Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

...

För vem?

  • UI-designers

  • Grafiska formgivare

  • Front-end och gränssnittsutvecklare

Sök

...

Om vårt komponentbibliotek

Komponentbiblioteket ingår i Ineras Designsystem (IDS). Sedan år 2020 skall alla projekt och tjänster använda men också bidra till komponentbiblioteket. Hur övergången görs på bästa sätt görs upp i dialog med Arkitektur/UX under arbetet med Design Authority.

Komponenterna är framtagna för att skapa enflexibilitetmed många återanvändbara moduler. Biblioteket är tänkt att användas för alla Ineras tjänster oavsett om de riktar sig tillprivatpersoner eller vårdpersonal.

Ibland är det inte lika tydligt vilken variant av Inera Designsystem som skall användas och då bör kontakt tas med ux@inera.seför att säkra att rätt spår väljs.

Panel
bgColor#ABF5D1

Sök efter komponenter

Livesökning
spaceKeyUSI
sizelarge
additionalpage excerpt
placeholderSök enbart komponenter
labelskomponent

Utökad sökning i hela UX-ramverket

Livesökning
spaceKeyUSI
sizelarge
additionalpage excerpt
placeholderSök UX-ramverket

Om komponentbiblioteket

Komponentbiblioteket ingår i Ineras Designramverk. Tanken är att det växer fram successivt och anpassar sig till verksamhetens behov. Arbetet startades inom programmet för “Första linjens digitala vård” (FLDV) och vi utgår från det arbete som gjorts i Plattform webbtjänster (PWT), samt det regelverk som finns för varumärken; 1177 och Inera.

...

Tidigare har det varit fritt fram för varje projekt att bygga sina egna UI men sedan 2020 skall alla projekt och tjänster (i samband med utveckling eller vidareutveckling) använda men också bidra till komponentbiblioteket.

...

Varför?

Varför?

...

Vi har valt att börja arbeta med ett designramverk för att:

...

Ineras designsystem är uppbyggt genom att vi extraherat plockat ut återanvändbara delar från tidigare projekt där tillgänglighet och användbarhet är säkerställda genom erfarenhet och tester. Dessa delar är sedan omgjorda till så kallade komponenter, både i Figma och frontend-kod.

Vi strävar inte efter att ligga i framkant utan använder oss av designmönster som har uppnått mogenhet så att merparten av användarna känner igen sig. Detta innebär att vi behöver lägga lite något mindre resurser på att testa våra skisser på användare då vi har tidigare erfarenheter av att det fungerar.

...

Vi fokuserar främst på att testa flöden och hur informationen i UI:n förstås.

CSS

Vi har återanvändbar CSS för både Inera och 1177 varumärket:

...

När det saknas komponenter eller mönster i designsystemet så tar vi gemensamt fram dessa. Detta kan göras på olika sätt efter överenskommelse med oss som arbetar med UX-ramverket.

  1. Projekt kan skicka in förslag och dessa revideras och om de lever upp till kraven så görs de tillgängliga här.

  2. Projekt som saknar komponent hör av sig till UX-ramverket för att se om komponent kan läggas till backlog och tas fram gemensamt.

Hur processen för att utöka systemet skall se ut kan du hitta här på sidan Återkoppling på designsystem