Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

...

Ord och begrepp

Beskrivning

1177:s e-tjänster

(= 1177:s inloggade tjänster)

 

Ett samlingsbegrepp för de inloggade invånartjänster som en region kan erbjuda sina invånare via 1177.se. Här använder vi för det mesta ”de inloggade tjänsterna på 1177.se

Alla regioner är anslutna till 1177 Vårdguidens e-tjänster. Alla mottagningar som är finansierade av en region kan låta invånarna göra vårdärenden genom att logga in på 1177.se och varje mottagning väljer vilka inloggade tjänster de erbjuder. Vårdpersonalen hanterar sin del av ärendet via ett ärendehanteringssystem, medan invånaren loggar in på 1177.se med sin e-legitimation. De flesta inloggade tjänster är nationella men det finns också regionala tjänster här.

1177 på telefon

Det formella namnet på Ineras tjänst för nationellt samordnad sjukvårdsrådgivning via telefon. Tjänsten består av flera delar där det centrala är ett telefonisystem för samtalsstyrning samt Rådgivningsstödet som består av symtombaserade medicinska beslutsunderlag, stöd för journalföring och ett hänvisningsstöd med en katalog för att lägga upp det regionala vårdutbudet

I dagligt tal används ofta uttrycket Sjukvårdsrådgivning 1177.

Användbarhet

Användbarhet definieras enligt ISO -normen 9241-11 så här: Den grad i vilken användare i ett givet sammanhang kan bruka en produkt för att uppnå specifika mål på ett ändamålsenligt, effektivt och för användaren tillfredsställande sätt.
I uppdraget har vi formulerat användbarhet på det sättet:

  • Hur väl användarna kan nå ett specifikt mål när de använder vår tjänst.

  • Kvalitetsmått på hur väl vi levererat en tjänst

Användarupplevelse

En användare kan få samma resultat men helt olika upplevelse beroende på hur väl en tjänst är utformad. De som utformar tjänsten äger in användarnas upplevelse.

Upplevelsen sker i interaktionen med tjänsten. Den som utformar tjänsten påverkar genom hur man väljer att bygga.

Användaren förväntar sig att interaktionen ger ett värde eller möter ett behov

API

API är en vedertagen förkortning av application programming interface.API är ett slags protokoll som används för att program, system och applikationer på ett enkelt sätt ska kunna kommunicera med varandra, en slags tolk som kommunikationen går genom. Man kan beskriva ett API som ett strukturerat sätt att överföra data från ett ställe till ett annat.

Ett sammanhållet ärendeflöde

I dokumentet syftar det här begreppet på en av de centrala delarna i målbilden för första linjens vård för invånaren. Den säger att relevant information, oavsett om olika vårdaktörer är aktiva i ärendet, ska vara tillgänglig för både invånare och profession när den behövs, från en första kontakt till att ärendet avslutas. Invånaren ska, efter bedömning, kunna bli hänvisad till att boka tid eller få ett digitalt eller fysiskt vårdmöte med relevant vårdprofession, utan att behöva ”börja om”.

FörmågekartaFörmågor

En förmågekarta förmåga är ett sätt att beskriva vad som görs i en verksamhetsprocess och hur olika moment, processer, förmågor hänger ihop. I arbetet med Första linjens digitala vård beskrivs förmågorna dels ur ett invånarperspektiv, dels ut ett hälso- och sjukvårdsperspektiv. Programmet har utgått från en förmågekarta som definierats inom arkitekturgemenskapen - ”Förmågekarta Hälsa, vård och omsorg” - och använt samma benämningar och begrepp. Förmågekartan är ett av verktygen som används när beslut om utveckling ska tas. Arkitektur-gemenskapen är ett informellt nätverk där it- och verksamhetsarkitekter i kommuner och regioner arbetar tillsammans och utbyter erfarenheter. Inera koordinerar aktiviteter inom gemenskapen och hanterar medlemsregistret.översätta ett behov till vad man ska kunna göra/uträtta i ett system. En förmåga innebär möjlighet att utföra något

  • Verksamhetsförmåga - verksamhetens möjlighet att utföra något

  • -177-förmåga - 1177:s möjlighet att utföra något

Exempel: Invånaren kan se alla sina bokade tider i inloggat läge på 1177.se

En förmåga behöver alltså inte vara digital. Man talar om-- -Verksamhetsförmågor och It-förmågor

Informatik

Informatik handlar om insamling, lagring, analys, presentation, överföring och kommunikation av data och information. Informatik inom hälso- och sjukvård brukar omnämnas "hälsoinformatik” och har som mål att effektivisera informationshanteringen inom klinisk vård, omsorg och forskning, för säkrare vård av högre kvalitet.

Informatikarbetet är en del av arkitekturen. Överenskommelser om begrepp som samlas i kodverk, till exempel för utbudsinformation eller för olika tidstyper, är centralt för att olika digitala system och tjänster ska samverka med varandra samt för ökad automatisering.

Iteration

En iteration är en upprepning där varje ny iteration förbättrar den tidigare versionen av något. I uppdraget används begreppet för arbetet med skisserna, där skisserna förändrades och förädlades allteftersom utifrån input från referensgrupp respektive användningstester.

Infrastruktur-

tjänster

En infrastrukturtjänst har inget eget användargränssnitt utan är en stödtjänst som styr och stödjer hur en viss typ av information kan användas av olika system och också flöda mellan olika system. Infrastrukturtjänsterna ”används” av andra digitala verktyg och tjänster. Ett exempel är de infrastruktur­tjänster för identitet och åtkomst som Inera utvecklar och förvaltar för att säkra behörigheten, när en användare loggar in i olika system och tjänster.

Målarkitektur

Ramverk

En uppsättning regler, riktlinjer och rekommendationer.

Samverkans-

arkitektur

Den gemensamma arkitekturen, även kallad samverkansarkitekturen, är en samlad benämning på standarder, riktlinjer, anvisningar och ramverk som används för att de offentliga aktörerna via sina IT-system ska kunna utbyta information över organisationsgränserna. Till den gemensamma infrastrukturen hör till exempel ett antal infrastrukturtjänster för identitet och åtkomst som hanterar och säkrar behörig åtkomst till information. Samverkansarkitekturen bidrar till att öka förmågan och takten i digitalisering hos regioner och kommuner och gör det lättare att säkra att lokala system över tid kan samverka med den gemensamma, nationella infrastrukturen och de gemensamma tjänsterna.

Tillgänglighet

I uppdraget Förbättrad användarupplevelse används begreppet tillgänglighet i sammanhanget digtal tilllgänglighet. Det innebär att digitala tjänster ska vara lika tillgängliga för alla, oavsett eventuella funktionsnedsättningar hos användaren.

Tjänstekontrakt

Ett tjänstekontrakt är en teknisk specifikation som beskriver hur ett system som ska skicka information till ett annat system ska utforma sitt ”frågemeddelande” samt hur det system som ska ta emot frågan/informationen ska utforma sitt ”svarsmeddelande”. De här tjänstekontrakten reglerar det informationsutbyte som sker via den nationella tjänsteplattformen, en sorts ”växel” som underlättar informationsutbytet över organisationsgränserna och som Inera förvaltar och utvecklar. För att det ska fungera måste alla aktörer vara överens om hur kommunikationen ska gå till. Tjänstekontrakten utformas för specifika funktioner eller verksamhetsprocesser, exempelvis listning eller tidbokning.

Universell utformning

Universell utformning är ett begrepp för att beskriva att man genom att utveckla en digital tjänst så att den passar för den som har störst svårigheter med att använda digitala verktyg och tjänster, gör den digitala tjänsten lätt att använda för alla olika användare.

UX, UX-ramverk

UX är en förkortning av User Experience som betyder Användarupplevelse. UX-ramverket innehåller riktlinjer för designarbete samt ett designsystem med olika komponenter som kan återanvändas för hela konceptet 1177 framöver. Ramverket förenklar och effektiviserar både förvaltning och utveckling.