Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

Copy of Frågor och Svar

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

Version 1 Nästa »

Inloggning/åtkomst till NPÖ

 Är det möjligt att få tillgång till NPÖ utan legitimerad yrkesroll?
  • Följande krävs för att kunna logga in i NPÖ:

    • SITHS-kort med pinkod

    • Medarbetaruppdrag i HSA "Vård och behandling". Det är verksamhetschefen som avgör vilka som får ett sådan medarbetaruppdrag. NPÖ kontrollerar inte att man har en leg. yrkesroll vid inloggning.

Senast uppdaterat: Onsdag 20 januari 2021

Spärra uppgifter i NPÖ

 Är det möjligt att spärra all insyn på en patient i NPÖ, i sådana fall hur gör man det? Vilka konsekvenser kan detta eventuellt innebära för patienten? Finns något specifikt dokument för detta, något patienten måste signera eller dylikt?
  • Patienten behöver spärra information hos varje vårdgivare hen varit hos. Vårdgivaren brukar ha en blankett (papper eller digitalt via 1177 Vårdguidens e-tjänster). Konsekvensen när patienten tackar nej till sammanhållen journalföring blir att andra vårdgivare inte kan ta del av information som kan vara viktigt för patientens hälsa och behandling, dvs nyttan med sammanhållen journalföring uteblir när vårdgivare inte kan se varandras information vid vårdkontakt med patienten, 

    Har patienten skyddad identitet/sekretessmarkering hos Skatteverket kan man inte se någon information om patienten i NPÖ. 

Senast uppdaterat: Onsdag 20 januari 2021

 En patient har ringt oss på vårdcentralen och har en fråga om att spärra journal för en patient på patients begäran. Hur gör vi det? Han vill inte att någon utanför vårdcentralen ska kunna läsa hans journal.
  • Det är vårdgivarens ansvar att ha rutiner för att kunna spärra journaluppgifter för en patient. Varje vårdgivare som ansluter som producent till NPÖ ska ha utsedd ansvarig/a för att administrera spärrar i Säkerhetstjänsternas administrationsgränssnitt. I Säkerhetstjänsters administrationsgränssnitt kan ni spärra information från er vårdgivare så att det inte syns för andra vårdgivare.
    Om patienten har journalinformation hos andra vårdgivare som hen också vill spärra måste patienten höra av sig till respektive vårdgivare.
    Konsekvensen när patienten tackar nej till sammanhållen journalföring blir att andra vårdgivare inte kan ta del av information som kan vara viktigt för patientens hälsa och behandling, dvs nyttan med sammanhållen journalföring uteblir när vårdgivare inte kan se varandras information vid vårdkontakt med patienten. Här finns instruktion för att använda Säkerhetstjänsternas administrationsgränssnitt: https://confluence.cgiostersund.se/pages/viewpage.action?pageId=206152001

Senast uppdaterat: Onsdag 20 januari 2021

Läkemedelsförteckningen

 När man går in till NPÖ och ska titta på läkemedelslistan Kommer Felorsak: NPÖ saknar den obligatoriska uppgiften "Vårdenhetens postnummer" Vad betyder detta? Hur gör vi för att komma vidare?
  • Er vårdenhets postnummer måste finnas i HSA för att ni ska kunna ta del av Läkemedelsförteckningen. Följande information om er vårdenhet måste finnas i HSA för att kunna ta del av Läkemedelsförteckningen. Kraven kommer från E-hälsomyndigheten.

    • Arbetsplatsnamn

    • Arbetsplatsort

    • Namn (vårdenhetens namn)

    • Postnummer

    • Ort

    • Adress

    • Telefonnummer

      Vänligen kontakta er HSA-ansvarige för hjälp med att lägga in ert postnummer under er vårdenhet.

Senast uppdaterat: Onsdag 20 januari 2021

 När planerar NPÖ att ansluta till Nationella läkemedelslistan (NLL)? Kommer det då att krävas "Säker åtkomst" i enlighet med E-hälsomyndigheten för att över huvud taget komma åt NPÖ eller endast för att kunna komma vidare till NLL?
  • NPÖ kommer aktivera stöd för NLL när lagen kräver det och i dagsläget gäller att "lagen om nationell läkemedelslista" (NLL) skall träda i kraft 1 maj 2021. Det finns inga krav ännu på "säker åtkomst" för inloggning i NPÖ eller åtkomst till NLL den 1 maj 2021. Tvärtom har E-hälsomyndigheten kommunicerat att "säker åtkomst" börjar gälla först i mitten av 2022.

Senast uppdaterat: Onsdag 20 januari 2021

  • Inga etiketter