Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

Anslutningsprocess regioner

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 29 Nästa »

Allmänt

Att ansluta till tjänsten Elektronisk remiss innebär att ett system, typiskt ett journalsystem, ansluts till tjänster på tjänsteplattformen. Anslutningsprocessen följer den ordinarie anslutningsprocessen för tjänsteplattformen. Nedanstående figur visar en översikt av processen för anslutning.

Processöversikt

  • A. Beställning av tjänst i Kundportalen

  • B. Avtal för anslutning (alla regioner har idag avtal)

  • C. Uppstartsmöte - Inera bjuder in kundens beställare till möte för att gå igenom anslutningsprocessen.

  • D. Kundens anslutningsprojekt - se nedan.

  • E. Ytterligare vårdenheter - tillägg eller borttag av vårdenheter - se nedan.

Kundens anslutningsprojekt

1. Genomförandeplan - Förstudie

För varje ny anslutning skall anslutande part beskriva det system som skall anslutas och sin genomförandeplan för anslutning. Detta görs genom att fylla i och skicka in en förstudie. Förstudien skall granskas och godkännas av Inera. En godkänd förstudie krävs för att få ansluta till QA-miljön.
Mall för förstudie hittar du här: Förstudiemall. Denna skickas in via formuläret https://etjanster.inera.se/oversikt/flow/3461.

2. Anpassning av system

För att kommunicera remisser via tjänsterna för elektronisk remiss på tjänsteplattformen krävs att det anslutande systemet anpassas för kommunicera remisser i enlighet med tjänstens specifikationer. Tjänstens specifikationer utgörs av tjänstekontrakt, beskrivningar, självdeklarationer och stöd för egna systemtester (test-sviter). Tjänstekontrakten publiceras i en tjänstekontraktspaketering (zip-fil).
Tjänstekontrakten hittar du här: Ineras samlingssida för den tekniska arkitekturen

Efter anpassning och innan anslutning till Ineras test-miljö förväntas systemet klara test-sviter utan fel i egen testmiljö. Dessutom, om det finns behov av det, ska förstudien uppdateras.

3. Anslutning QA-miljö (QA) och test

Anslutning till Ineras QA-miljö beställs via Beställningsstödet. Inloggning kräver SITHS-kort, om du saknar SITHS-kort, kontakta Ineras kundservice och ange "Inloggning Beställningsstödet". Se instruktion om anslutning via Beställningsstödet. För teknisk information se sidan Teknisk realisering och för mer generell information se Information om Beställningsstödet.

För att ansluta till QA-miljön krävs:

  1. Av Inera godkänd och granskad förstudie för QA-miljön.

  2. Genomförda och godkända egentester (det åligger anslutande part att testa detta själv)

Testerna i QA består av två delar:

  1. Första steget är verifiering av tjänsteproducent och tjänstekonsument. Verifiering görs med testsviterna (Soap UI) från releasepaketet för tjänstedomänen (se RIV TA). Mer information om detta finns här: Teststrategi. Dessutom utförs så kallade scenariotester där remittent och remissmottagare testas mot en simulerad motpart i ett webbgränssnitt.


    Ett anslutande system tillåts ansluta i olika systemroller; remittentsystem, remissmottagande system eller i båda rollerna. Beroende på i vilken roll det anslutande systemet agerar behöver systemet anslutas till tjänsterna i olika roller; tjänstekonsument eller tjänsteproducent.

    Efter avslutade tester rapporteras resultatet till Inera. Detta görs genom att självdeklarationer med testresultat fylls i och skickas till Inera för granskning och godkännande. Självdeklarationerna finns i releasepaketet för tjänstedomänen (se RIV TA).
    Självdeklarationerna skickas in via formuläret https://etjanster.inera.se/DokumentGranskning.

  2. Nästa steg är etablering av samverkan som görs i QA-miljön. Testerna kallas för End-2-End tester och syftet är att testa kommunikationen med annan part/system i en produktionslik miljö. Mer information om detta finns här: Teststrategi.
    Resultatet av End-2-End tester fylls i underlaget som finns här End-to-End-testning. Detta skickas till Inera för godkännande via formuläret https://etjanster.inera.se/DokumentGranskning.

4. Anslutning till produktionsmiljö (PROD)

För att ansluta till produktionsmiljön krävs:

  1. Av Inera godkänd och granskad förstudie. Denna skall vara uppdaterad för PROD-miljön

  2. Granskat och godkänt End-2-End (utan väsentlig avvikelser)

5. Breddinförande

Breddinförande innebär att tjänsten införs på samtliga vårdenheter samtidigt. Detta sker genom en så kallad mass-TAKning då alla eller ett större antal vårdenheter kopplas upp på en och samma gång. Vid intresse skickas en förfrågan om mass-TAKning antingen till tjänsteförvaltningen eller till https://etjanster.inera.se/SupportAnvandarstod

 Alternativet till mass-TAKning är att beställa tillägg för varje vårdenhet, se punkt E.

E. Ytterligare vårdenheter

Anslutning eller borttag av ytterligare vårdenheter görs genom beställning av tillägg/borttag av tjänsteproducent. Detta görs i Beställningsstödet under Administrera tjänsteproducent. För att kunna göra beställningen krävs aktivt SITHS-kort. Instruktion för beställningsstödet finns här: Instruktion Beställningsstödet Elektronisk Remiss.

För frågor, se även sidan Vanliga frågor och svar

Obligatoriska mallar vid anslutning till tjänsten- Skickas till Ineras kundservice via denna sida.

  • Inga etiketter