor i ett omställningsarbete. För leveranserna från programmet har beräkningarna gjorts för en period på 6 år.

Här kan du läsa om hur Region Blekinges avdelning för digitala strategier har använt verktyget för nyttokalkyler i en artikelhttp://inera.se

Här finns modellen för nyttokalkyler inklusive instruktioner, mallar, beräkningsmodeller och exempel: Öppen info: Nyttokalkyler .

Målgrupp

Innehållet på sidan riktar sig till alla som är intresserade av att följa programmet, sammanfattningsvis dessa målgrupper:

  • Regioner

  • Ineras styrelse

  • Sveriges Kommuner och Regioner, SKR

  • Socialdepartementet

  • Leverantörer

  • Ineras medarbetare i andra tjänster och projekt

  • Invånare