Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

Att använda Journalen

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 6 Nästa »

Att använda Journalen

Journalen är färdig att användas när alla förutsättningar för anslutningsprocessen är klara och det är konfigurerat i produktionsmiljön.

HSA-id för Journalen

Prod: SE5565594230-BDK
QA: T-SERVICES-SE165565594230-10JQ
SIT: T-SERVICES-SE165565594230-10JR

Kvalitetssäkringsmiljö och SIT- miljö

Journalen

QA Journalen: https://qa.journalen.inera.se
SIT Journalen: https://sit.journalen.inera.se

Admin

QA Journalen Admin: https://qa.admin.journalen.inera.se
Journalen Admin: https://sit.admin.journalen.inera.se

Demomiljö

Journalen demomiljö: https://demojournalen.1177.se

Forskningsrapport - kunskapssammanställning

Inera har tagit fram en forskningsrapport "Journal via nätet - delaktighet för patienterna och oro hos personalen" som visar att patienterna är positiva och ser det som sin rättighet att kunna nå journalen via nätet. upp

  Arkiv Ändrad

Läs om Uppsala och Skånes erfarenheter från när de införde Journalen

Filmer

Alla filmer om Journalen finns på Ineras YouTube-kanal. Prenumerera på kanalen för att se när nya filmer läggs upp för Journalen och andra tjänster på Inera.

Välj en av filmerna i listan nedan och följ anvisningarna eller välj att spela upp alla filmerna i spellistan.

Anvisningar för att titta på filmen:

  1. Klicka på länken för filmen du vill se

  2. Filmer startar

  3. När filmen startar, välj helskärmsläge genom att klicka på fyrkanten längst ner till höger i filmen

Journalen i film

Filmen Journalen på nätet - en historiebeskrivning berättar om den resa som har gjorts för att nå dit man är idag men journalen på nätet.

 Filmen Journalen på nätet för 16 åringar berättar om tjänsten utifrån 16 åringars perspektiv, med intervjuer, etcetra.

Instruktionsfilm

Om du vill veta mer om Journalen kan du titta på instruktionsfilmen från Jönköping.

Barns journal via nätet

Den 23 januari 2017 hölls ett möte i Stockholm med många olika experter och företrädare med fokus på barns journal via nätet.

På mötet gjordes bland annat en riskanalys. Mötet medförde ett behov av att ta fram information och samla material specifikt för barns journal via nätet. Det finns en särskild önskan från alla regioner att bland annat tydliggöra åldersindelningen.

  Arkiv Ändrad

Nationella rekommendationer

Nationella rekommendationer inför publicering av patientjournalen via nätet inom barnsjukvård. De togs fram av en arbetsgrupp på uppdrag av det nationella mötet. Arbetsgruppen bestod av verksamhetschef barnsjukvård, barnskyddsläkare, chef från Inera samt Region Uppsalas barnrättsombud.

  Arkiv Ändrad

Barnkonsekvensanalys

Det är möjligt att göra en egen barnkonsekvensanalys. Använd mallen för att få en regional version.

  Arkiv Ändrad

I region Uppsala har man gjort en barnkonsekvensanalys.

  Arkiv Ändrad

Manualer

Manualer för barns journal via nätet

Mallar för blankett som rör barns journal via nätet

Nedan finns mallar för blankett som rör barns journal via nätet, dokumenten är färdiga att använda genom att lägga in egen regional logga.

Mallar för blankett som rör Barns journal via nätet

Frågor och svar

Vad är egentligen en journal?

  • Det är som ett stort dokument med en massa information. Alla i Sverige har ett sånt dokument och det kallas journal.

  • När du är klar med ett besök i vården ska den du träffat skriva in saker i journalen. Där ska stå vad personen heter, vad de såg, tänkte och gjorde med dig. Resultat från blodprov ska in och bilder från röntgen. Den du träffat skriver också in vilken information du fått.

Senast uppdaterat: Torsdag 31 januari 2019

Var finns journalen?

  • Förr skrevs journalerna på papper och varje person hade en mapp eller pärm hos sin doktor.

  • Nuförtiden finns nästan alla journaler i stora datasystem. Sjukvården och tandvården har olika system.

Senast uppdaterat: Torsdag 31 januari 2019

Vem får läsa journalen?

  • Bara den som ska hjälpa dig i vården får läsa din journal. Personen måste logga in med sitt namn och kod för att läsa. Det går att ta reda på exakt vilka som läst den.

  • Du kan få en papperskopia av något i din journal. Ber du om många sidor kan sjukvården ta betalt för utskrifterna. Din vårdnadshavare får också be om kopia av din journal. Men om du är tonåring bör vården fråga dig först.

  • Du kan också titta i din journal via nätet, men då ska du ha fyllt 16 år och ha ett bank-ID. Fram tills du fyller 13 år kan du titta tillsammans med din vårdnadshavare. Men på 13-årsdagen stängs ingången via nätet för er. Det är ett skydd för att ingen ska kunna tvinga dig att öppna journalen mot din vilja.

  • Du som fyllt 13 år och ofta behöver sjukvård vill kanske fortsätta titta i journalen?Du och din vårdnadshavare kan be din läkare om ett särskilt intyg.

Senast uppdaterat: Torsdag 31 januari 2019

Spärra eller låsa journalen?

  • Om vården, polisen eller socialtjänsten tycker att du behöver extra skydd kan de spärra en del av journalen. Då kan bara vården logga in. Är du tonåring kan du själv be om spärr. En vårdnadshavare kan aldrig spärra.

Senast uppdaterat: Torsdag 31 januari 2019

Fler frågor och svar finner du i följande dokument

  Arkiv Ändrad

Dela journal

Det är inte längre möjligt att dela journal via e-tjänsten Journalen. Det beslutades av Högsta förvaltningsdomstolen. Dock kan en behörig administratör logga in i journalens administrationsgränssnitt och dela journal.

I Journalen finns en funktion i administratörsgränssnittet som kallas Dela journal. Då det inte längre är möjligt för invånare att dela journal via sin egen inloggning, måste en behörig administratör logga in i  journalens administrationsgränssnitt och göra det.

Administration av tilldelning av legal ställföreträdare

För att agera legal ställföreträdare krävs en särskild ansökan där domstolsbeslut på godmanskap/ombud/legal ställföreträdare, ska bifogas ansökan. I det beslutet ska det framgå att man har i uppgift att sörja för sin huvudman. Det möjliggör exempelvis att en närstående kan ta del av hela eller delar av journalinformationen.

En administratör loggar in i journalens administrationsgränssnitt och tilldelar legal ställföreträdare i funktionen dela journal. Den person som utses som legal ställföreträdare måste aktivt acceptera delningen, för att journalinformationen ska bli tillgänglig. Delningen kan avslutas när som helst, både av den som journalinformationen gäller och av legal ställföreträdare.

Om en person som har delat sin journal avlider ligger delningen kvar tills legal ställdföreträdare själv väljer att avsluta delningen.

Mall för blankett för administration av dela journal

Nedan finns mall för blankett för administration av dela journal funktionen. Dokumentet är färdigt att användas genom att lägga in egen regional logga.

Mall för blankett som avser administration av funktionen dela journal

Journalens invånargränssnitt

Detta dokument beskriver invånargränssnittet för Journalen och de funktioner som invånare kan ta del av där. Funktionalitet och åtkomst baseras på Nationella regelverket för enskilds direktåtkomst till journalinformation samt implementerade tjänstekontrakt (se separat dokument Tjänstekontrakt Journalen). Dokumentet är inte att betrakta som en användarmanual och är inte tillgängligt för slutanvändare av Journalen, det vill säga invånarna.

  Arkiv Ändrad

Manualer för barns journal via nätet

Här hittar ni manualer för barns journal via nätet.

  Arkiv Ändrad

Administrationsverktyg Journalen

Detta dokument beskriver Administrationsverktyget för Journalen och innehåller instruktioner för administratörer i Journalen. Funktionalitet och åtkomst baseras på Nationella regelverket för enskilds direktåtkomst till journalinformation samt implementerade tjänstekontrakt (se separat dokument Tjänstekontrakt Journalen).

  Arkiv Ändrad
  • Inga etiketter