Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

Riktlinjer för tillgänglighet

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 10 Aktuell »

Genom att utveckla och upprätthålla en webbplats som fungerar bra även för de som har det svårast att använda digitala tjänster ökar användbarheten generellt. Och med god användbarhet ökar både trygghet och tillit. Detta bidrar i hög grad till den goda användarupplevelsen.

Innehåll:


Begreppet tillgänglighet

Begreppet tillgänglighet går att tolka på olika sätt. I det här sammanhanget handlar det främst om tillgänglighet i betydelsen “enkel och lätt att använda för vem som helst”. För en nationell webbplats som 1177.se med 8-10 miljoner inloggningar per månad är det också väsentligt att hantera god tillgänglighet i betydelsen “tillräcklig kapacitet för att möta antalet användare”. Den delen är dock inte i fokus för uppdraget Förbättrad användarupplevelse.

Målbildens övergripande princip om att 1177.se ska utgå från invånarens unika situation och vara tillgänglig för alla är utmanande och kommer att kräva en hel del utveckling av befintliga gränssnitt, främst i de inloggade personliga tjänster.

För att uppfylla målbildens övergripande princip om hög kvalitet och säkerhet samt lättillgänglig med hög användbarhet, kommer fortsatt utveckling av 1177.se naturligtvis fortsätta att följa de riktlinjer som finns inom tillgänglighetsdirektivet VCAG och de rekommendationer som ges av organisationer som Funka och Begripsam.

Användbarhet definieras enligt ISO -normen 9241-11 som följande:

Den grad i vilken användare i ett givet sammanhang kan bruka en produkt för att uppnå specifika mål på ett ändamålsenligt, effektivt och för användaren tillfredsställande sätt.

Länkar till styrande riktlinjer och rekommendationer för hög användbarhet i digitala tjänster

1177.se ska liksom andra offentliga webbplatser följa lagkraven i det europeiska webbtillgänglighetsdirektivet för att säkerställa tillgängligheten. Lagen bygger på den europeiska standarden EN 301 549, som i sin tur bygger på den internationella standarden WCAG2.1 (Web Content Accessibility Guidelines). I Sverige är det myndigheten för digital förvaltning, DIGG, som ansvara för uppföljning av lagen.
DIGG samlar de officiella riktlinjerna för hur offentliga aktörer bör arbeta med tillgänglighet på webbplatser.

Stöd för att utvärdera och förbättra webbplatser finns också bland annat hos Funka, som tillhandahåller text-till-taltjänsten “Talande webb”. Funka har sina rötter i funktionshinderrörelsen och har bland annat genomfört den auktoriserade översättningen av WCAG 2.0 till svenska. De experter som anses vara världsledande inom webbtillgänglighet.

Föreningen Begripsam arbetar för att påverka utvecklingen av tjänster och produkter så att de kan användas av alla.

I Ineras UX-ramverk finns det sidor med riktlinjer, stöd och verktyg för att skapa webbsidor med hög tillgänglighet.

<Ta bort härifrån?>Det finns väl genomarbetade riktlinjer och rekommendationer för hur gränssnitt i webbplatser ska utformas för att öka användarnas upplevelse av en lättanvänd och tillgänglig webb. Här är 10 riktlinjer för tillgängliga webbplatser: 10 Usability Heuristics for User Interface Design (nngroup.com)

  • Inga etiketter