Digital tillgänglighet och vårt ansvar

Vårt ansvar

Vi ansvarar för våra produkter tjänster oavsett vem som utvecklat, skapat dem

Vi måste se till att vi följer lagen om tillgänglighet, vad som gäller kan du läsa om hos DIGG.

Faser under en livscykel

Beroende på i vilken fas man befinner sig i ser vårt ansvar som ägare eller utvecklare av tjänster olika ut. Vi behöver fokusera på olika saker.

Idéfas

Tänk på att idén skall fungera för alla i samhället, verifiera idén mot olika grupper av personer med olika behov t ex, synskada, kognitiv nedsättning. Men tänk på att bra tillgänglighet gynnar alla användare.

Exempel på hur man gör detta:

  • Skisser, se till att kontraster redan är bra i skisstadiet. Testa med verktyg och eller med användare.

  • Se till att rubriker och struktur är lätta att förstå, testa gärna med verktyg som Treejack.

  • Testa idén med Tillgänglighetsexpertis (finns t ex på Inera test och utveckling)

Undersök också vilken nivå av digital tillgänglighet din tjänst kommer tillhöra och vad du förväntas ta höjd för att efterleva.

Uppstartsfas

När vi gör upphandlingar har vi ansvar att se till att vi följer lagen om upphandling och där ingår tillgänglighet, vad säger lagen?

Hur skall vi kontrollera att de vi upphandlar håller sig till det som står i avtalet? Det är inte alltid vi inom projektet har all kunskap som krävs och då kan Inera test och utveckling hjälpa till att säkerställa att de leveranser vi får håller god kvalitet. Det är bättre att testa detta tidigt för att säkerställa att leverantören levererar med god kvalitet än att upptäcka det alldeles för sent.

I underlaget i en upphandling är det bra att säkerställa att leverantören har kunskap om kravbild på tillgänglighet och att kommunicera att ansvaret ligger hos dem att efterleva detta. Detta blir ett av många sätt att säkerställa god kvalitet på det som tas fram och om vi hittar fel att de rättar till dessa och att leverantören står för det.

Utvecklingsfas

I utvecklingsfasen är det kanske som allra viktigast att ha god kontroll över leveranser och uppföljning av skisser och prototyper då det är här som vi lägger de största resurserna och därmed blir kostnaderna stora om vi behöver göra om saker efter acceptanstest.

Det kan vara vara bra att stämma av mot UX-ramverket och se att det som utvecklas är i linje med vad som finns i komponentbiblioteket. Vid avvikelser eller vid händelse att det tas fram något som inte redan finns i komponentbiblioteket, återkoppla till ansvariga för UX-ramverket.

Se till att inkludera kodgranskning i detta skede så att koden håller god kvalitet. Här kommer några förslag för att göra detta:

  • NMT kan hjälpa till med som stöd i kodgranskning och tillgänglighetskrav.

  • Vill du validera kod mot HTML-standard så kan du göra detta genom check mot W3C’s validator.

  • Det finns möjlighet att få tillgång till Funkas kravunderlag genom att kontakta @Pia Jonsson och få access. Med kravunderlaget kan man få sig en bild över vad man behöver ha koll på med vidare referenser till de krav som finns i WCAG 2.1. Det kan verka som ett stöd till utvecklare och andra i projektet.

Det är viktigt att se till att projektet tar höjd för att kunna utföra kvalitetssäkring av kod genom olika aktiviteter då det besparar projektet problem längre fram.

Implementationsfas

Se till att inkludera acceptanstester i det vi levererar mot den tillgänglighetskravbild som finns baserat på tjänstens nivå av digital tillgänglighet. Börja ta fram en tillgänglighetsredogörelse baserat på den testning som gjorts, Inera test och utveckling kan stötta i denna process.

Vidareutveckling av tjänst

Se till att följa upp det ansvar tjänsten har mot invånare när det gäller tillgänglighet. När tjänst/produkt förändras över tid och likaså tekniken så behövs det följas upp genom kontroller som att man vid varje större ny release har med tillgänglighet som område i sin testning. Det är alltså viktigt att tänka på att allt eftersom vi bygger nya saker och nya människor kommer in i projektet så finns det en risk att vi introducerar problem vi inte är medvetna om, därför behövs det kontinuerligt säkerställas att vi fortfarande efterlever de krav som ställs på oss.

Tillgänglighetsredogörelser är tänkta att uppdateras över tid allteftersom så att de är aktuella och representativa. Inera test och utveckling kan hjälpa till som stöd i detta arbete och göra en granskning över vart tjänsten står, samt som bollplank för redogörelsen.