/
2. Användarmanual adminklient HAU

2. Användarmanual adminklient HAU

HAU kan nås på följande länkar:


Version 1.3

1   Innehåll

1.1   Definitionslista

BegreppDefinition
Administrativt uppdragUppdrag som används för att styra behörigheter av administrativ karaktär och som inte omfattas av PDL.
BehörighetsområdeOmråde med egna regler för behörigheter. Behörighetsområde kan vara ett enskilt system, en tjänst eller ett regelverk.
BehörighetsområdegenskapDel av behörighetsområde som beskriver till exempel en speciell rättighet eller roll inom domänen.
Dragspelsvy / TrädvyEn komponent (till vänster) i Hantera administrativa uppdrag och som visar trädstrukturer i HSA.

1.2   Administrativa uppdrag

De administrativa uppdragen liknar de befintliga medarbetaruppdragen i HSA men kan läggas under valfri enhet eller organisation och ett uppdrag kan gälla för mer än en organisatorisk enhet.

De administrativa uppdragen används för att ge tillgång olika e-tjänster där det inte nödvändigtvis krävs ett medarbetaruppdrag.

Uppdragen inkluderar ett eller fler behörighetsområdesegenskaper som ger tillgång till funktionalitet i respektive e-tjänst. Behörighetsområdesegenskapen finns inom ett behörighetsområde som är en gruppering av behörighetsområdesegenskaper.

* Begränsningen att omfånget endast kan gälla för enheten där uppdraget skapades och dess underliggande enheter gäller endast i Hantera administrativa uppdrag. Utvecklar man ett eget gränssnitt så behöver man inte ta hänsyn till denna begränsning.

Behörighetsområdet kan vara en e-tjänst, grupp av e-tjänster eller ett lagrum såsom socialtjänsten. I fallet med e-tjänster motsvarar behörighetsområdesegenskapen ofta en roll inom e-tjänsten. Ett exempel kan vara Hitta och jämför vård och deras verktyg för kontaktkort. Här blir då HJV ett behörighetsområde och de tre rollerna "Tjänstesupport", "Redaktör e-tjänst" samt "Redaktör kontaktkort" blir tre olika behörighetsområdesegenskaper.

Exempel på hur tjänsten "Hitta och jämför vård" kan använda ett behörighetsområde och dess egenskaper för att definiera behörighetsroller.

1.2.1   Attribut i administrativa uppdrag

Ett administrativt medarbetaruppdrag består av följande attribut varav vissa är obligatoriska.

EgenskapObligatorisktFlervärdesBeskrivning
NamnJaNejUppdragets namn som används i Hantera administrativa uppdrag. Namnet bör följa samma standard som medarbetaruppdrag, m.a.o. att namnet är uppdelat i en beskrivande del och en organisatorisk del. Ett exempel på namn som följer denna namnstandard är "Redaktör kontaktkort Vårdcentralen Skatan".
BeskrivningNejNejBeskrivning av uppdraget. Beskrivningen visas inte för slutanvändaren utan används som stöd för administratörerna.
Ansvarig organisationNejNejHSA id för den organisatoriska enhet som äger uppdragsobjektet. Attributet är inte tvingande men kan vara bra att använda för att kunna spåra vilken organisation som ansvarar för uppdraget. Oftast är det organisationen som skapade uppdraget som är ansvarig, men det skulle kunna vara en annan part t.ex. en tredjepartsansluten organisation.
Ansvarig personNejNejHSA id för på den person som ansvarar för uppdraget. Ej tvingande attribut men kan vara fördelaktigt att använda för att organisationen ska kunna spåra vem som ansvarar för tilldelningen av de behörigheter som detta uppdrag ger.
BehörighetsområdesegenskaperJaJa

De behörighetsområdesegenskaper som e-tjänsterna använder för behörighetstilldelning. Ofta synonymt med roller i e-tjänsterna.

Ett uppdrag kan ha en till flera egenskaper som sträcker sig över flera tjänster.

Organisatoriskt omfångNejJaDe organisatoriska enheter där behörighetsområdesegenskaperna gäller. Det går att ange flera enheter i detta attribut. Exempelvis skulle ett uppdrag kunna gälla för två vårdcentraler. Observera att uppdraget då måste skapas på en överliggande nivå.
MedlemmarNejJaDe personer som omfattas av uppdraget. Om en person har flera personposter inom samma organisation så gäller uppdraget för samtliga personposter, oavsett vilken post som angetts i Hantera administrativa uppdrag.

2   Inloggning i Hantering av administrativa uppdrag

2.1   Tekniska förutsättningar för Hantering av administrativa uppdrag

2.1.1   Kortläsare och Net iD

För att använda Hantera administrativa uppdrag behöver administratörens dator ha en kortläsare och programvaran Net iD installerade.

2.1.2   Kort för inloggning

SITHS-kort används för inloggning i Hantera administrativa uppdrag. Vid inloggning anger användaren sin pinkod för identifiering.

2.1.3   Webbadress

Hantera administrativa uppdrag kan nås både via Sjunet och via Internet. Vilken väg som gäller beslutas vid införandet av HSA i organisationen.

Hantera administrativa uppdrag via Sjunet nås på https://hsahotell.carelink.sjunet.org/hau/

Hantera administrativa uppdrag via Internet nås på https://hsa.inera.se/hau/

2.1.4   Brandväggsöppningar

För att komma åt Hantera administrativa uppdrag över Sjunet krävs att brandväggar, både på kataloghotellets sida och på den egna organisationens sida, öppnas. Detta görs av nätverkstekniker i samband med HSA-införandet. Om brandväggsöppningen behöver ändras, använd formuläret ”Ändra anslutning” på https://www.inera.se/Fordjupning/fordjupad-information-om-vara-tjanster/katalogtjanst-hsa/


2.2   Instruktion – Logga in med SITHS-kort

Sätt in ditt kort i kortläsaren på din dator. Efter att ha väntat några sekunder tills kortet lästs färdigt (kan kontrolleras genom att bevaka när symbolen för Net iD, längst nere i högra hörnet av skärmen, slutar snurra eller genom att högerklicka på symbolen och se om alternativet Administration är klickbart) går du till inloggningssidan för Hantera administrativa uppdrag.

Därefter får du välja vilket certifikat du ska använda vid inloggning och klicka på ”OK”. Endast SITHS-certifikat för inloggning visas. Systemet frågar sedan efter den säkerhetskod som hör till certifikatet. Ange din pinkod för identifiering och klicka på Identifiera. Du är nu inloggad.

2.2.1   Fel vid inloggningen?

Om inloggningen misslyckats har ditt kort inte kunnat läsas korrekt. Genomför då följande:

  1. Kontrollera att kortet sitter ordentligt i kortläsaren. Är alternativet Administration valbart om du högerklickar på symbolen för Net iD? Om du drar ut och sätter i kortet i läsaren, snurrar den lilla ID-rutan?

  2. Stäng alla Internetfönster som du har öppna. Öppna ett nytt fönster och gå till inloggningssidan för Hantera administrativa uppdrag.

  3. Fungerar det fortfarande inte, högerklicka på ID-rutan och välj "Uppdatera certifikatförflyttning"/”Uppdatera e-legitimationsförflyttning”/”Läs in kortet på nytt”. Följ sedan instruktionerna under punkt 1 och 2 ovan.

2.2.2   Instruktion Byta pinkod

Byte av pinkoder till SITHS-kortet sker i Net iD genom att högerklicka på Net iD-ikonen och välja ”Byt pinkod”. Välj kod för legitimering (identifiering) eller underskrift (signering). Koden för legitimering är den du använder i Hantera administrativa uppdrag. Observera att koden endast kan bestå av sex siffror. Kod för legitimering respektive underskrift ska aldrig vara samma.

2.2.3   Instruktion Låsa upp spärrad pinkod

Om du angett fel pinkod tre gånger, eller glömt din kod kan du låsa upp ditt kort. Upplåsning av spärrad pinkod sker genom att högerklicka på Net iD-ikonen och välja ”Låsa upp kort med pukkod”. Därefter anges pukkoden till kortet och nya pinkoder kan därefter anges.

Om du har förlorat din pukkod kan en ny beställas. Kontakta din lokala SITHS-organisation för att få veta hur du ska göra.

2.2.4   Borttappat kort

Om ditt kort blivit stulet, tappats bort eller om någon kan ha fått reda på dina koder till kortet ska det spärras. Kontakta OMGÅENDE din lokala SITHS-organisation för att få veta hur du ska göra. Tänk på att SITHS-kortet är en personlig legitimation och ska hanteras därefter.


2.3   Instruktion – Logga ut

Använd alltid knappen för ”Logga ut” som finns högst upp till höger. Glöm inte att också dra ut ditt SITHS-kort ur läsaren om du inte direkt ska använda det för inloggning i andra tjänster.

3   Översikt av Hantera administrativa uppdrag

Exempelbild från Hantera administrativa uppdrag (gränssnittet)

Bilden ovan visar en skärmdump från Hantera administrativa uppdrag (gränssnittet) där man kan se de fyra olika delar vilket är:

  • Övre ramen
  • Vänstervyn (navigeringsvyn)
  • Mittenvyn (redigera/visa-vyn)
  • Högervyn (Hjälpvyn)

Man kan i den här bilden lägga till en kolumn eller gruppera informationen på en kolumn - se avsnittet Lägga till kolumner och gruppera information nedan.

3.1   Toppvyn

Uppe i övre högra hörnet finns en meny med inloggad användares namn. I den meny kan man välja:

  • vilka dragspelsvyer/trädvyer som ska synas
  • vilka behörighetsområden som ska synas
  • om fliken "Administratörer" ska visas

Valen lagras lokalt i webbläsaren för att återanvändas när administratören loggar in nästa gång.

Exempel på hur en användare kan aktivera vilka tjänster som man vill arbeta med i Hantera administrativa uppdrag (gränssnittet).

3.2   Vänstervy

På vänstra delen av Hantera administrativa uppdrag (gränssnittet) finns olika så kallade dragspelsvyer som visar trädstrukturen för olika organisationsomfång. 

3.2.1   Dragsspelsvyn "Mina enheter"

I dragsspelsvyn "Mina enheter" ser administratörer endast de enheter som man har behörighet att administrera. De översta enheterna i trädet blir då de enheter eller organisationer där administratören har tilldelats en behörighet. Denna vy är användbar när administratören tilldelar behörigheter till personer som ligger inom administratörens behörighetsomfång.

3.2.2   Dragsspelsvyn "Min organisation"

I dragsspelsvyn "Min organisation" visas hela organisationen/organisationerna där en administratör har en administratörsbehörighet tilldelad. Behörigheten behöver inte vara tilldelad på organisationsobjektet, utan det räcker att administratören har behörigheter på någon enhet i organisationen. De högsta objektet i trädet är då organisationsobjekten för de organisationer som administratören har en behörighet inom. Denna vy är användbar när administratören tilldelar behörigheter till personer som ligger i samma organisation men utanför administratören behörighetsomfång.

3.2.3   Dragsspelsvyn "Alla organisationer"

I dragsspelsvyn "Alla organisationer" syns alla enheter, personer, och administrativa uppdrag som finns i HSA katalogen, oavsett var administratören har adminbehörigheter. I denna vy är de högsta objektet "SE", vilket är landsobjektet för Sverige. Denna vy är användbar när administratören tilldelar administrativa uppdrag till personer i andra organisationer. 


Exempel på dragspelsvyer i Hantera administrativa uppdrag (gränssnittet).

Om det finns personer eller administrativa uppdrag under en enhet så visar Hantera administrativa uppdrag (gränssnittet) virtuella mappar. Dessa virtuella mappar finns inte i trädstrukturen utan visas endast i gränssnittet och de skiljer sig från vanliga enheter genom att ha en en blå ikon. I bilden ovan så är de blå mapparna "Personer" och "Uppdrag". 

3.3   Mittenvy

I mittenvyn presenteras information om de objekt som administratören markerar i trädet och det är i denna vy som den största delen av arbetet i Hantera administrativa uppdrag (gränssnittet) genomförs. Mittenvyn är uppdelad i de tre flikarna "Startsida", "Sök" och en flik som används som arbetsyta för enheter, administrativa uppdrag och personer.

3.3.1   Startsida

Startsidan är den vy som administratören möts av vid inloggning med SITHS-kort. Den innehåller en beskrivning av tjänsten tillsammans med genvägar till administratörens enheter och personpost. Fliken är fastnålad i vänstra hörnet av mittenvyn och kan inte stängas.

Exempel på hur startsidan ser ut i Hantera administrativa uppdrag (gränssnittet).

3.3.2   Sök

Sökfliken är den andra fliken i mittenvyn och sitter fastnålad bredvid fliken till startsidan och kan, precis som startsidan, inte stängas ner. I sökfliken kan en administratör söka efter personer och enheter genom en enkel eller avancerad sökning. För mer information om sökning se kapitlet "Sök i Hantera administrativa uppdrag (stödtjänsten)"

Exempel på hur sökvyn ser ut i Hantera administrativa uppdrag (gränssnittet)

3.3.3   Arbetsyta

Arbetsytan är den tredje fliken i mittenvyn och är, till skillnad från de andra flikarna, inte fastnålad och kan således stängas ner (klicka på krysset i fliken). Denna flik öppnas när en administratör markerar ett objekt i trädet för första gången i sessionen. 

  • För enheter ser man personer som har behörigheter tilldelade på enheten
  • För personer ser man översiktsinformation, tilldelade uppdrag, en behörighetsöversikt samt vilka administratörsroller som personer har
  • För uppdrag ser man antingen vilka medlemmar som uppdraget har eller en redigeringssida för uppdraget

3.4   Högervyn

Om en administratör klickar på ett attribut, flik eller kolumnrubrik i Hantera administrativa uppdrag (gränssnittet) så visas en hjälptext i högervyn. 

Exempel på hjälptext vid klick på fliken för administratörer.

3.5   Ikoner för objekttyper

De olika objekttyperna symboliseras i HSA av olika ikoner:

  • Organisation
  •   Enhet
  •  Virtuell enhet
  •   Person
  •  Uppdrag

4   Hantering av administrativa uppdrag

Syften med Hantera administrativa uppdrag (stödtjänsten) är att hantera administrativa uppdrag och detta kan utföras på tre sätt: ett förenklat sätt, ett ordinarie sätt och genom personvyn. 

4.1   Förenklad uppdragshantering (Enhetsvy)

Det förenklade sättet liknar hur behörighetstilldeningen har hanterats i många e-tjänster, nämligen genom tilldelning med markeringar i kryssrutor. Vyn består av de två paragraferna "Förenklad uppdragstilldelning" och "Översikt behörighetsområdesegenskap". I paragrafen "Förenklad uppdragstilldelning" kan en administratör enkelt lägga till personer och tilldela administrativa uppdrag genom att använda kryssrutor. Paragrafen "Översikt behörighetsområdesegenskap" ger en sammanställning över alla personer som har behörighet på enheten.

4.1.1   Skapa uppdrag

Administrativa uppdrag skapas per automatik vid första tilldelningen genom förenklad uppdragshantering.

Vid automatskapande av uppdrag genereras:

  • ett namn
  • ansvarig organisation sätts till aktuell organisation
  • det organisatoriska omfånget sätts till aktuell enhet

4.1.2   Tilldela uppdrag

  1. Navigera till den enhet i trädet där aktuell person ska tilldelas ett uppdrag
  2. Klicka på enheten i trädet
  3. I mittenvyn klickar du på fliken för den tjänst vars behörigheter du vill tilldela
  4. För att lägga till personer finns två alternativ:
    1. Sök
      • Klicka på knappen "Lägg till person" och fyll i information om något av attributen namn, smeknamn, HSA-id eller titel
      • Klicka på "Sök". Sökresultatet kommer att presenteras i tabellen
    2. Dra och släpp
      • Leta upp personen som du vill tilldela uppdrag i trädet
      • Dra personposten till paragrafen "Förenklad uppdragstilldelning" i mittenvyn
  5. Välj vilka egenskaperna som ska tilldelas till personen genom att trycka på kryssrutorna
  6. Klicka på knappen "Spara"

      OBS!

  • Om du är inloggad som Uppdragstilldelare kan det vara så att valrutan är inaktiverad. Då måste en Uppdragsadmin eller person med motsvarande roll lägga till den första personen med den behörighetsområdesegenskapen på enheten. 
  • Om du använder "Lägg till person"-knappen så måste du spara dina ändringar innan du byter flik
  • Om man söker på två ord i "Lägg till person", exempelvis medicinsk sekreterare så görs sökningen på "name=medicinsk* och name=sekreterare* eftersom man vill kunna få träff på ett namn i de fall man söker på exempelvis Karl Karlsson ("name=Karl* och name=Karlsson*). Notera att resultatet av en sådan sökning kan komma att skilja sig från resultatet av en LDAP-sökning, då dessa inte kan göras på samma sätt.

4.1.3   Ta bort tilldelning av uppdrag

  1. Navigera till den enhet i trädet där aktuell person ska tas bort från ett uppdrag
  2. Klicka på enheten i trädet
  3. I mittenvyn klickar du på fliken för den tjänst vars behörigheter du vill ta bort
  4. Leta upp personen i paragrafen "förenklad uppdragstilldelning"
  5. Klicka ur kryssrutorna för de egenskapar som personen inte längre ska ha
  6. Klicka på knappen "Spara"

Exempel på vyn förenklad updragshantering (enhetsvyn)

4.1.4   Radera uppdrag

I version 1 av Hantera administrativa uppdrag kommer inte administrativa uppdrag som skapats genom förenklad hantering att automatiskt tas bort när samtliga medlemmar är borttagna. För att ta bort det administrativa uppdraget får man hantera det på ordinarie sätt.

4.2   Ordinarie uppdraghantering (Uppdragsvy)

Det ordinarie sättet att hantera uppdrag liknar hanteringen av vårduppdrag i HSA där tilldelning sker genom att ett personobjekt kopplas till ett i förväg skapat vårduppdragsobjekt.

4.2.1   Skapa uppdrag

  1. Navigera i en trädvy till den enhet där uppdraget ska skapas. OBS: Var uppdraget skapas behöver inte sammanfalla med var uppdraget ska gälla.
  2. Högerklicka på enheten
  3. Välj "Skapa uppdrag"
  4. Mata in obligatorisk och önskad valfri information
    1. information kan läggas till via funktionen "Måltavla". Se avsnittet om måltavlor under kapitlet "Övrigt"
  5. Tryck på knappen "Spara"

      OBS!: Var noga med valet av behörighetsområdesgenskaper då detta inte går att ändra i efterhand i denna version av Hantera administrativa uppdrag.

Exempel på hur vyn för skapa uppdrag ser ut

4.2.2   Tilldela uppdrag

  1. Navigera i en trädvy till den enhet där uppdraget ligger
  2. Veckla ut mappen "Uppdrag" och vänsterklicka på uppdraget
  3. Medlemmar kan läggas till på några olika sätt:
    1. Sök upp personen genom sökning på namn, HSA-id eller titel och och sedan knappen "Sök under"
    2. Dra och släpp från trädet
    3. Memorera i trädet och högerklicka och välj "Lägg till..."
  4. Klicka på knappen "Spara"

4.2.3    Ta bort tilldelning av uppdrag

  1. Navigera i en trädvy till den enhet där uppdraget ligger
  2. Veckla ut mappen "Uppdrag"
  3. Vänsterklicka på uppdragets vars medlemmar ska hanteras
  4. Klicka ur kryssrutan för de personer som inte längre ska vara tilldelad uppdraget
  5. Klicka på knappen "Spara"

Exempel på hur uppdragsvyn för hantering av medlemmar ser ut.

4.2.4   Redigera uppdrag

  1. Navigera i en trädvy till den enhet där uppdraget ligger och veckla ut den
  2. Veckla ut mappen "Uppdrag" och högerklicka på uppdraget som ska ändras
  3. Välj alternativet "Redigera uppdrag"
  4. Ändra den information som behöver uppdateras. OBS! Behörighetsområdesegenskaperna kan inte redigeras i denna version av Hantera administrativa uppdrag (gränssnittet)
  5. Ändring av organisatoriskt omfång kan göras på några olika sätt:
    1. Dra och släpp från trädet
    2. Memoreras i trädet
    3. Sökas upp genom högerklick
  6. Välj Spara.

Exempel på hur uppdragsvyn för redigering av attribut ser ut

4.2.5   Radera uppdrag

  1. Navigera i en trädvy till den enhet där uppdraget ligger
  2. Veckla ut mappen "Uppdrag" och högerklicka på uppdraget som du vill ta bort
  3. Välj "Ta bort uppdrag"
  4. Bekräfta valet

4.3   Hantering genom personvyn

Från personvyn kan man se vilka uppdrag och administratörsbehörigheter en person är kopplad till.

4.3.1   Skapa

De går inte att skapa uppdrag i personvyn.

4.3.2   Visa tilldelning av uppdrag

För att se vilka uppdrag en person är kopplad till så kan man komma till personvyn på flera olika sätt:

  1. Vänsterklicka på personen i enhetsvyn
  2. Sök upp personen via sök-fliken
  3. Navigera i trädvyn till enheten där personen ligger och öppna mappen "Personer" och vänsterklicka på personen

4.3.3.   Tilldelning av uppdrag

I version 1 av Hantera administrativa uppdrag kommer det inte vara möjligt att tilldela uppdrag från personvyn.

4.3.4   Borttag av tilldelning

För att ta bort tilldelning av ett uppdrag från en person så kan man komma till personvyn på flera olika sätt:

  1. Vänsterklicka på personen i enhetsvyn
  2. Sök upp personen via sök-fliken
  3. Navigera i trädvyn till enheten där personen ligger och öppna mappen "Personer" och vänsterklicka på personen

Klicka ur kryssrutan för de uppdrag som inte längre ska vara tilldelade till personen i paragrafen "Uppdrag" och klicka därefter på knappen "Spara".

4.3.5   Radera uppdrag

Det går inte ta bort uppdrag från personvyn.


Exempel på hur personvyn ser ut i Hantera administrativa uppdrag.

5   Hantering av administratörsbehörigheter (Enhetsvy)

Hantering av administratörsbehörigheter sker, precis som den förenklade hanteringen av administrativa uppdrag, genom kryssrutor. I enhetvyn finns det en flik  som heter "Administratörer" och det är under denna flik som hanteringen av administratörsroller sker.

5.1   Tilldela administratörsbehörigheter

  1. Navigera till den enhet där aktuell person ska tilldelas en administratörsbehörighet
  2. Klicka på enheten
  3. I mittenvyn väljer du fliken för administratörer. OBS Om du inte hittar fliken behöver du aktivera den i det globala filtret
  4. För att lägga till personer finns två alternativ:
    1. Sök
      • Klicka på knappen "Lägg till person" och fyll i information om något av attributen namn, smeknamn, HSA-id eller titel
      • Klicka på "Sök". Sökresultatet kommer att presenteras i tabellen
    2. Dra och släpp
      • Leta upp personen som du vill tilldela uppdrag i trädet
      • Dra personposten till paragrafen "Förenklad uppdragstilldelning" i mittenvyn
  5. Välj vilka administratörsroller som personen ska få på enheten
  6. Klicka på "Spara".

      OBS! om du använder "Lägg till person"-knappen så måste du spara dina val innan du byter flik.

5.2   Ta bort administratörsbehörigheter

  1. Navigera till den enhet där aktuell person ska tas bort från en administratörsbehörighet
  2. Klicka på enheten
  3. I mittenvyn - klicka på fliken för administratörer
  4. Leta upp personen i tabellen
  5. Klicka ur administratörsrollerna som personen inte längre ska ha på enheten
  6. Klicka på knappen "Spara"


Exempel på hur kryssrutor används får att tilldela och ta bort administratörsbehörigheter på enheter.

6   Sök i Hantera administrativa uppdrag (stödtjänsten)

I fliken "Sök" kan administratörer söka efter personer eller enheter i HSA-trädet. Det finns två olika söktyper som en administratör kan välja mellan: enkel och avancerad sök.

I den enkla söktypen finns endast ett sökfält där man har möjlighet att söka på något av följande attribut:

  • Namn
  • HSA-id
  • Smeknamn
  • Titel

I den avancerade söktypen kan en administratör söka på flera attribut samtidigt. Dessa attribut är:

  • Efternamn
  • Förnamn
  • HSA-id
  • Smeknamn
  • Titel
  • Personnummer

OBS! Om du söker på personnummer så kan du endast få resultat från personposter som ligger inom omfånget för din administratörsbehörighet.


Exempel på hur sökfliken i mittenvyn ser ut.


När en administratör har klickat på sök så presenteras sökresultatet i en annan paragraf "Sökresultat".

Sökresultatet kan sedan användas för att öppna eller gå till personen eller enheten.

Vänsterklick i sökresultatet resulterar i att den öppnar personvyn om det är en person eller enhetsvyn om det är en enhet. 

Högerklick i sökresultatet kan man välja "Gå till" resulterar i att den öppnar personvyn om det är en person eller enhetsvyn om det är en enhet samt vecklar ut trädet/dragspelet "Alla organisationer" till objektet.

Exempel på sökresultat efter en enkel sökning på ordet "Admin" 

7   Övrigt

7.1   Funktionen memorera

Det går att memorera objekt från navigering/trädvyn genom att högerklicka på önskat objekt och välja memorera. Det går att memorera flera objekt genom att återupprepa detta. Memorerade objekt kan sedan användas av vissa funktioner som t.ex. att tilldela medarbetaruppdrag och organisationsomfång. Memorerade objekt är valbara så länge den inloggade sessionen är aktiv.

OBS Om de memorerade objekten är utgråade/inte valbara, kontrollera att de finns nedan i strukturen, alternativt välj att lägga uppdraget på en överliggande nivå.

7.2   Funktionen dra och släpp

Det går att enkelt att koppla objekt till varandra genom funktionen drag och släpp. Genom att ta tag i objekt i trädet, dra det till mittenvyn och släppa objektet kan man skapa kopplingen mellan objekten. Objektet som man drar från trädet får enförbudsskylt som sedan växlar till grön bock  när den kan släppas. Exempel på kopplingar som en administratör kan göra är att dra personer till uppdrag för att tilldela uppdraget, dra enheter till uppdrag för att tilldela omfånget på uppdraget.

7.3   Funktionen kryssrutor

Kryssrutor används i Hantera administrativa uppdrag (gränssnittet) för att, på ett förenklat sätt, tilldela eller ta bort uppdrag för personer.

7.4   Paragrafer

Hantera administrativa uppdrag (gränssnittet) använder i många vyer funktionen paragrafer. Dessa paragrafer kan vecklas in och ut utefter administratörens smak och stannar in- eller utvecklad under hela sessionen.

7.5   Måltavla

Måltavlor är en funktion som används för att lägga till kopplingar till personer eller enheter. Måltavlan har ett fält under sig dit man kan lägga till personer eller enheter genom att dra och släppa eller genom att memorera och sedan högerklicka i fältet och välja "lägg till". Vill man ta bort en person eller enhet från fältet så högerklickar man på objektet och väljer alternativet "Ta bort"

Trycker man på pilen bredvid måltavlan får man alternativen:

  • Slå upp (En ny ruta där man kan söka efter personen eller enheten)
  • Gå till (Gå till vald objekt som öppnas i trädet)
  • Ta bort (Markerade objekt tas bort)
  • Lägg till (Samma alternativ som när man högerklickar i fältet dyker upp, m.a.o. kan man lägga till memorerade objekt)


7.6   Lägga till kolumner och gruppera information

Bland annat i de fall då man har flera förekomster av en person kan man vilja lägga till kolumner och gruppera informationen i bilden. 


Placera markören i högerkant av en kolumnrubrik, exempelvis Namn här, klicka på pilen, välj Kolumner och lägg till Organisation:


Då ser du även organisationsinformationen för personen med många förekomster:


Man kan även välja att gruppera information på olika fält genom att klicka i högerkant av kolumnrubriken, gå ner med pilen och välj Gruppera på detta fält:



8   Användningsfall

TilldelningstypAnvändningsfallSteg
Förenklad tilldelning

Nyanställd person ska förstärka i arbetet med lokalt redigerade kontaktkort för HJV.

  1. En administratör med rollen Uppdragstilldelare på enheten eller överliggande enhet:
    1. navigerar till den aktuella enheten
    2. väljer fliken för behörighetsområdet HJV
    3. söker upp den nya personen och tilldelar behörighetsområdesegenskapen "Redaktör kontaktkort". Personen blir då tillagd i det förenklade administrativa uppdraget som är kopplat till behörighetsområdesegenskapen "Redaktör kontaktkort".
Förenklad tilldelning

En enhet ska börja arbeta med lokalt redigerade kontaktkort för HJV.

  1. En administratör med rollen Uppdragsadmin på enheten eller överliggande enhet:
    1. navigerar till enheten
    2. väljer fliken för behörighetsområdet HJV
    3. söker upp den första personen och tilldelar behörighetsområdesegenskapen "Redaktör kontaktkort" som då automatiskt skapar ett förenklat administrativt uppdrag.
Ordinarie tilldelning

En person ska förstärka i arbetet med redigering av kontaktkort i region med centraliserade redaktioner.

  1. En administratör med rollen Uppdragsadmin på regionens centrala enhet:
    1. navigerar till den centrala enheten
    2. väljer i uppdragslistan det uppdrag som ger behörighet att redigera kontaktkort på utvalda enheter
    3. letar reda på personen och lägger till denna.
Ordinarie tilldelning

En ny centraliserad redaktion ska skapas för kontaktkorten inom Division 1.

  1. En administratör med rollen Uppdragsadmin på regionens centrala enhet:
    1. navigerar till regionens centrala enhet varifrån behörighetsområdesegenskapen kan administreras
    2. välj att skapa ett nytt uppdrag (inklusive val av aktuell behörighetsområdesegenskap)
    3. lägger till division 1 i uppdragets organisatioriska omfång
    4. spara uppdraget
    5. lägger till de personer som ska utgöra den nya redaktionen till uppdraget.
Hantering genom personvynEn person slutar i organisationen.
  1. En administratör med rollen Uppdragsadmin på enheten där personposten ligger eller överliggande enhet:
    1. navigerar till enheten
    2. vecklar ut mappen "Personer" och trycker på personposten
    3. i tabellen över tilldelade uppdrag klickar administratören ur uppdragen
    4. klickar på spara.





Related content

Nationell behörighetsmodell
Nationell behörighetsmodell
Read with this
Anslutning tjänsteproducent via Katalogtjänst HSA
Anslutning tjänsteproducent via Katalogtjänst HSA
More like this
Så tillgängligt är HSA Admin
Så tillgängligt är HSA Admin
More like this