Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

DOLD! Så tillgängligt är Användargränssnitt HSA (sök)

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 3 Nästa »

Inera AB tillhandahåller Användargränssnitt HSA (sök). Vi vill att alla ska kunna använda Användargränssnitt HSA (sök). Det gäller även dig som använder olika hjälpmedel för att ta del av innehållet. Här beskriver vi hur användargränssnittet uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service och vilka brister vi känner till.

Synpunkter på sådant som inte fungerar för dig kan du lämna via Inera support. Du hittar formulär och övriga kontaktuppgifter på https://www.inera.se/kontakta-oss/.

Den här informationen gäller Användargränssnitt HSA (sök). Gränssnittet är tillgängligt för alla med ett giltigt SITHS-kort, vilket är drygt 500 000 personer som arbetar inom svensk vård och omsorg.

Hur tillgängligt är gränssnittet?

Användargränssnitt HSA (sök) är delvis förenligt med lagen om digital tillgänglighet till offentlig service. Det innebär att gränssnittet till största del motsvarar nivå AA i standarden WCAG 2.1.

Innehåll som inte är tillgängligt

Allmänna brister

Dessa brister kan beröra alla användare:

  • Inmatningsfältet Titel i Detaljerad sökning fungerar annorlunda än övriga inmatningsfält. Information om detta finns i tooltip (bakom informationssymbolen bredvid fältets rubrik). Detta beror på att den bakomliggande tekniska lösningen endast möjliggör sökning enligt principen ”börjar med” och att vi därför, för att kunna erbjuda sökning på flera titlar i kombination behöver låta användaren tala om ifall två sökord tillhör samma titel (till exempel ”biomedicinsk analytiker”) eller om det är två olika titlar som eftersöks (till exempel en person som är både ”sjuksköterska” och ”barnmorska”).

    • Byte av den bakomliggande tekniska lösningen planeras under 2023 för att vi ska kunna söka enligt principen ”innehåller” och därmed kan leverera korrekt svar utan att användaren behöver tala om ifall sökorden hör ihop eller inte.

Rubrikstruktur - Denna rubrik och punkten under denna ska kunna tas bort, är åtgärdad men ska verifieras som införd i produktionsmiljö

  • Den översta rubriken i popover (informationsruta) för Hantering av kakor är inte korrekt hanterad som rubrik.

    • Åtgärdas snarast i samråd med ägaren av det använda ramverket.

Tangentbordsnavigering - Denna rubrik och punkten under denna ska kunna tas bort, är åtgärdad men ska verifieras som införd i produktionsmiljö

  • När popover (informationsruta) för Hantering av kakor är aktiv går det att navigera ut i webbläsarens browserfält.

Skärmläsare

  • Kryssrutorna under rubriken Typ av innehåll i enkel sökning är inte kopplade till rubriken vilket gör det svårt att förstå kontexten. - Denna punkt ska kunna tas bort, är åtgärdad men ska verifieras som införd i produktionsmiljö

  • Inmatningsfältet ”Titel” är kodat på ett sådant sätt att det beskrivs felaktigt av skärmläsaren. Det beskrivs som en meny med flera alternativ som kan öppnas med nedåt-piltangenten, vilket inte är möjligt. Instruktioner läses därtill upp på engelska i stället för på svenska.- Hela eller delar av denna punkt ska kunna tas bort, ännu oklart vad som kan åtgärdas i “lanseringsreleasen” och också kan verifieras som infört i produktionsmiljö.

  • Inmatningsfältet ”Titel” i detaljerad sökning är inte utformat eller markerat på ett sådant sätt att det kan förstås av en skärmläsare.

  • Antal träffar i sökresultatet presenteras som fritext och ej som status, vilket gör det svårare för en användare med skärmläsare att ta del av informationen. - Denna punkt ska kunna tas bort, är åtgärdad men ska verifieras som införd i produktionsmiljö 

Kognitivt

  • I inmatningsfältet “Titel” i detaljerad sökning kan användaren inte radera en sökterm utan att radera hela innehållet. - Denna punkt ska kunna tas bort, är åtgärdad men ska verifieras som införd i produktionsmiljö

  • Om användaren skriver in en sökterm i inmatningsfältet ”Titel” i detaljerad sökning och därefter med musen klickar sig vidare till ett annat fält utan att bekräfta söktermen med Enter-slag så raderas innehållet i inmatningsfältet.

  • Ikonen som markerar möjlighet att rensa inmatningsfältet i enkel sökning är placerad utanför klickytan. - Ännu oklart om denna punkt kommer att kunna tas bort, rättningen ligger hos UX-ramverket.

    • Åtgärdas snarast i samråd med ägaren av det använda ramverket. 

Undantag för visst innehåll

För närvarande har vi inte identifierat något innehåll som inte är tillgängligt och som vi inte kommer att kunna åtgärda.

Så har vi testat gränssnittet

Tillgänglighetsgranskning utfördes av Nordic Medtest AB 2022-11-28.

Denna tillgänglighetsredogörelse uppdaterades senast den 2023-01-XX, efter att flera brister i tillgängligheten som identifierats vid tillgänglighetsgranskningen har åtgärdats. Åtgärderna har även verifierats av tillgänglighetsgranskaren.

Tillsyn

Du kan kontakta Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, om du inte är nöjd med hur vi uppfyller kraven på tillgänglighet.

Lämna synpunkter

Synpunkter på sådant som inte fungerar för dig kan du lämna via Inera support. Du hittar formulär och övriga kontaktuppgifter på https://www.inera.se/kontakta-oss/.

  • Inga etiketter