Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

UX-Krav för tredjepartsleverantörer

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 12 Nästa »

Måtto: App-strategin skall vara ett verktyg för primär målgrupp att utföra sitt arbete. Se till att denna sida också lever upp till motto, gör den inte det? Skall den bort?

Ta bort denna ruta vid publicering

PÅBÖRJAD

Inledning

När vi levererar eller förvaltar applikationer i Inera och 1177 vårdguiden:s varumärke så är det viktigt att vi håller oss till våra ramverk. Det kan gälla allt ifrån hur vi kravställer upphandlingar, hur vi kommunicerar med externa projekt/uppdrag, men också säkerställa att våra interna projekt/uppdrag håller dom krav vi ställt när det gäller UX-ramverket.

 UX-Ramverk

Under vårt Confluence-space UX-strategi berättar vi mer om hur vi jobbar med UX, men också se exempel ifrån vårt designverktyg, Figma och hur olika grafiska företeelser fungerar för appar..


Syfte: För oss är det viktigt att alla tjänster och applikationer som förknippas med 1177 Vårdguiden och Inera förhåller sig till de ramverk som finns.

Målgrupp: UX designer, UI designer, front-end utvecklare, projektledare, uppdragsledare, test och tillgänglighet.

Instruktion för användning: Använd detta dokument som stöd inför kravställning av upphandling, beredning eller behovsanalys.

Våra applikationer

Applikationsutveckling kan ske hos tredjepartsleverantörer, även i så kallade “white-label produkter” då är det viktigt att vi som Inera ser till att leveransen följer vårt UX-ramverk.

Hos Inera jobbar vi idag primärt mot två olika varumärken, Inera och 1177 Vårdguiden. Och de har i sin tur varsitt komponentbibliotek. För att vi ska kunna hålla en kvalité och kontinuitet igenom alla våra tjänster och produkter är det viktigt att vi kravställer rätt mot våra leverantörer vad det gäller applikationsutveckling.

Viktiga punkter att säkerställa:

  • Tillgång till Ikonbibliotek

  • Tillgång till Fonter/Typsnitt

  • Möjlighet att förhålla sig till varumärkes-guidelines

  • Möjlighet till gestures vid behov

  • Stämma av design med ansvarig(a) i UX-ramverket

  • Använda designsystemets komponenter

White-label

En white-label produkt kan vara färdiga tjänster eller produkter, där du bara applicerar din logotyp och färg t.ex. Det kan i många fall vara ett bra alternativ, men då är det viktigt att vi ser till att den kan följa Ineras och 1177 Vårdguidens varumärkes-guidelines. Vi vill se att det går att få in våra typsnitt, färger och ikoner mm. men även att det går att följa våra komponentbibliotek.

Tredjepartsleverantörer

När vi outsourcar utveckling av applikationer är det viktigt att de som får uppdraget, konsulterna vet var de kan hitta de ramverk som underlättar deras uppdrag. Vi ska alltid hålla oss till komponenter vi har och återanvända i den mån det går. När det kommer till design av applikationer så är det de komponenter som används för mobilanpassade-webben vi använder oss av, läs mer om det här. 

Vi vill säkerställa att oavsett tjänst så använder vi oss av vårt komponentbibliotek, för att team snabbt ska komma igång och för att undvika dubbelarbete. I vissa fall kan vi stå inför avsaknad av komponenter eller att vi behöver besluta om vi ska använda operativsystemets komponenter, läs mer om det här.

Extra viktigt att kravställa vid publicering under Inera AB som tredjepartsleverantör:

  • Användning av komponentbibliotek

  • Användning av varumärkes-guidelines (1177 Vårdguiden/Inera)

  • Test och tillgänglighet

  • Inga etiketter