Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

Status
colourYellow
titleREVISION
Status
colourGreen
titleGODKÄND

...

  • bedöma när appar skulle kunna ge mervärden i Ineras tjänster och i så fall med vilka konsekvenser

  • hur appar hanteras i Ineras processer Hantera Behov (beredning/utveckling) och Tjänstehandboken (förvaltning)

  • hur Inera utvecklas till app-kompetent organisation genom utveckling och förvaltning av app-strategin

WORK IN PROGRESS

Bakgrund

I utbildning #1, Varför app?, har du lärt dig vad appar är, vilka för- och nackdelar de har jämfört med webbappar och lite om hur man utvecklar och distribuerar appar. Detta är en lämplig bakgrund för att kunna tillgodogöra sig Ineras app-strategi. Du behöver också känna till hur Inera tar fram och förvaltar tjänster - det vill säga /wiki/spaces/UtvR/pages/2471166600och Tjänstehandboken (under revision).

...

För att illustrera en tänkbar användning av Ineras app-strategi använder vi ett fiktivt case. På ett komprimerat sätt följer vi detta case från idé till lanserad tjänst med fokus på huruvida tjänsten skall realiseras som en app.

Info

Har du ett mer relevant case än vår fiktiva tjänst? Gå gärna genom app-strategins flöde med detta!

Case

Inera får önskemål från flera regioner om att skapa en app som kan användas för att boka tider nationellt för kommande pandemier. Det rör sig om bokning av vaccination och provtagning.

...

För bokningsappen innebär detta möjlighet att skapa bättre UX än för en webbapp dock med en ökad insats. Om bokningsappen utgår från en kommersiellt tillgänglig produkt (“off-the-shelf”) måste man försäkra sig om att denna kan uppfylla Ineras krav på digital tillgänglighet, UX och exponering av varumärke.

Steg 6 - Utveckling

...

I utbildning 1 har du lärt dig de grundläggande skillnader som finns mellan appar och webbappar och vilka olika sorters appar som är vanliga - native, cross-platform och hybridappar.

Utveckling av appar kräver annan kompetens/andra utvecklare än webbappar. Dessutom behövs en större insats - appar utvecklas för två olika plattfomar (Android och iOS). Om man väljer att utveckla native appar betyder detta att man utvecklar och underhåller två helt separata kodbaser. Genom att utveckla sin app cross-platform har man (i stort) en kodbas. Här finns app-strategins beslutsstöd för utveckling av appar.

Kompetensbasen för app-utveckling är i skrivande stund smalare än för webbappar vilket ger ett mindre urval av utvecklare (för anställning likväl som vid upphandling) vilket påverkar ledtid/kvalitet/kostnad.

För tidbokningsappen väljer vi att basera den på en tillgänglig produkt. Detta innebär att kraven från UX (ovan) på en tredjepartsprodukt blir aktuella. För att Inera skall kunna förvalta och vidareutveckla appen krävs dessutom insikt i appens natur - arkitektur, utvecklingsverktyg, licenser - och tydliga avtalsvillkor med leverantören för att kunna hantera appen under tjänstens tänkta livscykel.

Steg 7 - Test och kvalitetssäkring

...

Webbappar uppträder likadant i moderna versioner av populära webbläsare. Om webbappen är responsiv spelar inte skärmens storlek och orientering någon större roll för tjänstens utseende och beteende. Äldre versioner av webbläsare kan fungera sämre - varje webbapp bör specificera lägsta version som krävs för tjänsten.

För appar är bilden mer komplex. Dels exekverar appar på två olika operativsystem - Android och iOS. Dels så finns apparater (telefoner och surfplattor) i en variation av storlekar och versioner som dessutom kan köra vitt skilda versioner av operativsystemen. Skall tjänsten vara tillgänglig och likvärdig på pappas Samsung Galaxy S7 från 2016 likväl som på dotterns nya iPhone 13?

Specifikation för vilka versioner av Android och iOS som tjänstens appar kräver blir avgörande för insatsen som krävs för test och kvalitetssäkring. Genom att enbart specificera nyare versioner blir insatsen både för utveckling och testning lägre. Samtidigt kommer man att nå en mindre marknad med tjänsten - de med äldre versioner av operativsystem kommer inte åt tjänsten. Eventuellt kan pappa uppgradera sin S7a till Android 8.0 och på så vis få tillgång till tjänsten - men detta skapar en tröskel.

Här finns app-strategins stöd vid Test och kvalitetssäkring av appar - framtagen av Nordic Medtest.

En ytterligare komplexitet tillkommer i och med att Google och Apple årligen släpper nya versioner av sina operativsystem. Ofta krävs uppdateringar av koden för appen för att tjänsten skall stödja telefoner med den nya versionen. När appen uppdaterats krävs en aktiv handling från användaren för att ladda ned den nya versionen från aktuell app store.

Denna komplexitet drabbar förvaltningen av den app-baserade tjänsten fordrar planering av distribution.

För vår tidsbokningstjänst flaggar Nordic Medtest för att man tidigt vill veta vilka versioner av Android och iOS Inera avser stödja och med vilken frekvens man (dvs i detta fall tredje part) avser uppdatera appen till nya versioner. Detta för att kunna planera test och kvalitetssäkring. Nordic Medtest noterar också att man önskar tillgång till källkoden för tredjepartsappen för att kunna säkra hanteringen av personuppgifter (tjänsten kräver ju inloggning med BankID).

Steg 8 - Förvaltning

...