Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

...

Innehållsförteckning
minLevel1
maxLevel1

Bakgrund

...

Tjänsten Säker digital kommunikation - säkrare och snabbare kommunikation

Med Säker digital kommunikation (SDK) kommuner, regioner och statliga myndigheter utbyta känslig och sekretessklassad information digitalt på ett tryggt, enkelt och säkert sätt. SDK kan ersätta tidsödande och ibland osäkra kanaler som telefon, fax, post och bud. Enligt en enkät som SKR gjorde med 172 respondenter i kommuner och regioner 2016, är bristande säkerhet samt tidsödande arbete med dagens kaneler de främsta skälen till att byta till SDK (SKR, 2016).

...

  • Få ett material som kommunicerar nyttor och kostnader med SDK

  • Ge en ökad förståelse för vinsterna med att använda SDK i olika delar i verksamheten

  • Bidra till att öka anslutningstakten

Så gjordes kalkylen

...

Metod

Perspektiv. Nyttoanalysen, där nyttor och kostnader beskrivs, är gjord från ett samhällsperspektiv och förväntas gälla hela Sverige. Nyttokalkylen, där nyttor och kostnader värderats i pengar i den mån det går, är gjord avgränsad till Sigtuna kommun.

Typ av kalkyl. Nyttokalkylen värderar nyttor och kostnader i pengar. Nyttor och kostnader som av olika skäl inte värderats i pengar, beskrivs också.

Tidshorisont. Nyttokalkylen är beräknad över sex år.

Diskontering och prisjustering. I nyttokalkylen tillämpas en diskonteringsränta på 3 % i enlighet med Tandvård- och läkemedelsförmånsverkets rekommendation för ekonomiska analyser. Priserna är justerade till 2021 års prisnivå.

Finansiell nytta och omfördelningsnytta. För de nyttor som värderats i pengar finns två nyttokategorier. Finansiella nyttor är nyttor som realiseras i pengar, i form av besparingar eller intäkter. Omfördelningsnyttor är nyttor som värderas i pengar i kalkylen men som realiseras och mäts på något annat sätt. Till exempel är frigjord tid en omfördelningsnytta när den inte används för att minska personalkostnader, utan istället omfördelas så att personaler kan göra andra saker än de gjorde tidigare.

Bedömning av osäkerhet. En enklare bedömning av osäkerheten har gjorts i kalkylen. Den har gjorts genom att förändra utvalda värden i kalkylen för att få en uppfattning om hur nyttor och kostnader faller ut i det sämsta tänkbara scenariot och i det bästa tänkbara scenariot.

Så togs kalkylen fram. Nyttoanalysen genomfördes under hösten 2022 med stöd från Ineras metodik för nyttoanalyser. En grupp med representanter från en kommun, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Inera deltog på en effektworkshop och en genomgång av effektkedjan. Därefter gjordes nytto- och kostnadsbeskrivningarna. Beräkningarna av nyttor och kostnader har sedan arbetats fram med hjälp av en mängd underlag, dessa listas under Referenser.

...

Nyttokalkyl - resultat

Styrkor och svagheter

En styrka med nyttokalkylen är att representanter från kommuner, regioner och myndigheter varit delaktiga i arbetet. Ytterligare en styrka är att det funnits flera omfattande underlag som använts (ser referenser nedan).

Svagheter är att många antaganden gjorts vad gäller tidsåtgång och kostnader för olika arbetsmoment.

Beräkningar i excel

Beräkningarna för Sigtuna kommun:

⬇ Klicka på filen nedan och sedan på ikonen med ett moln och en pil i övre högra hörnet. ⬇

Excelmall för egna beräkningar:

💻 Mallen fungerar på Windows men inte på Mac OS 💻

⬇ Klicka på filen nedan och sedan på ikonen med ett moln och en pil i övre högra hörnet. ⬇

Referenser

Följande underlag har använts för nyttoanalysen och nyttokalkylen.

...