Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

Invånarens samtycken på 1177.se

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 3 Nästa »

Sammanfattning

Bakgrund:

Jämförelsealternativ:

Nyttor:

Kostnader:

Resultat:

Styrkor och svagheter:

Innehåll

Nyttokalkyl för invånarens samtycken på 1177.se

Bakgrund

Invånare som har kontakt med vården får ofta frågan om de samtycker till att vårdpersonalen får ta del av deras journal från andra vårdgivare. Det kallas för sammanhållen journalföring. Om invånare vill veta vilka samtycken de gett behöver de själva hålla reda på det.

Under 2021 utreder Inera möjligheterna att visa invånarens samtycken för sammanhållen journalföring på 1177.se. I första hand tittar Inera på hur invånaren ska få en överblick över sina tidigare samtycken. I andra hand tittar Inera på om det är möjligt för invånaren att också hantera (modifiera) sina samtycken.

Syftet med nyttokalkylen är att undersöka nyttor och kostnader med att utveckla möjlighet för invånare att ta del av sina samtycken digitalt via 1177.se.

Metod

Jämförelsealternativ. Nyttokalkylen jämför nytta och kostnad för två alternativ:

  1. Att regionen fortsätter som tidigare, utan möjlighet för invånare att överblicka sina samtycken för sammanhållen journalföring digitalt.

  2. Att regionen utvecklar och erbjuder invånaren möjlighet att överblicka sina samtycken för sammanhållen journalföring digitalt.

Perspektiv. Kalkylen utgår från Västra Götalandsregionen, och är avgränsad till ett hälso- och sjukvårds- samt invånarperspektiv.

Typ av kalkyl. Nyttokalkylen är en kostnads-intäktsanalys, vilket innebär att både nyttor och kostnader värderas i pengar. Utöver dessa beskrivs också möjliga nyttor och kostnader/risker som inte värderats i pengar.

Tidshorisont. Nyttokalkylen är beräknad över sex år.

Diskontering och prisjustering. I nyttokalkylen tillämpas en diskonteringsränta på 3 % i enlighet med Tandvård- och läkemedelsförmånsverkets rekommendation för ekonomiska analyser. Priserna är justerade till 2020 års prisnivå.

Finansiell nytta och omfördelningsnytta. De nyttor som kan realiseras i pengar – alltså nyttor som består av frigjorda pengar som kan användas till någonting annat – kallas för finansiella nyttor. De nyttor som värderas i pengar i kalkylen, men som i verkligheten inte innebär frigjorda pengar utan någon annan form av förbättring, som exempelvis förbättrad tillgänglighet, kallas för omfördelningsnyttor. Det gör att det går att studera resultaten från kalkylen enbart från ett finansiellt perspektiv, men också från ett bredare där nyttor som inte består av finansiella besparingar men som värderats i pengar också ingår.

Så togs kalkylen fram. Kalkylen togs fram under hösten 2021, i samverkan med samtyckesgruppen i Västra Götalandsregionen.

Nyttor

Nyttor som värderats i pengar i kalkylen

Minskade kostnader för papper för regionerna. När invånare hanterar sina samtycken digitalt behövs inte längre de blanketter som ofta används idag för att inhämta invånarens samtycke.

Frigjord tid för vårdpersonal före och efter vårdmötet. När invånare hanterar sina samtycken digitalt behöver vårdpersonalen inte:

  • leta efter blanketter, utan kan enkelt se samtycket i var då?

  • arkivera eller scanna samtycken som getts på papper, eller notera samtycken i vårdinformationssystemet

Nyttor som inte värderats i pengar i kalkylen

Ökad patientsäkerhet. Brister bemötandet mellan patient och personal kan enligt Socialstyrelsen leda till brister i kommunikation och information, vilket i sin tur kan leda till patientsäkerhetsrisker, till exempel att:

  • personalen inte uppfattar patientens eller de närståendes oro och missar en risksituation

  • personalen inte får en klar bild av patientens symtom och sjukdom och därför genomför åtgärder som inte är adekvata

  • patienten inte följer ordinationer och behandlingsrekommendationer

  • patienten inte återkommer trots att hens tillstånd kräver det

  • patienten eller personalen inte uppfattar väsentlig information

Det är sannolikt att möjligheten för invånare att ge samtycke i förväg på 1177.se skulle bidra till att förbättra bemötandet mellan patient och personal, eftersom det tar bort moment tidskrävande moment från mötet och frigör tid för ett bättre bemötande:

  • personalen behöver inte be om samtycke under mötet

  • personalen behöver inte förklara vad samtycket innebär

  • personalen behöver inte ägna tid åt att ta del av tidigare journaler under mötet eller be invånaren beskriva sin sjukdomshistoria.

Samtycken som getts i förväg skulle också innebära att personalen är mer förberedda inför mötet, om de lägger tid på att ta del av journalerna innan mötet.

Data som skulle behövas för att uppskatta storleken på nyttan:

  • I hur många vårdmöten i VGR brukar personalen fråga om samtycke för sammanhållen journalföring?

  • Hur många vårdmöten varje år försämras på grund av att samtycken behöver hanteras under mötet?

  • Hur många vårdmöten försämras för att patienten måste lämna sitt samtycke under mötet?

  • Hur många vårdmöten försämras för att patienten måste berätta sin sjukdomshistoria igen under mötet?

  • Hur mycket försämras patientsäkerheten på grund av dåliga möten mellan patient och vårdpersonal?

Ökad trygghet för patienter. Två aspekter av invånarens samtycken på 1177.se skulle kunna bidra till att patienter upplever en ökad trygghet:

  • Trygghet gällande samtycken. När invånare förstår och hanterar sina samtycken med hjälp av1177.se, kan deras hantering av samtycke bli en mer medveten och aktiv handling än idag när de ibland behöver ge samtycken i pressade situationer. Det ökar deras delaktighet i den egna vården och därmed även tryggheten de känner kring samtycken.

  • Trygghet i vården. När mindre tid och fokus behöver gå åt till samtycken under vårdmötet, och mötet i högre utsträckning kan handla om patientens behov, kan de även känna sig tryggare med den vård de får.

Trygghet för vårdpersonal. Två aspekter av invånarens samtycken på 1177.se skulle kunna bidra till att vårdpersonalen upplever en ökad trygghet:

  • Trygghet gällande samtycken. När invånare förstår och hanterar sina samtycken med hjälp av1177.se, kan vårdpersonalen känna sig trygga med att invånaren har fått bra information om samtycken och att de följer patientdatalagen.

  • Trygghet gällande vården. På samma sätt som invånare kan känna sig trygga med sin vård, kan även vårdpersonal känna att de kan förbereda sig med hjälp av invånarens journal och ha bättre fokus på invånaren under mötet - och på så sätt känna sig mer trygga med den vård de ger.

Ökad integritet. Genom att invånare kan överblicka och hantera samtycken på 1177.se, kan de i högre utsträckning bestämma inte bara vilka uppgifter de inte vill dela, utan även vilka uppgifter de vill dela. Det skulle innebära en ökad integritet jämfört med dagens situation då det är svårt för invånare att överblicka och hantera vilken information de vill och inte vill dela.

Jämlik vård. Två aspekter av invånarens samtycken på 1177.se förväntas bidra till en mer jämlik vård. Dels får alla invånare som använder 1177.se tillgång till samma allmänna och lättförståeliga information om vad ett samtycke är. Och dels får alla invånare som använder 1177.se samma möjlighet att överblicka sina samtycken och på så sätt bli mer delaktiga i sin egen vård.

Risker och eventuella negativa effekter

Fler nekar sammanhållen journalföring. Med mer lättförståelig information om samtycke, större möjlighet att överväga samtycket i lugn och ro, och möjlighet att själv hantera sina samtycken, kan en risk vara att fler invånare gör informerade val att inte lämna samtycken. Dock bedöms risken som liten, om invånare får korrekt information och eftersom det även i fortsättningen är möjligt för vårdpersonal att inhämta muntligt samtycke från invånaren.

  • att invånare ger samtycken för lättvindigt utan att fundera över att det är allvarligare

  • svårt att få precisa samtycken när det är proaktivt - man säger att det ska gälla alla vårdgivare för ett år framöver istället för vid ett vårdmöte (invånarna ger färre?) - man samtycker till något som inte redan har hänt

Kostnader

  • Lista de kostnader som är med.

Resultat från kalkylen

Visa diagram

Visa fördelning av nyttor

Osäkerhetsanalys

Sammanfatta osäkerhetsanalysen. Vilka värden har varierats? Vad innebär de för utfallet?

Styrkor och svagheter

Lyft fram kalkylens styrkor och svagheter. Exempelvis:

  • Är alla eller de viktigaste nyttorna identifierade?

  • Är de viktigaste nyttorna värderade i pengar?

  • Vilka intressenter har kalkylen inte beaktat? Hur påverkar det resultatet?

  • Finns det några antaganden som är extra betydelsefulla eller osäkra?

Slutsatser

Att… …innebär en positiv/negativ nettonytta (nytta minus kostnader) … för

Osäkerhetsanalysen visar att…

Bilagor

Effektkedja

Nyttokalkylen i excel

  • Inga etiketter