Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

Status
titleFÄRDIGSTÄLLS UNDER VÅREN 2022

...

– förutsätter samma bemanning

Perspektiv. Hela Sverige? En region?

Typ av kalkyl. Nyttokalkylen är en kostnads-intäktsanalys, vilket innebär att både nyttor och kostnader värderas i pengar. De nyttor och kostnader som identifierats, men som inte värderats i pengar i kalkylen, beskrivs också i denna rapport.    

...

Ökad trygghet för invånare. När invånare ringer 1177 får de i högre utsträckning konsekventa bedömningar, råd och hänvisningar, vilket ökar tryggheten.

Ökad tillgänglighet. Genom bättre stöd för samtalsprocessen → snabbare samtal

Jämlik vård. När rådgivande sjuksköterskor i tjänsten använder verksamhetsstödet, får invånare samma bedömning och hänvisning oavsett vem de pratar med.

...

Möjliga framtida nyttor

Det här är nyttor som möjliggörs av verksamhetsstödet men som kräver ytterligare insatser än de som är planerade nu.

Utökad samverkan inom 1177 Vårdguiden på telefon. Ett av de viktiga skälen till att samverkan idag begränsas är att det är svårt för sjuksköterskor att hänvisa rätt utanför den egna regionen, eftersom dagens katalog inte ger tillräckligt med stöd för hänvisning utan måste kompletteras med sjuksköterskans egen kunskap och erfarenhet av vårdens organisation i regionen för att vara användbart. Med ett stöd för hänvisning som gör att invånare hänvisas rätt vid första försöket oavsett vem som hänvisar, ökar möjligheterna till en utökad samverkan inom 1177 Vårdguiden på telefon. Det ger nyttor som:

  • bättre och jämnare tillgänglighet för invånare

  • effektivare användning av vårdens resurser (exempelvis att det är kö på ett ställa och lediga sjuksköterskor på ett annat samtidigt)

Bättre samarbete. Hänvisningarna i stödet för hänvisning förankras i regionen av en regional gruppering med olika kompetenser. För att uppnå ett bättre samarbete krävs att den regionala förvaltningen av stödet för hänvisning som arbetar aktivt med dialog, kommunikation och förankring i regionen och kommunicerar syftet med stödet för hänvisning.

  • ett bättre samarbete och samsyn mellan verksamheten 1177 Vårdguiden på telefon och andra hälso- och sjukvårdsverksamheter i regionen.

  • ökad samsyn mellan sjuksköterskorna på 1177 och hälso- och sjukvårdpersonal som tar emot (det förutsätter att regionerna gör ett utökat förankringsarbete med de mottagande enheterna).

Ökad samsyn mellan hänvisande och mottagande hälso- och sjukvårdspersonal. En möjlig positiv effekt från stödet för hänvisning är att sjuksköterskorna på 1177 och den mottagande hälso- och sjukvårdspersonalen får en ökad samsyn om hur invånarna ska hänvisas. För att den effekten ska uppstå krävs ett stort arbete med förankring i regionen från den regionala grupp som ansvarar för hänvisningarna. För full effekt krävs att förankringsarbetet har nått inte bara ledningsnivå utan också de enskilda individer som hänvisar och tar emot invånare i hälso- och sjukvården, så att de har en förståelse för hur hänvisningarna i stödet för hänvisning har tagits fram. Det är ett omfattande arbete, som i dagsläget inte är planerat - vilket ökar risken att effekten inte kommer att uppstå.

Ökad trygghet för invånare. Förutsatt att regionen uppnår ett bättre samarbete genom en aktiv dialog kring hänvisningarna i stödet för hänvisning, blir en möjlig nytta att vårdpersonalen på olika vårdenheter får en ökad samsyn om hur invånare ska hänvisas. Det kan i sin tur öka tryggheten för invånaren, som i högre utsträckning kan komma att uppleva att de hänvisas “rätt” då alla de har kontakt med har samma bild av vart de ska vända sig. Vetskapen om att man sannolikt kommer att hänvisas rätt vid första försöket, att man sannolikt skulle ha fått samma hänvisning även om man hade vänt sig någon annanstans, ökar tryggheten.

Risker och eventuella negativa effekter

...

Projektet levererar inte på resultat. Verksamhetsstödet fungerar inte så bra som utlovats. Några exempel på risker som tagits upp är:

  • Det är svårt att releasa så ofta som önskats, på grund av exempelvis beroenden med journalsystem.

  • Det uppstår olika tekniska problem på grund av de regionala integrationerna.

  • Utvecklingen tar för lång tid och invånarnas och sjuksköterskornas krav och behov hinner förändras.

  • stödet för hänvisning fungerar inte som tänkt utan blir istället ett ‘adminmonster'.

Ojämlik vård. Det finns flera risker för en mer ojämlik vård än idag:

  • Om verksamhetsstödet fungerar olika bra i olika regioner, på grund av olika regionala skillnader. Om olika journallösningar används kan det blir större skillnader på hur väl verksamhetsstödet fungerar i olika regioner jämfört med Rådgivningsstödet.

  • Det arbete som krävs för att få samsyn kring hänvisningar i stödet för hänvisning görs inte fullt ut, så att hänvisningarna ändå skiljer sig stort i olika delar av landet.

  • De olika tjänsterna byggs inte ihop, så att invånare kommer olika långt beroende på vilken tjänst de väljer (exempelvis Symtombedömning och hänvisning, ringa 1177, använda en regional tjänst).

Ökade förvaltningskostnader. Verksamhetsstödet kan kosta mer att förvalta än vad dagens Rådgivningsstöd gjort, exempelvis om journalföringen ska ske i olika system.

Risker vid uppstart. Följande risker har identifierats vid uppstarten:

  • Sjuksköterskorna känner sig osäkra och ovana med det nya verksamhetstödet verksamhetsstödet - det kan leda till längre samtal och trött och tröttare / frustrerad personal, även om projektet planerar förändringsledningsaktiviteter.

  • Instabil drift

  • Tekniska problem

  • Frustration hos mottagande enheter som inte längre kan “önska” kring hänvisningar på samma sätt som idag.

Ingen ökad samsyn mellan hänvisande och mottagande hälso- och sjukvårdspersonal. En möjlig positiv effekt från stödet för hänvisning är att sjuksköterskorna på 1177 och den mottagande hälso- och sjukvårdspersonalen får en ökad samsyn om hur invånarna ska hänvisas. För att den effekten ska uppstå krävs ett stort arbete med förankring i regionen från den regionala grupp som ansvarar för hänvisningarna. För full effekt krävs att förankringsarbetet har nått inte bara ledningsnivå utan också de enskilda individer som hänvisar och tar emot invånare i hälso- och sjukvården, så att de har en förståelse för hur hänvisningarna i stödet för hänvisning har tagits fram. Det är ett omfattande arbete, som i dagsläget inte är planerat - vilket ökar risken att effekten inte kommer att uppstå.

Kostnader

...

Bristande underhåll av informationen i stödet för hänvisning. Projektet och regionerna kommer se till att det finns en första version av stödet för hänvisning vid uppstart, därefter krävs ett aktivt regionalt arbete med uppdatering och regional förankring. Om stödet inte uppdateras och förvaltas aktivt finns risk för felhänvisningar, dåligt bemötande och även risker för patientsäkerheten.

Risk för längre avbrott i tjänsten. Verksamhetsstödet kommer vara en webbaserad lösning istället för lokalt installerade klienter. Det medför risker för fler eller längre avbrott i tjänsten.

Kostnader

  • Utveckling

  • Förvaltning

    • Regionala arbetsgrupper

Ökade förvaltningskostnader. Verksamhetsstödet kan kosta mer att förvalta än vad dagens Rådgivningsstöd kostar.

Katalogadministratörer - hänvisningsinformation. Katalogadministratörer kommer att behöva administrera regelmotorn för hänvisning. Till stöd kan det finnas en regional arbetsgrupp som delas med 1177 Direkt.

...