Så tillgängligt är Användargränssnitt HSA (sök)

Inera AB tillhandahåller Användargränssnitt HSA (sök). Vi vill att alla ska kunna använda Användargränssnitt HSA (sök). Det gäller även dig som använder olika hjälpmedel för att ta del av innehållet. Här beskriver vi hur användargränssnittet uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service och vilka brister vi känner till.

Synpunkter på sådant som inte fungerar för dig kan du lämna via Inera support. Du hittar formulär och övriga kontaktuppgifter på https://www.inera.se/kontakta-oss/.

Den här informationen gäller Användargränssnitt HSA (sök). Gränssnittet kan användas av alla med ett giltigt SITHS-kort, vilket är drygt 500 000 personer som arbetar inom svensk vård och omsorg.

Hur tillgängligt är gränssnittet?

Användargränssnitt HSA (sök) är delvis förenligt med lagen om digital tillgänglighet till offentlig service. Det innebär att gränssnittet till största del motsvarar nivå AA i standarden WCAG 2.1.

Innehåll som inte är tillgängligt

Allmänna brister

Dessa brister kan beröra alla användare:

  • Inmatningsfältet Titel i Detaljerad sökning fungerar annorlunda än övriga inmatningsfält. Information om detta finns i tooltip (bakom informationssymbolen bredvid fältets rubrik). Detta beror på att den bakomliggande tekniska lösningen endast möjliggör sökning enligt principen ”börjar med” och att vi därför, för att kunna erbjuda sökning på flera titlar i kombination behöver låta användaren tala om ifall två sökord tillhör samma titel (till exempel ”biomedicinsk analytiker”) eller om det är två olika titlar som eftersöks (till exempel en person som är både ”sjuksköterska” och ”barnmorska”).

    • Uppgradering av den bakomliggande tekniska lösningen behövs för att vi ska kunna söka enligt principen ”innehåller” och därmed kan leverera korrekt svar utan att användaren behöver tala om ifall sökorden hör ihop eller inte. Det kommer dock inte vara möjligt för oss att korrigera detta förrän under 2025.

För dig med kognitiv nedsättning

  • Om användaren skriver in en sökterm i inmatningsfältet ”Titel” i detaljerad sökning och därefter med musen klickar sig vidare till ett annat fält utan att bekräfta söktermen med Enter-slag så raderas innehållet i inmatningsfältet.

För dig som navigerar med tangentbord

  • Det saknas en möjlighet att hoppa direkt till sidans huvudinnehåll.

För dig som använder skärmläsare

  • Inmatningsfältet ”Titel” i detaljerad sökning är kodat på ett sådant sätt att det beskrivs felaktigt av skärmläsaren. Det beskrivs som en meny med flera alternativ som kan öppnas med nedåt-piltangenten, vilket inte är möjligt. Instruktioner läses därtill upp på engelska i stället för på svenska.

 

Vår ambition är att åtgärda alla kända tillgänglighetsproblem, utom den först listade, under 2024, parallellt med att ny funktionalitet för administration av HSA-information produktionssätts.

Undantag för visst innehåll

För närvarande har vi inte identifierat något innehåll som inte är tillgängligt och som vi inte kommer att kunna åtgärda.

Så har vi testat gränssnittet

Tillgänglighetsgranskning utfördes av Nordic Medtest AB 2022-11-28.

Denna tillgänglighetsredogörelse uppdaterades senast

  • 2023-03-15, efter att ytterligare en brist i tillgängligheten som identifierats vid tillgänglighetsgranskningen har åtgärdats i och med dagens release.

  • 2024-02-29, efter att det konstaterats att korrigeringen av bakomliggande funktionalitet (som möjliggör sökning enligt principen “innehåller” och därmed skulle medföra att specialfunktionaliteten i titelfältet skulle kunna ersättas med en enkel sökruta) inte kommer att kunna genomföras inom ramen för projektet utan behöver lämnas som rest till förvaltningsfasen.

Tillsyn

Myndigheten för digital förvaltning har ansvaret för tillsyn över lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Om du inte är nöjd med hur vi hanterar ditt påpekande om bristande webbtillgänglighet eller din begäran om tillgängliggörande av innehåll kan du anmäla till Myndigheten för digital förvaltning.

Lämna synpunkter

Synpunkter på sådant som inte fungerar för dig kan du lämna via Inera support. Du hittar formulär och övriga kontaktuppgifter på https://www.inera.se/kontakta-oss/.