/
Release Notes

Release Notes

Den här sidan visar befintlig funktionalitet och genomförda förändringar Terminologitjänsten.

Version 1.0.0

Söka efter kodverk och urval

Tjänsten ger möjlighet att söka efter enskilda kodverk och urval på olika sätt. Det går att söka utan sökord för att lista alla kodverk eller urval. Eller söka på titel, beskrivning, OID, UUID alternativt namnet på ansvarig förvaltare. Det finns också möjlighet att hämta ut en rapport av alla listade artefakter från sitt sökresultat i Excel-format.

Skapa kodverk och urval

Autentiserade användare kan skapa sina egna kodverk, samt urval på egna kodverk eller på andras kodverk som är inlagda i tjänsten. Urval görs genom att välja en uppsättning koder hämtade från ett eller flera kodverk, avsedda att användas i ett visst sammanhang.

Varje kodverk och urval ges en av Terminologitjänsten egen unik maskingenererad beständig URI.

Behörigheter och sektorer

Sektorer möjliggör att organisationer kan förvalta sitt eget innehåll i tjänsten. I en tilldelad sektor kan skrivrättigheter tilldelas specifika användare för att skapa och ändra i sektorns artefakter. Idag används SITHS som IdP, samt tilldelning av administrativa medarbetaruppdrag för autentisering av sektorns användare.

Artefakternas beskrivning

Tjänsten ger möjlighet för ansvariga att beskriva respektive kodverk och urval på olika sätt. För varje artefakt anges titel, systemnamn, beskrivning/syfte, ansvarig förvaltare, innehållsansvarig samt e-postadress till förvaltare och innehållsansvarig.

För att kunna referera till en artefakt kan också identifierare (UUID, OID) anges.

Kontroll av innehåll (valideringsregler)

För att hjälpa alla användare att uppnå en lägstanivå då kodverk och urval skapas sker kontroller vid inmatning av data. Detta görs även för att skydda databasen från “skadlig” data. Tjänsten har tre olika nivåer av kontroller:

  • FEL - Skydd mot inmatning av felaktiga värden för att skydda databasen. Fel sparas inte till databasen.

  • VARNING - Kontroller att allt nödvändig data finns för att kunna aktivera. Data som ger varningar kan sparas, men kodverket eller urvalet kan ej göras aktivt (se versionshantering).

  • INFORMATION - Kontroller som hjälper användaren förtydliga inmatad Information.

Ytterligare hjälptexter för respektive fält kommer i senare versioner.

Kontroller görs även vid aktivering. Exempelvis kontrolleras att ett urval inte kan aktiveras om kodverket som urvalet bygger på fortfarande är ett utkast.

Versionshantering

Varje kodverk och urval kan finnas i flera versioner. En version har först status utkast, innan det sätts som aktivt. När en version blir inaktuell sätts status avställd.

Versioner möjliggör att man kan arbeta med ett kodverk eller urval som ett utkast tills det är klart, det vill säga klart för att användas. Den som äger artefakten (förvaltaren) sätter den då som aktiv. Innehållet i en aktiv version kan inte ändras. De som ska konsumera kodverket eller urvalet vet på så sätt att versionen är intakt.

Både producenter och konsumenter av artefakter kan följa ett kodverks eller urvals versioner. Det går även att välja att titta på äldre versioner.

image-20240919-115621.png
Ett urvals versionshistorik

Se även: Vanliga frågor och svar | Hur fungerar versioner och vilka ska jag använda?

Export av kodverk

Kodverk som har skapats och finns inlagda i tjänsten kan även exporteras till fil. Nuvarande fungerande filformat är Excel-filer med formatet *.xlsx.

Import av kodverk

För de som idag har sina kodverk utanför Terminologitjänsten, finns nu möjligheten att importera kodverk. Detta för att underlätta egen inläsning till tjänsten. Nuvarande fungerande filformat är Excel-filer med formatet *.xlsx.

I denna första version genomförs importen med en importmetod som motsvarar Rensa och ersätt. Dvs innehållet i filen ersätter hela innehållet i det befintliga kodverket.

Import av urval

Urval kan importeras till tjänsten. Urvalet måste dock ha gjorts på ett kodverk som finns i inlagt i tjänsten. Fungerande filformat är Excel-filer med formatet *.xlsx

 

Version 1.1.1

Införande av Snomed CT

Kodverket Snomed CT införs. Då kodverket är hierarkiskt, skiljer sig gränssnittet mot hur övriga kodverk ser ut, och hur man gör urval.

Avsikten är inte att ersätta verktyg som Snomed CT Browser som även fortsättningsvis kommer vara mer detaljerad. Fokus ligger mer på att kunna skapa egna urval baserat på begrepp i Snomed CT.

Söka och titta på Snomed CT

Möjligheten att söka och titta på kodverket Snomed CT finns både som inloggad och som oinloggad. Sök upp kodverket och gå in under Innehållsfliken. På följande sätt hittar du de begrepp du är intresserad av.

I Taxanomi-fliken går det att stega sig ned i trädstrukturen och välja ett begrepp att titta vidare på.

image-20241204-132248.png
Taxanomi-flikens trädstruktur

I Sök-fliken går det att söka efter klartexter eller koder. I exemplet nedan söks begreppet "armbåge". När man klickar på en av sökträffarna i vänstra delen visas detaljer om det valda begreppet i den högra delen.

Det finns även en flik för att titta på Snomed Refset.

Söka och titta på urval gjorda på Snomed CT

Få är intresserade av hela Snomed CT i sina tillämpningar. Här ges möjlighet att skapa ett urval för ett specifikt användningsområde.

Med urval menas en uppsättning koder hämtade från ett eller flera kodverk, avsedda att användas i ett visst sammanhang.

Att söka och titta på urval gjorda på kodverket Snomed CT finns både som inloggad och som oinloggad. Det går att söka fram sina egna och andras urval.

När man går in och tittar på ett urval utan att vara inloggad kan det se ut som nedan. Här visas vilket kodverk, vilken version och versionsstatus på det underliggande kodverket som urvalet är gjort på. För respektive kodpost i urvalet visas kod och klartext, samt om begreppet är avsett att användas enligt Snomed CT.

Generellt i tjänsten går det att sortera och filtrera kodposter i tabellerna, samt söka efter innehåll i kolumnerna.

Skapa egna urval baserat på Snomed CT

Tjänsten ger möjlighet att manuellt skapa och redigera sina egna urval baserat på Snomed CT. Val av koder från underliggande kodverk, i detta fall Snomed CT, kan göras genom att antingen manuellt välja ett begrepp från trädstruktur eller genom att söka efter ett begrepp. Flikarna Taxonomi, Sök och Refset känns igen sedan tidigare, men nu finns checkboxar för att markera vilka koder som ska tas med i urvalet. Om flera svenska accepterade synonymer finns, går det också att välja att använda någon av dessa till sitt urval istället för den rekommenderade synonymen.

Då det går att göra urval på mer än ett kodverk, finns en sammanställningsflik som visar endast de begrepp eller termer som valts till urvalet.

Importera egna urval från fil

Om det finns urval lagrade utanför tjänsten kan de importeras med en Excel-fil.

Med urval menas en uppsättning koder hämtade från ett eller flera kodverk, avsedda att användas i ett visst sammanhang. Vid skapande eller import av ett urval behöver därför användaren peka ut vilket eller vilka kodverk som urvalet bygger på.

Import till urvalet görs från ett kodverk i taget.

Det finns två metoder för import av urval:

Rensa och ersätt alla kodposter

Denna metod rensar bort alla kodposter till det utpekade kodverket som redan ligger i urvalet, och ersätter de med alla kodposter som ligger i filen.

Om urvalet innehåller koder från flera kodverk, rensas och ersätts bara koder som tillhör det utpekade kodverket som importeras ifrån. 

Lägg till eller uppdatera enskilda kodposter

Denna metod används då man redan har ett större urval inlagt i tjänsten och man vill lägga till eller uppdatera endast enskilda kodposter i urvalet.

 

Excel-filen kan innehålla både kod och klartext, eller bara koder enligt följande:

Vid importen valideras att alla kodposter som beskrivs i filen finns i det kodverk som man pekat ut för att göra urval på. Om någon kod eller klartext som ska in i urvalet inte finns i det kodverk som urvalet är gjort på, ska det inte gå att fullfölja importen.

 

Importera egna kodverk från fil

Även egna kodverk kan importeras från Excel. I samband med import av kodverk rensas alla i kodverket redan befintliga kodposter bort (om där finns några) och ersätts med alla kodposter från filen.

Utökade kontaktuppgifter

I metadatafliken för en artefakt utökas möjligheten att lägga till kontaktuppgifter för ansvarig förvaltare och innehållsansvarig så att det går att ange e-post, telefon eller URL. Här anger man med fördel kontaktuppgifter till den organisation eller enhet som kan svara på frågor om den aktuella artefakten.

Klartexter med samma benämning

Tjänsten kommer åter tillåta dubbletter av klartexter då vissa kodverk som redan används har unik kod, men där klartexterna kan vara lika.

Urval på utkast tillåts ej

Målet har varit att kunna göra urval på utkast och det finns behov uttryckta att det ska kunna göras. Möjlighet är nu borttagen på grund av problem med borttappade referenser till kodverken. I denna version ges endast möjlighet att bygga urval på redan aktiva kodverk.

Kommande releaser

En målbild för kommande större releaser finns här: Terminologitjänstens kommande releaser