Utveckling av appar

REVISION GODKÄND

Inledning

Syfte: Stöd för att utvärdera hur appar kan påverkar design och utveckling av en tjänst.

Målgrupp: Beslutsfattare, uppdragsledare, projektledare, utredare, arkitekter och utvecklare

Instruktion för användning: Använd utvärderingens verktyg; frågelistor, etc. som stöd för att identifiera möjligheter och fallgropar för app-baserade tjänster. Varje tjänst har unika förutsättningar som måste utredas.

Introduktion

I Hantera Behov beskriver steg tre Utveckling av ny eller förändrad tjänst. Här finns två delprocesser - Utarbeta tjänstedesign och Utveckla och paketera tjänst.

Nedan beskrivs viktiga skillnader per delprocess vid utveckling appar jämfört med webbappar.

Utarbeta tjänstedesign

Funktionella krav kan göra det nödvändigt eller lämpligt att välja en app som ett UI till tjänsten.

Icke-funktionella krav kan också motivera ett val av app som ett UI till tjänsten.

Egenskaper hos appar som är unika eller starkare jämfört med en webbapp kan tillskrivas nytta som beskrivs här: Nyttorealisering och effekthemtagning

Bakgrund till appars egenskaper finns listade här: Utbildning | Tillfälle 1 Introduktion till App världen

Utveckla och paketera tjänst

Utveckling av appar kräver annan metodik och andra verktyg jämfört med webbappar. Nedan listas några av de väsentliga skillnader som bör beaktas inför och under ny- respektive vidareutveckling av appar.

Nyutveckling

Vid nyutveckling av appar finns olika strategier som påverkar appens egenskaper och den insats som krävs vid utveckling (samt test och förvaltning).

  • arkitektur för appen - vilka delar av tjänsten finns i appen och vilka delar är webb som läses av appen?

  • native eller cross-platform?

    • native: använder de verktyg som leverantörer publicerar för största frihet men med större insats

    • cross-platform: ett gemensamt verktyg för både iOS och Android, med väsentligen en kodbas för enklare underhåll, men med viss anpassning direkt för respektive plattform -alternativt- mindre frihet att utnyttja styrkor hos respektive plattform från gemensam kod.

Man måste dessutom avväga vilka versioner av respektive operativsystem som krävs för appen

  • nyare versioner av Android och iOS ger tillgång till nya funktioner och gör att man slipper testa appen på äldre versioner (dvs en minskad testinsats)

  • å andra sidan innebär detta att man inte når användare som kör äldre versioner av operativsystemet på sina enheter (dvs adresserbar marknad blir mindre)

Förvaltningen av app-strategin skall konsulteras vid val av vilka versioner av operativsystemet som skall stödjas och när det är nödvändigt att uppdatera appen pga att ny versioner finns tillgängliga. Kontakta: ineraUX@inera.se

Vidareutveckling

Till skillnad från webbappar kräver vidareutveckling/uppdatering av en app förutom uppdatering av själva koden även att appen publiceras i nya versioner på app stores, Apple respektive Google Play.

För att kunna uppdatera koden krävs tillgång till utvecklingsverktyg

  • för “native” kod - relevanta verktyg för Android (ex Java/Kotlin) respektive iOS (ex Swift/Objective-C)

  • för “cross platform” relevant verktyg som då fungerar för både Android och iOS (ex React Native)

Det finns en stort antal utvecklingsverktyg att välja mellan - se översta länken nedan för en översikt. Vid vidareutveckling krävs vanligen tillgång till de verktyg som användes när förra app-versionen utvecklades. Försäkra dig om att detta verktyg fortfarande är aktuellt (ej end-of-life) och tillgängligt i rätt version.

Länkar

Översikt över utvecklingsverktyg för appar: Mobile app development - Wikipedia

Genomgång av för- och nackdelar för olika typer av appar (på engelska): Native, Web or Hybrid Apps? What's The Difference? (mobiloud.com)

 

Taggar:

#app-strategi #app #webbapp #native #Android #iOS