Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

Utbildning #2 - Ineras app-strategi

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 6 Nästa »

REVISION GODKÄND

Inledning

Syfte: Gå igenom denna utbildning för att lära dig om Ineras app-strategi.

Målgrupp: VD, avdelningschefer, sektionschefer, projektledare, affärsområdesansvariga, tjänsteområdesansvariga, chefsarkitekt - samt namngivna som dessa bjuder in.

Instruktion för användning: Hur jobbar Inera med appar? När du gått igenom denna utbildning kommer du att ha lärt dig

  • bedöma när appar skulle kunna ge mervärden i Ineras tjänster och i så fall med vilka konsekvenser

  • hur appar hanteras i Ineras processer Hantera Behov (beredning/utveckling) och Tjänstehandboken (förvaltning)

  • hur Inera utvecklas till app-kompetent organisation genom utveckling och förvaltning av app-strategin

WORK IN PROGRESS

Bakgrund

I utbildning #1, Varför app?, har du lärt dig vad appar är, vilka för- och nackdelar de har jämfört med webbappar och lite om hur man utvecklar och distribuerar appar. Detta är en lämplig bakgrund för att kunna tillgodogöra sig Ineras app-strategi. Du behöver också känna till hur Inera tar fram och förvaltar tjänster - det vill säga processerna Hantera Behov och Tjänstehandboken (under revision).

Upplägg

I denna utbildning illustreras Ineras app-strategi genom att en tänkt app-baserad tjänst följs från ursprunglig idé till lanserad tjänst som gått i förvaltning.

Detta är ett illustrerande exempel som pedagogiskt grepp - inte ett nödvändigt flöde för att ta fram en app-baserad tjänst. Varje tjänsteidé är unik och förtjänar en anpassad process inom ramen för Hantera Behov.

Appar på Inera 2021

Inera har redan då detta skrivs tre app-baserade tjänster i drift. Det finns alltså redan historik och erfarenheter i organisationen som förtjänar en kortare genomgång.

1177 Vårdguiden

Appen 1177 vårdguiden upphandlades och utvecklades ursprungligen av en region. Appen övergick sedan till Inera för förvaltning.

SITHS eID

SITHS eID är app som tillsammans med ett antal bakomliggande serverkomponenter utgör en ny inloggninslösning för inloggning med SITHS e-legitimation på kort och som även möjliggör Utfärdande och inloggning med Mobilt SITHS.

SITHS eID har upphandlats av Inera och utvecklas av en underleverantör. En revision av tjänsten pågår i skrivande stund.

UMO

Umo.se är en webbplats om sex, hälsa och relationer för unga mellan 13 och 25 år. (Finns en UMO-app?)

Illusterande case - tidbokningsapp

För att illustrera en tänkbar användning av Ineras app-strategi använder vi ett fiktivt case. På ett komprimerat sätt följer vi detta case från idé till lanserad tjänst med fokus på huruvida tjänsten skall realiseras som en app.

Case

Inera får önskemål från flera regioner om att skapa en app som kan användas för att boka tider nationellt för kommande pandemier. Det rör sig om bokning av vaccination och provtagning.

Arbetet inleds

Tjänsteutveckling på Inera följer processen Hantera Behov. Då regionerna är av uppfattningen att en app förmodligen skulle ge goda förutsättningar för en lyckad tjänst kan Inera använda app-strategin för att undersöka konsekvenserna av att välja en app-baserad tidbokningstjänst.

App-strategin i case

Steg 1 - utvärdering av app-initiativ

Då det finns ett önskemål från kunden (Regionerna) att realisera tidsbokningstjänsten som en app kan Inera tidigt undersöka förutsättningarna för detta genom en del av app-strategin: Utvärdering av app-initiativ.

Utvärdering av app-initiativ är den enda delen av app-strategin som är en egen delprocess. Som sådan behöver beslutsfattare initiera utvärderingen och är också mottagare för det resulterande beslutsunderlaget. Resten av app-strategin är integrerad i utvecklingsramverkets del-processer/aktiviteter.

Denna utvärdering är en riskanalys som går igenom risker med stora konsekvenser om en tjänst skulle realiseras med en app. Syftet med denna riskanalys är att med en begränsad insats tidigt fånga graverande skäl vid användning av en app i tjänsten.

Riskanalysen använder en frågelista som på ett överskådligt sätt presenterar svaren så att de kan användas som beslutsunderlag. Svaren på varje fråga kan vara

  • (brett leende) - OK att gå vidare processen!

  • 😡 - Ej OK att gå vidare!

  • 🔎 - vidare utredning behövs - dock inte nödvändigt att slutföra denna specifika utredning i detta skede

Om beslutsunderlaget enbart visar (brett leende) och 🔎 kan den app-baserade tjänsten gå vidare i processen Hantera Behov. 🔎 kan då utredas ytterligare i senare steg i processen.

Om beslutsunderlaget innehåller 😡 så kan man till exempel

  • gå vidare i processen utan att realisera tjänsten med en app

  • studera om förutsättningarna för tjänsten kan förändras så att diskvalificerande skäl kan undvikas

För vårt fiktiva case med tidbokningsapp antar vi här att beslutsunderlaget visar att processen kan gå vidare med att realisera tjänsten som en app men att ytterligare utredning krävs kring om/hur appen kan

  • integreras i befintlig 1177-app

  • förvaltas efter lansering med avseende på den kompetens och större insats som krävs för appar

Steg 2 - Juridisk förberedelse - inför utredning vid app-initiativ

Appar har egenskaper som kräver speciell uppmärksamhet när man studerar de juridiska förutsättningarna för en tjänst. En juridisk utredning genomförs av specialister enligt de unika förutsättningar som finns för varje enskild tjänst.

Som ett stöd för de utredare som studerar tidboknings-appen finns i app-strategin förberedande tips inför en ev juridisk utredning.

Tipsen bygger på en frågelista med typiska frågeställningar som kan vara viktiga vid en juridisk utredning. Genom att gå igenom dessa frågor blir man som utredare bättre förberedd för en juridisk utredning.

I vårt fiktiva case leder den juridiska utredningen till två konsekvenser att ta hänsyn till i vidare utredning:

  • det finns tidbokningsappar i drift i marknaden - finns samordningsmöjligheter?

  • tjänsten förutsätter inloggat läge (BankID) - korrekt hantering av personuppgifter krävs

Steg 3 - Nyttorealisering och effekthemtagning

Värdet i en tjänst kan beräknas med en Nyttokalkyl.

Steg 4 - Digital Tillgänglighet

Steg 5 - User Experience

Steg 6 - Utveckling

Steg 7 - Test och kvalitetssäkring

Steg 8 - Förvaltning

  • Inga etiketter