Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

Sök, träfflista och kartan

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 5 Nästa »


I detta kapitel förklarar vi vad som händer när man har klickat på Sök-knappen för att hitta en mottagning. Du kan även läsa mer om vad som händer med träfflistan 

Sök-knappen - att utföra en sökning

När användaren utför en sökning genom att trycka på Sök-knappen sker det i bakgrunden först en analys av innehållet i sökfältet för "typ av vård". Eventuella koder från HSA-katalogen (nationellt), EK (SLL) och Utbudstjänsten SLL identifieras och överblivna termer bryts ut och tolkas som fritext. Efter att denna analys är klar utför systemet en sökning.

Antal träffar

När en sökning genomförts visas i vissa fall en indikator på hur många träffar sökningen resulterade i. Detta visas till vänster ovanför kartan.

Om sökningen istället utförs på en geografisk punkt (endera en "Nära mig"- sökning eller en geografisk punkt från Google) visas aldrig det totala antalet träffar. Istället visas en text som beskriver att de mest närliggande träffarna presenteras.


Paginering och visa fler

Om användarens sökning resulteras i fler träffar än vad som är möjligt att visa på sidan åt gången så döljs övriga träffar bakom en paginering/sidindelning. Pagineringen finns längst ned på sidan för att enkelt ta sig vidare till den träfflista man vill nå. På mobila enheter används istället "Visa fler" för att ta sig till nästa sida. På större skärmar kan även detta ske om man har sökt på en geografisk punkt.

Karta med träffar

Efter att sökning har utförts visas samtliga träffar på en karta. Kartvyn är synlig som standard för större skärmar, men döljs bakom en knapp på mindre skärmar. Användaren kan enkelt zooma in och ut sig på kartan genom att klicka på + (plus) respektive - (minus) knappen som finns i kartan samt att man kan maximera kartbilden genom att klicka på "Större karta". Användaren kan även klicka på en kartnål för att öppna ett mindre popup-fönster med summerad information om mottagningen. Klickar man på enhetens namn kommer man direkt till mottagningens kontaktkort och kan läsa mer där om mottagningen och vad den erbjuder invånaren.

Sök i nytt område

Användaren har även möjlighet att kunna göra om sin sökning med hjälp av kartan. Om användaren byter position i kartan genom att ändra zoom-läge eller panorera bilden kan man göra en ny sökning utifrån det område som är synligt på kartan. Efter att kartan har manipulerats om blir en knapp i nedre delen i mitten av kartan synlig; "Sök i nytt område". Om användaren trycker på knappen görs en ny sökning där resultatet är avgränsat till det område som för närvarande är synligt på kartan.  

På denna bild har man sökt på mottagningar på en viss plats och sedan zoomat ut för att se ett större område och därefter klickar man på "Sök i området". Då ser man på den undre bilden de mottagningar som passar in på samma sökkriterier som inrymmer sig i befintlig kartvy.

Sortering av sökresultat

Användaren har möjlighet att sortera sökresultatet baserat på olika fält. Vilka fält som går att sortera efter beror på hur sökningen utformades. Vid vissa typer av sökningar, till exempel en "Nära mig"-sökning kan sökresultatet sorteras efter avstånd.

Sorteringsvalet Relevans har olika innebörd beroende på sökscenario.

  • Vid en geografisk sökning, innebär att sorteringen på Relevans, att sorteringen görs på avstånd från den geografiska platsens mittpunkt.
  • Vid sortering på Avstånd,  sker ordningen på samma sätt fast att sorteringen inte sker från användarens position utan från en annan geografisk punkt.
  • Om sökningen inte är geografisk samt innehåller en fritextterm, innebär sorteringsvalet Relevans istället att sökresultatet sorteras efter fritextsökningens ranking.
  •  I de fall när enbart ett sorteringsalternativ finns tillgängligt är det inte möjligt för användaren att ändra sorteringsordning. I dessa fall döljs även de grafiska kontrollerna i gränssnittet för användaren.


Sökfältet är ett vanligt sökfält där du kan söka typ av vård. När du söker på en viss form av vård får du hjälp

Lista med resultat

Resultatvyn visar de högst rankade träffarna överst. Resultatvyn innehåller även en paginering som kan användas för att visa lägre rankade träffar på mottagningar. Utöver detta presenterar resultatvyn information om e-tjänster, vaccinationer (SLL) och Vårdval (Region Skåne). Det finns en direktlänk till kartan som gör att kartan zoomar in till mottagningens geografiska position om användaren klickar på Visa på karta. Man kan klicka på Jämför för att lägga till mottagningar i en varukorg och jämföra mottagningar mellan varandra.

Information om vaccinationer

Information om influensavaccination visas på de mottagningar i Stockholms läns landsting som under vaccinationsperiod vaccinerar patienter i riskgrupper. Lägg länk till innehåll på wikin. 

Information om vårdval 

Detta är endast gällande i Region Skåne.

Om mottagningen ingår i "vårdval" visas information om detta i form av en rubrik. Rubriken är klickbar och visar då ett popup-fönster med ytterligare information. Rubrikens text och den information som visas i popup-fönstret styrs regionalt genom regionala inställningar som lagras inom Hitta och jämför vård. En mottagning anses ingå i "vårdval" om en eller fler av dess vårdtjänster har ett specifikt kontrakt som avser vårdval. Information om vårdval är i nuvarande löning tillgängligt inom Region Skåne, men kommer under 2017 även att finnas tillgängligt för mottagningar inom Stockholms läns landsting.

Information om geografiskt avstånd

Om användaren har genomfört en "Nära mig"-sökning visas det geografiska avståndet mellan mottagningen och användarens position (när hen klickade på "Sök".

Jämförelsetjänst

Söktjänsten för mottagningar omfattar även en jämförelsetjänst. Denna tjänst går att nås genom "Jämför"-länkar i träfflistan. Länka gärna vidare till rätt innehåll på wikin. 

Sökfilter

Delar av sökfunktionaliteten inom söktjänsten för mottagningar omarbetats och presenteras nu istället som sökfilter. Sökfilter appliceras efter att en sökning har genomförts och syftar till att ge användaren möjlighet att komplettera sin sökning med mer avancerade sökvillkor. När användaren väljer ett filter utförs en ny sökning automatiskt. Sökfilter inom samma grupp (till exempel olika landsting eller regioner) så tillämpas "OR-logik" (X eller Y) inbördes. Mellan grupper av filter (till exempel om både ett regionsfilter och ett öppettider-filter har valts) tillämpas "AND-logik" (X och Y).

Presentation av valda filter

Ovanför alla filter visas en grafisk presentation av samtliga aktiva filter. Varje valt filter visas som en "kryssplatta" som har ett kryss som man kan klicka på för att inaktivera filtret igen. Behöver eventuellt förklara hur man menar med kvällsöppet (tid) funkar?

Filtrera på landsting eller region

Användaren har möjlighet att filtrera på landsting eller region. Om inget filter anges innebär det att sökresultat från samtliga landsting eller regioner visas.  

 
Bilden visar när filtret för Landsting/Regioner är öppet för användaren att göra ett aktivt val


Filtrera på öppettider

Användaren har även möjlighet att filtrera på öppettider. Samma filter-alternativ för öppettider visas oavsett vilken region användaren har regionaliserat sig inom på 1177.se. Om inget öppettider-filter är valt innebär detta att sökresultat visas oavsett vilken öppettid mottagningarna har.

Tom sökning

Då besökaren kommer till Sök mottagnings-sidan utan att ha med sig en sökning, till exempel vid klick på "Sök" knappen i sajthuvudet visas följande:

Noll träffar

Vid en sökning som ger noll träffar, visas ett meddelande upp för användaren. Markeringen i röd text ska motsvara den utförda sökningen. Sökmotorn vill därmed ge användaren tips på hur hen kan förbättra sin sökning. 

Vid vissa typer av sökningar finns logik framtagen för att undvika scenariot där användaren får noll träffar. Logiken har utformats i syfte att i möjlig mån visa träffar som egentligen inte faller inom det angivna sökkriteriet, men ändå anses som relevanta av systemet. Denna logik finns utvecklad för scenariot när användaren söker på ett geografiskt område från Google. Mer om detta finns att läsa under rubriken Sökning på område från Google. Av tekniska skäl är denna funktionalitet inte tillgänglig för sökningar som utförs på ett geografiskt områden från HSA (i praktiken sökningar på en kommun). 

Sökfunktionen måste ha javaScript påslaget

Om en användare försöker att göra sökning efter en mottagning på 1177.se kommer hen att möta på ett felmeddelande. Felmeddelandet visas för att användaren ska förstå att tjänsten fungerar mer fördelaktigt om javaScript är påslaget då mycket funktionalitet i tjänsten bygger på java.



  • Inga etiketter