Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

8. Räkna

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 10 Nästa »

Sammanfattning

Sätt upp tabeller för att räkna ut nytta och kostnader, hur de fördelas över tid och för olika intressenter.

Tid

Det varierar beroende på omfattningen. Men har ni samlat in all data behöver inte detta ta så lång tid. Om ni vill stämma av kalkylen med olika personer kan det ta längre tid. Totalt >1 timmar.

Resurser

Det kan vara bra att diskutera kalkylen med flera personer.

Dokumentation

Beräkningarna kan ni göra och dokumentera i excelmallen.

Räkna på nyttor

I excelmallen finns hjälptexter och exempel på hur ni kan använda den för att räkna på nyttorna. Utöver det finns två viktiga aspekter att ta hänsyn till när ni räknar:

Prisnivå

Använd samma prisnivå för alla värden i kalkylen även de som infaller i framtiden. Om ni exempelvis har prisuppgifter från 2015 och 2019 bör ni räkna om dem till samma års prisnivå. Det kan ni exempelvis göra i Statistiska Centralbyråns prisomräknare.

Diskontering

Diskontering innebär att vi värderar nyttor och kostnader i framtiden lägre än de som infaller i närtid, med en viss ränta. I Sverige rekommenderar myndigheten TLV att hälsoekonomiska utvärderingar ska baseras på en diskonteringsränta på 3 %. I excelmallen finns en diskonteringsränta på 3 % inbyggd, så att alla värden och kostnader diskonteras. Räntan går att ändra i mallens försättsblad.

Min- och max-värden

I excelmallen finns fält för att fylla i min- och max-värden. Dessa är till för att kunna visa vad osäkerhet har för effekt på resultatet i kalkylen. Ni kan använda ert troliga (mest sannolika värde) för både min och max, om ni inte har skäl att tro att ert sannolika värde skulle kunna vara lägre eller högre.

Fler intressenter för en nytta

Om ni har en nytta som fler intressenter får ta del av är det bra att räkna en nytta per intressent. På så sätt kan ni följa vilka nyttor som tillfaller vilka intressenter i slutet.

Räkna på kostnader

I excelmallen finns möjlighet att sortera kostnader i fyra kategorier - löpande verksamhetskostnader, projekt, investeringar, och verksamhetsförändring. Dessa kategorier är framförallt tänkta som ett stöd i att sortera olika typer av kostnader, men de påverkar inte utfallet på kalkylen.

Exempel: digitala kallelser via 1177 Inkorg

8. Räkna

Så gjorde vi:

Vi använde excelmallen för att sätta upp tabeller för nyttor och kostnader.

Så blev resultatet:

Se resultatet i excelfilen på https://inera.atlassian.net/wiki/pages/resumedraft.action?draftId=2394064157 .


  • Inga etiketter