Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

...

Kort om tjänsten Säker digital kommunikation

Mängder av information skickas varje dag

Varje dag skickas mängder av information mellan aktörer i offentlig sektor, i handläggningen av ärenden och beslut. Ofta handlar det om sekretessklassad information som vårdplaner, behandlingsplaner, bedömningar av arbetsförmåga och utdrag ur belastningsregistret.

Säker digital kommunikation ersätter andra kanaler

Fram till nu har personal fått använda en mängd olika kanaler, såsom fax, rekommenderad post, bud, vanlig post, invånaren som bud, personalen som bud, e-post, telefon, sms, och fysiska möten. Med Säker digital kommunikation (SDK) kan kommuner, regioner och statliga myndigheter utbyta känslig och sekretessklassad information digitalt på ett tryggt, enkelt och säkert sätt. Tjänsten bygger på en gemensam digital infrastruktur som kommuner, regioner och statliga myndigheter kan ansluta sina egna system till. Under 2022 pågår ett införandeprojekt med syfte att ge stöd till de organisationer som vill ansluta till SDK. I september 2022 hade 20 procent av kommunerna på något sätt påbörjat arbetet för att ansluta till SDK, 67 procent av regionerna samt 70 procent av myndigheterna. Men ingen har hittills anslutit sig till produktionsmiljön eller börjat använda SDK i verksamheten. (Källa: inera.se).

Syfte med kalkylen

Syftet med kalkylen är att:

...

En nyttoanalys genomfördes under hösten 2023 2022 med stöd från Ineras metodik för nyttoanalyser. En grupp med representanter från en kommun, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Inera deltog på en effektworkshop och en genomgång av effektkedjan. Därefter gjordes nytto- och kostnadsbeskrivningarna. Beräkningarna av nyttorna och kostnader bygger i sin helhet på BI beräkningar har data hämtats från bland annat DIGGs Samhällsekonomiska kostnadsnyttoanalys för SDK (Samhällsekonomisk kostnadsnyttoanalys SDK | DIGG). I den gjordes ett omfattande arbete för att identifiera processer som lämpar sig för SDK samt för att samla in data för nyttor och kostnader. Arbetet gjordes i form av intervjuer under hösten 2021.

...

Moment

Alternativ 1

Alternativ 2

Skicka och ta emot information

Fax

Post

eBrev

Rekommenderad post

Bud

Invånare som bud

Personal som bud

Fysiska möten

SMS

Telefon

E-postFax

Skicka säkra meddelanden från en fristående klient eller en integrerad applikation i verksamhetssystemet via SDK.

...

SDK

...

Extratjänst för arbetssökande i kommuner. När en arbetssökande får anställning eller praktik hos en kommun med ersättning från Arbetsförmedlingen utbyter kommunen och Arbetsförmedlingen en mängd information. I dagsläget utbyter handläggare på kommunen och Arbetsförmedlingen informationen via brev, eller med handläggaren som bud - ibland även via mejl.

...

Beslut om ersättning (Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan). Personer som är med i Arbetsförmedlingens program kan få ersättning från Försäkringskassan. Det kan vara personer som är arbetssökande, studerar eller startar företag. För att Försäkringskassan ska besluta om ersättning behöver handläggare på Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen kommunicera med varandra, men det får inte ringa varandra direkt utan behöver ringa via respektive myndighets kundcenter.

...

Inkomna samtal till Arbetsförmedlingens kundtjänst. I många ärenden är handläggare tvungna att ringa till Arbetsförmedlingens kundtjänst och sedan bli uppringda, som ett sätt att säkra att det är två myndigheter som pratar med varandra. Detta skulle inte behövas med SDK, eftersom det krävs en säker identifiering hos båda avsändare och mottagare.

...

Orosanmälningar enligt SoL-14. Offentliga aktörer ska anmäla misstanke om att barn far illa till socialtjänsten. Informationsutbytet för anmälan sker med fax, brev och telefon och ibland papperslappar - men framförallt fax.

...

Omhändertagande av person (LVU). När punga personer tas omhand behöver socialtjänst, polis, domstol, region, skatteverket kommunicera och idag finns inget gemensamt kommunikationssätt.

...

Informationsutbyte mellan kommunen och regionen - mottagande av remisser, medicinska diagnoser och behov av brytpunktssamtal. Fax används ofta, men även telefon och fysiska möten. Ibland även gemensamma verksamhetssystem.

  1. Mottagande av remisser. Detta kan handla om remisser från vårdcentralen om prover, som hemsjukvården sedan tar och skickar in till labbet på vårdcentralen, som sedan skickar tillbaka.

  2. Medicinska diagnoser. Hemsjukvården begär medicinsk diagnos, regionens läkare diagnostiserar och återkopplar.

  3. Brytpunktssamtal. Brytpunktssamtal hålls när all botande och bromsande behandling avslutas och vården övergår till palliativ vård. Samtalet är viktigt eftersom det ger patienten en möjlighet att besluta hur hon eller han vill ha det under den sista tiden. När det finns et sådant behov behöver hemsjukvården och läkare ha kontakt med varandra.

...

.

Effektkedjor

...

Nyttor

Nyttor som värderas i pengar

...