Tidsatt och öppen kallelse

En kallelse är en slags påbörjad bokning initierad av vårdaktören som skickas till en invånare. Invånaren kan logga in på 1177 och se eventuella kallelser i sin inkorg. Om invånaren har valt att få aviseringar vid inkorgsmeddelanden via sms eller mejl skickas det sådana aviseringar ut när kallelsen kommer till inkorgen.

Om det är en tidsatt kallelse kan tiden också visas i Bokade tider. 

Varifrån hämtas informationen?

Innehållet i inkorgsmeddelanden om kallelser kommer ifrån vårdsystemet. Detta sker via anslutning till 1177 Inkorg, som finns beskriven här: Öppen info: 1177 inkorg . På denna sida finns en mappningsbeskrivning av innehållet i inkorgsmeddelandet: Mappning mot TK AddMessage 2.0.

Det är möjligt att lägga till knappar för att boka ny tid (öppen kallelse) och av- eller omboka en tid (tidsatt kallelse). Exempel på detta finns här: Informationshantering i tjänsten. När invånaren går vidare i flödet för att boka, om- eller avboka är det inte möjligt att ändra tidstypen.

På den här sidan finns informationsmappning över tidboksflödet när invånaren har fått en öppen eller tidsatt kallelse via 1177 Inkorg och valt att gå vidare i tidbokningsflödet. Endast det som är specifikt för kallelseflödet dokumenteras här.

Tidsatt kallelse

En tidsatt kallelse är egentligen en bokning utförd av vårdaktören där all nödvändig information är ifylld, den behandlas då likadant som en "vanlig" bokning gjord av invånaren.

Om verksamheten tillåter att tiden kan om-/ eller avbokas av invånaren själv, kommer invånaren att kunna göra det genom att länkas vidare till ombokningsflödet eller avbokningsflödet (vid ombokning kommer UpdateBooking att anropas, respektive CancelBooking vid avboka).

En tidsatt kallelse har en angiven starttid (startTimeInclusive) i den bokning kallelsen avser (bokningsinformation hämtas via GetBookingDetails).

Informationsmappning för tidsatt kallelse

Vid ombokning av tidsatt kallelse fungerar det på samma sätt som i flödet för att omboka: Ombokning, omboka tid.

Vid avbokning av tidsatt kallelse fungerar det på samma sätt som i flödet för att avboka: Avbokning, avboka tid.

Vid båda flödena (omboka och avboka) finns möjlighet att länka förbi villkorstexterna, genom att skicka terms=false. Då kommer invånaren inte se villkorstexten utan hamnar direkt på val av dag och tid. Om mottagningen har stöd för att välja andra mottagningar (getAllHealthCareFacilities) så visas detta val först men utan villkorstext.

Öppen kallelse

Det finns två sätt att realisera “öppen kallelse”, som är ett inkorgsmeddelande i 1177med uppmaning om att boka tid utifrån en bestämd tidstyp.

  1. En sorts öppen kallelse är en bokning initierad av vårdaktören. Till skillnad från en tidsatt kallelse vars starttid (startTimeInclusive) är ifylld, är parametern tom eller saknas i den bokning som kallelsen avser (bokningsinformation hämtas liksom vid en tidsatt kallelse via getBookingDetails). Detta betyder att bokningen ej är fullständigt utförd och en knapp som länkar invånaren vidare till flödet för nybokning visas, där bokningen kan slutföras. En öppen kallelse kan bara nybokas. Ombokning och avbokning går ej att utföra då en fullständig bokning ej finns. Invånaren kan inte ange eller byta tidstyp vid bokning på en kallelse, utan det är den tidstyp som gäller för den ursprungliga kallelsen (ges av producenten i GetBookingDetails), flödet finns i Nybokning, boka tid.

  1. Från hösten 2022 finns ett alternativ där tidbokningssystemen kan skicka med en tidstypskod i kallelsen, utan att det finns en bokning bakom.

Informationsmappning öppen kallelse

Om invånaren kommer från en öppen kallelse är tidstypen låst och ingen lista med valbara tidstyper presenteras för invånaren.

Om invånaren väljer att boka en tid på den öppna kallelsen (klickar på knappen "Boka tid"), startas nybokningsflödet.

Om invånaren sedan tagit del av den fullständiga informationen kommer denne till bokningssidan där tidstypen är förbestämd, detta syns nedan (Texten "Bokningen avser: Tidstyp 1" indikerar att tidstypen redan är bestämd).

Ett alternativt flöde är att länka förbi villkorstexterna, genom att skicka terms=false. Då kommer invånaren inte se villkorstexten.