Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

3. Rita en effektkedja och hitta nyttorna

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 9 Nästa »

Sammanfattning

Rita en effektkedja som visar hur er förändring leder till effekterna ni hittat och hur effekterna i sin tur är kopplade till era verksamhetsmål. Genom effektkedjan kan ni hitta nyttorna - mätbara förändringar som uppfattas som positiva av en eller flera intressenter och som bidrar till ett eller flera verksamhetsmål

Tid

Ett första utkast kan ta >1 timmar. Sedan kan det vara bra att gå igenom den med andra personer, då kan det ta några timmar till. Totalt >3 timmar.

Resurser

En eller två personer kan göra ett första utkast på effektkedjan. Sedan kan det vara givande att gå igenom ett utkast på effektkedjan tillsammans i en grupp.

Dokumentation

Effektkedjan kan ni spara som en bild eller fil och ha som bilaga till er slutrapport, eller klistra in i slutrapporten.

Vad är en effektkedja och hur tar vi fram den?

Effektkedjan visar hur er förändring leder till effekterna ni hittat och hur effekterna i sin tur är kopplade till era verksamhetsmål. En effektkedja är ett bra sätt för att förstå er förändring bättre och vad i förändringen det är som ni tror kommer att skapa nytta. Den är ett bra underlag för att beskriva era nyttor på ett systematiskt sätt i nästa steg.

Att rita effektkedjan är ofta ett iterativt arbete, där ni går igenom kedjan och justerar den allt eftersom er förståelse för förändringen ökar. Det viktigaste med effektkedjan är inte att den följer ett visst format. Det viktigaste är att ni känner att ni får en tydlig bild av förändringen och hur ni tror att den orsakar effekterna.

Effektkedja steg-för-steg

  1. Öppna det program ni vill rita effektkedjan i. Tips på verktyg är lucidchart, miro, gliffy, visio eller powerpoint (men powerpoint fungerar bara för enkla effektkedjor).

  2. Ha effekterna ni tog fram i steg 2. Hitta effekterna tillgängliga.

  3. Beskriv förändringen som ni tänker er genom att lägga upp de delar eller förmågor som förändringen innebär som lådor i ytan för effektkedjan.

  4. Lägg upp era verksamhetsmål längst till vänster. Verksamhetsmålen kan också kallas effektmål, eller liknande. De beskriver de övergripande målen för er verksamhet.

  5. Gå igenom effekterna ni hittade och lägg in dem i effektkedjan.

  6. Rita streck mellan förändringen och effekterna för att visa vilka delar i förändringen som ni tror kommer leda till vilka effekter. Ibland hänger flera effekter ihop med varandra. Flytta runt effekterna till ni känner att ni har fått en bra förståelse över hur er förändring kan leda till nytta.

  7. Vilka av effekterna är era nyttor? Ofta går det att sammanfatta flera effekter i form av en nytta (något som är positivt för en eller flera intressenter), som till exempel ‘frigjord tid’ eller ‘ökad trygghet’ eller någonting annat. Markera de som är era nyttor i effektkedjan, till exempel med en annan färg.

  8. Rita streck för att visa vilka av nyttorna (och/eller effekterna) som leder till verksamhetsmålen.

Ni kan göra en likadan typ av kedja med era negativa effekter. De bidrar inte till era verksamhetsmål men kan påverka era möjligheter att uppnå verksamhetsmålen negativt, så om ni vill kan ni rita in vilka av målen de negativa effekterna skulle påverka.

Hur vet vi vilka av effekterna som är nyttor?

Definitionen av en nytta är en mätbar förändring som uppfattas som positiv av en eller flera intressenter och som bidrar till ett eller flera verksamhetsmål (Källa: DIGG). Exempel på nyttor är:

  • Minskade kostnader

  • Frigjord tid

  • Tillgänglighet

  • Trygghet

  • Delaktighet

  • Patientsäkerhet

  • Hälsa

Exempel: digitala kallelser via 1177 Inkorg

3. Rita en effektkedja och hitta nyttorna

Så gjorde vi:

Vi började med att lista de funktioner eller förmågor som den digitala tjänsten omfattar i gult. Vi jobbade utifrån varje funktion och frågade oss vad den skulle kunna ha för effekter. Samtidigt tog vi stöd av workshop-lapparna och bockade av lapp för lapp till vi hade ritat in alla effekter vi kom på. Vi kopplade effekterna till våra verksamhetsmål.

Så blev resultatet:

Tjänsten digitala kallelser beskriv i gult, effekterna är ljusgröna, nyttorna mörkgröna och verksamhetsmålen blå.


  • Inga etiketter