Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

Pascal används av all vård- och omsorgspersonal för att skriva ut och beställa läkemedel och handelsvaror för patienter som får sina mediciner fördelade i påsar, så kallade dospatienter. Samtliga regioner, kommuner och privata vårdgivare har möjlighet att använda Pascal.

Vård- och omsorgspersonal använder Pascal för att förskriva läkemedel till så kallade dospatienter. Det är patienter som av olika skäl har svårt att hålla reda på sina läkemedel och hur de ska doseras - cirka 280 000 personer. Som stöd när förskrivare ska förskriva läkemedel visar Pascal en komplett läkemedelslista för patienten med hjälp av information från olika källor, som e-hälsomyndighetens ordinationsregister och sortiment- och leveransregisterPascal hämtar information om patienten aktuella förskrivningar från E-hälsomyndigheten och visar upp för användaren. Utifrån förskrivningarna i Pascal sköter sedan ett dosapotek produktion och dosrullar och producerar dosapoteket dospåsar samt skickar helförpackningar med hjälp av egna system. Dosapoteket levererar sedan påsarna direkt till kommunernas boenden eller till patientens närmaste apotek för uthämtning.

...

  • Bättre användning av läkemedel. Det finns flera funktioner i Pascal som bidrar till att minska en felaktig användning av läkemedel, vilket förbättrar patienternas hälsa.

    • Mindre risk för felaktiga förskrivningar med hjälp av receptlista. Eftersom Pascal visar samtliga recept, minskar risken för felaktiga förskrivningar. Utan Pascal är det svårt att få information om patientens recept utan att fråga patienten eller ringa till annan vårdpersonal som haft hand om patienten - metoder som ökar risken att missa något läkemedel.

    • Mindre risk för fel vid läkemedelsgenomgångar med hjälp av receptlista. Med hjälp av Pascal går det att se patientens samtliga recept, vilket inte går att se i andra system. Risken att läkaren ska missa något läkemedel vid läkemedelsgenomgången minskar.

    • Bättre förskrivningar med hjälp av beslutsstöd. Beslutsstöd från Sil är inbyggda i Pascal, så att förskrivare uppmärksammas när det exempelvis finns risker risk för biverkningar, läkemedelsinteraktioner samt dubblettförskrivningar.. Dessa beslutsstöd finns inte alltid implementerade i vårdinformationssystemen som förskrivarna skulle använt om Pascal inte fanns.

    • Mindre risk att vård- och omsorgspersonal missar att förnya recept. I Pascal finns en bevakning av patienters recept, så att vård- och omsorgspersonal får automatiska notiser en tydligare översikt när recept behöver förnyas. De system som förskrivarna skulle använt om Pascal inte fanns saknar ibland sådana funktioner.

    • Mindre risk för felaktig administration av läkemedel - genom dostjänsten. När Pascal används får patienter sina läkemedel doserade i påsar, så att det blir lättare för vård- och omsorgspersonal, närstående eller patienten själv att hålla reda på läkemedlen och ta dem i rätt dos vid rätt tidpunkt. Det minskar risken för att det blir fel.

    • Mindre risk för felaktig administration av läkemedel - genom receptlista. Pascal ökar även säkerheten vid iordningställande och administration av läkemedel, eftersom vårdpersonalen stämmer av dospåsarna med receptlistan för att kontrollera att patienten får rätt läkemedel. Detta gäller även i de fall läkemedlen administreras av personal som inte har behörighet att använda Pascal men som har fått delegerat ansvar att ge läkemedel (exempelvis en undersköterska). Då skriver personal ofta ut receptlistan åt de som fått delegerat ansvar. Inera rekommenderar inte ett sådant arbetssätt eftersom utskrivna receptlistor snabbt blir inaktuella och även saknar ordinationer. Samtidigt är detta arbetssätt vanligt, eftersom alternativen för personalen som fått delegerat ansvar är att ringa och fråga eller ta emot fax med information om vilka läkemedel patienten ska få - vilket i praktiken ofta är svårt för dem att göra.

    • Tidigare insatser mot missbruk. Eftersom vård- och omsorgspersonal kan se uthämtade läkemedel i Pascal, har de möjlighet att upptäcka missbruk tidigt, och kan sätta in insatser mot det. Uthämtade läkemedel går att se för alla patienter, inte bara dospatienter.

...

Minskade transportkostnader för kommuner. I de fall resandet minskar, minskar även transportkostnaderna för kommunerna.

Billigare Smidigare för dosaktörer. På grund av Lagen om offentlig upphandling, upphandlas nya dosaktörer ungefär vart tredje år. I Pascal finns möjlighet att lägga in spärrar vid överlämningar mellan dosaktörer, vilket gör övergångarna billigare smidigare för dem.

Möjlig framtida nytta

Frigjord tid i kommuner. Pascal arbetar för att det ska gå att se och förskriva läkemedel för icke-dospatienter. En sådan förändring skulle frigöra tid i kommuner som idag saknar digitala elektroniska förskrivningssystem och istället använder vad? kontaktar förskrivare i regionen (vårdcentral eller sjukhus).

Kostnader

Priset för förvaltning och utveckling av Pascal. Regioner och kommuner finansierar Pascal genom årliga betalningar till Inera:

...