Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

Status
titleFÄRDIGSTÄLLS UNDER VÅREN 2022

...

Innehåll

Innehållsförteckning
minLevel2
maxLevel2

Nyttokalkyl för nytt verksamhetsstöd

...

Jämförelsealternativ. I kalkylen jämförs alternativet att använda ett nytt verksamhetsstöd så som det planerats i projektet, med ett fiktivt scenario där dagens Rådgivningsstöd skulle fortsätta användas. I det fiktiva scenariot bortser vi från att ett fortsatt användande av Rådgivningsstödet inte är realistiskt - vi utgår istället från att Rådgivningsstödet skulle fortsätta fungera så som det fungerat när det fungerar bra, utan driftstörningar och tekniska problem. Syftet med att jämföra användandet av ett nytt verksamhetsstöd med ett fiktivt scenario är att kalkylen ska hjälpa till att identifiera och visa de nyttor och kostnader som det nya verksamhetsstödet bidrar till.

Perspektiv. Hela Sverige? En region?

Typ av kalkyl. Nyttokalkylen är en kostnads-intäktsanalys, vilket innebär att både nyttor och kostnader värderas i pengar. De nyttor och kostnader som identifierats, men som inte värderats i pengar i kalkylen, beskrivs också i denna rapport.    

...

Bättre arbetsmiljö för mottagande vårdpersonal. Stödet för hänvisning bidrar till en bättre arbetsmiljö för vårdpersonal som tar emot invånare som hänvisats, på flera sätt:

  • Tar emot rätt patienter. Det användarvänliga gränssnittet och den strukturerade informationen gör att det finns färre fel i hänvisningsstödet, så att invånare i högre utsträckning hänvisas rätt direkt. Vårdpersonal som tar emot hänvisade invånare behöver lägga mindre tid på att hänvisa vidare och kan använda sin tid för att hjälpa de som de har möjlighet att hjälpa.

  • Bättre samarbete. Eftersom hänvisningsstödet används av all vårdpersonal som arbetar med hänvisning, ökar samsynen kring hänvisningar både inom och mellan regioner. Stödet blir ett verktyg att använda i samverkan, vilket kan bidra till bättre kontakt och samarbete, som är viktiga aspekter av arbetsmiljön.

Säkrare sjukvårdsrådgivning. Verksamhetsstödet bidrar till att göra sjukvårdsrådgivningen säkrare än vad den är idag:

...

Bättre styrning och ledning i vården. Genom hänvisningsstödet kan regioner enklare styra patientströmmar och planera vården därefter. Med bättre statistik- och uppföljningsmöjligheter (exempelvis genom synkronisering med andra tjänster såsom Symtombedömning och hänvisning1177 Direkt) finns också bättre möjligheter till bättre analyser och beslutsunderlag.

...

  • Sjuksköterskorna känner sig osäkra och ovana med det nya verksamhetstödet - det kan leda till längre samtal och tröttare / frustrerad personal

  • Instabil drift

  • Tekniska problem

  • Frustration hos mottagande enheter som inte längre kan “önska” kring hänvisningar på samma sätt som idag.

Kostnader

  • Utveckling

Resultat

...

Osäkerhetsanalys

Styrkor och svagheter

Slutsatser

Bilagor

Effektkedja

...

Nyttokalkylen i excelNyttokalkylen i excel

⬇ Klicka på filen nedan och sedan på ikonen med ett moln och en pil i övre högra hörnet. ⬇

Effektkedja

⬇ Klicka på filen nedan och sedan på ikonen med ett moln och en pil i övre högra hörnet. ⬇

View file
nameEffektkedja_FLDV_nytt verksamhetsstöd - v1.pdf