Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.
Innehållsförteckning

Bild med texten Hur kan vi få utförlig, korrekt och opåverkad information från användare - på ett sätt som känns bekvämt och tryggt för dem.

Vi har gjort semistrukturerade intervjuer med användare där vi har haft inledande frågor om hur användaren använder 1177 idag och sedan visat användaren skisser på tänkta vyer för ett sammanhållet 1177.se. Alla användare har inte sett samma skisser utan i takt med att arbetet har utvecklats - det vi kallar att iterera skisser - så har också skisserna utvecklats. Målet är att få utförlig, korrekt och opåverkad information från användare - på ett sätt som känns bekvämt och tryggt för dem.

Tester med hjälp av externa referensgruppen

Vi hade hjälp av deltagare i den externa referensgruppen för att testa skisserna och förberedde material till hjälp för det arbetet.

Illustrationen visar vilka steg man som testare behöver ta före, under och efter test.

Antal tester

20 tester totalt, 13 tester av Inera och 7 tester av deltagare i extern referensgrupp.

Åldersfördelning

Personer i åldersspannet 18-65 år.

Spridning

Geografisk spridning över hela Sverige - blandning av glesbygd, små städer, mellanstora städer och storstadsregioner.

Bias

Bias betyder snedvridet. Bias i undersökningssammanhang betyder att det kan finnas faktorer som påverkar resultatet. Urvalet av intervjupersoner är bland annat hämtat från Ineras användarpanel. Anmälan till användarpanelen görs genom att en pop-up med fråga om man vill vara med i användarpanelen dyker upp på 1177.se under en tidsperiod. Personer kan då välja att anmäla sig till panelen. Senast detta gjordes var under hösten 2022. Vi märker att personer som anmäler sig till panelen ofta har ett stort intresse för 1177, är vältaliga, har lätt för att använda datorer och gärna vill att webben ska vara så enkel som möjligt för alla att använda. Det gör att vårt urval inte är representativt för användarna av 1177.se som helhet.

Är det då lönt att göra intervjuer med det urvalet? Ja, för resultaten vi får ger en indikation på vad som är svårt och vad som behöver förbättras. Många ger också indikationer på hur de tror att andra användare skulle hantera 1177.se. Det kan handla om personer som är yngre än 18 år, inte har svenska som första språk eller har någon form av fysisk eller kognitiv funktionsvariation. Rekommendation framåt är därför att testa på fler användargrupper i ett nästa steg.

Pratbubbla med citat från en användare. Bra för min pappas skull också ...då har jag lättare att hjälpa honom utan att behöva leta.

Inledande frågor

De frågor vi ställde först handlar om vad personen gör på 1177.se idag.

  • Vad använder du 1177.se till idag?

  • Använder du oftast dator, telefon eller surfplatta eller en blandning av olika enheter?

  • Hur ofta använder du 1177?

Frågeteknik skisser

Vi gav användarna instruktioner innan vi visade skisserna:

“Du kommer du få se ett antal skisser som visar idéer för hur 1177 kan se ut i framtiden. I samband med det ställer vi frågor om hur du uppfattar skisserna. Berätta gärna högt vad du tänker om det som du ser, både om saker är som du förväntat dig eller om du tycker att något känns oklart. Vi vill veta vad som är bra, vad som kan förbättras och vad man inte förstår. Det är skisserna vi utvärderar och inte dig, så allt du kan berätta om vad du tycker och tänker är värdefullt för oss.”

Fokus för oss var ett aktivt lyssnande. Beroende på vad användarna berättade så borrade vi djupare i vad de sa genom att ställa frågan “varför” personen upplevde det på det sättet för att förstå bakomliggande tankar om varför något var bra eller mindre bra. Vi ställde också frågor om de hade förslag på alternativ med mera. Exempel på teknik för djupare frågor:

  • Kan du berätta mer om det?

  • Förstår jag dig rätt om…?

  • Vad med X är viktigt för dig?

  • Hur kom du fram till Y?

  • Vad tänker du ska hända om du gör Z?

Analys av insikter från tester

För att analysera all kvalitativ data från användningstester använde vi oss av en metod som kallas för affinitetsdiagram. Affinititet kommer av affinity och betyder släktskap eller höra ihop. I korthet går den metoden ut på att:

  1. Det första steget är att alla i arbetsgruppen läser igenom anteckningar och markerar viktiga passager

  2. Anteckningar och /eller observationer skrivs ner på individuella kort eller lappar

  3. Sedan samlas alla lappar på en tavla. I vårt fall använde vi en digital whiteboardEEJEJEJEJEJJE KLAAAARRRRRTTT
    Leta efter mönster i anteckningarna/observationerna och sätt lappar som verkar höra ihop på samma ställe

  4. Skapa en grupp för varje mönster eller tema och ge varje grupp/tema ett namn

  5. Sammanfatta lärdomar Därefter samlas lappar som har likheter i grupper

  6. Grupperingarna bildar ett mönster eller tema, varje grupps mönster eller tema ges ett namn

  7. Lärdomar och nyckelinsikter från varje grupp gruppering skrivs på nya lappar

  8. Dessa lappar blir insikterna du tar som tas med dig in i nästa fas och basen för din analys.

Image RemovedImage Added

Exempel på hur affinity mapping affinitetsdiagram kan se ut i en digtal digital whiteboard

Resultat

Användningstester är en del av processen att hela tiden arbeta med att utveckla skisserna. Skisserna blir alltså i slutänden resultatet av de insikter och den feedback vi fått längs vägen. I Arbete med skisser och iterationer beskrivs arbetet med att utveckla skisserna både genom insikter från användningstester och arbetet med externa referensgruppen.