Vad är Säker digital kommunikation - Arkiverad

Om Säker digital kommunikation 

Varje dag skickas mängder av information mellan aktörer i offentlig sektor, i handläggningen av ärenden och beslut. Ofta handlar det om sekretessklassad information som vårdplaner, behandlingsplaner, bedömningar av arbetsförmåga och utdrag ur belastningsregistret. I brist på säkrare alternativ används ofta fax eller vanliga brev, särskilt inom hälso- och sjukvården, skolan och socialtjänsten. 

Med Säker digital kommunikation kan kommuner, regioner och statliga myndigheter utbyta känslig och sekretessklassad information digitalt på ett tryggt, enkelt och säkert sätt. På sikt ska det även vara möjligt för privata utförare med helt eller delvis offentligt finansierade uppdrag att ansluta till tjänsten. 

Säker digital kommunikation bidrar till följande nytta: 

  • Trygghet genom att personlig eller känslig information inte sprids till obehöriga. 

  • Möjlighet till samma spårbarhet oavsett vilken verksamhet som skickar informationen. 

  • Snabbare handläggning och beslut.

Så fungerar tjänsten 

Tjänsten bygger på en gemensam digital infrastruktur som levereras av Inera och DIGG.  Till denna infrastruktur kan kommuner, regioner och statliga myndigheter ansluta sina egna system. Systemen ansluts till så kallade anslutningspunkter, eller accesspunkter. Anslutningspunkterna följer samma tekniska specifikationer och kan därför kommunicera med varandra. På det sättet kan organisationerna utbyta information även fast de har olika lokala system för meddelandehantering. 

Varje organisation väljer sedan hur överföringen mellan anslutningspunkten och de egna systemen ska gå till.  

Säker digital kommunikation innebär säker överföring av meddelanden, inklusive eventuella bilagor, mellan två för varandra kända och säkert identifierade parter.  

Bilden beskriver att en handläggare hos en användarorganisation har behov av att kunna skicka och ta emot information digitalt via säkra meddelanden. Handläggaren vill kunna bli notifierad när man har ett nytt meddelande och även veta att meddelandet kommit fram till mottagaren.

Samma behov finns hos handläggaren hos mottagande organisation. Kommunikationen ska kunna vara dubbelriktad.

Säker digital kommunikation är en tillämpning av eDelivery 

Organisationer som har behov av att utbyta digitala meddelanden via Plattform för eDelivery organiseras av DIGG i så kallade federationer.  En federation är ett nätverk av anslutna organisationer med ömsesidig tillit och gemensamma spelregler inom teknik och informationssäkerhet. 

Säker digital kommunikation utgör en sådan federation som är godkänd av DIGG.   

Adresserna hanteras i SDK Adressbok 

Meddelanden som skickas med tjänsten kan adresseras till en organisation eller till en funktion (funktionsadress) inom en organisation, exempelvis till en viss enhet på ett äldreboende eller en avdelning på ett sjukhus. Det går däremot inte att skicka meddelanden till enskilda personer.  

Kort om införande och teknisk anslutning

För att ansluta till Säker digital kommunikation krävs ett förberedande arbete på hemmaplan, som omfattar både verksamhetsfrågor och frågor av teknisk karaktär så som:

  • utreda inom vilka verksamhetsområden organisationen utbyter information med externa parter, och vilken typ av information det handlar om. 

  • se till att det finns verktyg och metoder för att hantera de krav som ställs på informationssäkerhet i regelverket för Säker digital kommunikation

  • uppfylla kraven i tjänstens regelverk.

  • ha en anslutningspunkt och bli godkänd av DIGG 

  • ha certifikat för att kryptera, validera och signera meddelanden och alternativ för säker identifiering av användare.

Presentation introduktionsmaterial SDK

Det här är ett introduktionsmaterial som är framtaget för att ge tjänstemän i kommuner en grundläggande förståelse för Säker digital kommunikation. Det går naturligtvis även att nyttja av andra organisationer med intresse för SDK.

Materialet innehåller fem delar

  • Vad är SDK? – Översiktlig introduktion för alla yrkesgrupper

  • Hur är SDK uppbyggt? – Övergripande beskrivning av hur SDK är uppbyggt för den som ska arbeta med att införa det i kommunen

  • När och hur ska verksamheten använda SDK? – Exempel på informationsutbyten i verksamheten och var man kan börja, för den som ska identifiera verksamhetsbehov

  • Vad är SDK Adressbok? – Information om den centrala adressboksfunktionen för den som ska arbeta med att införa det i kommunen

  • Hur tar man sig an ett SDK-införande? – Övergripande beskrivning av verksamhetens SDK-resa. Även det tekniska spåret berörs översiktligt.

Introduktionsmaterial: