Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

Barns rätt till information på relevant nivå

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 2 Nästa »

Under vintern 2021/22 genomförde Inera en barnkonsekvensanalys av tjänsten Egen provhantering med fokus på Covid-19. Här finns analysen i sin helhet:

Barnkonventionen är svensk lag

Barnkonventionen blev svensk lag år 2020. Konventionen består av totalt 54 artiklar med bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. I konventionen definieras barn som varje människa under 18 år. Fyra artiklar i konventionen anses vara fundamentala och kallas för konventionens grundprinciper.
Det är artikel 2, 3, 6 och 12 ​[1]​. Artiklarna presenteras i kortform.  

  • 2 § Alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras.  

  • 3 § Vid alla åtgärder som rör barn, vare sig de vidtas av offentliga eller privata sociala välfärdsinstitutioner, domstolar, administrativa myndigheter eller lagstiftande organ, ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa. 

  • 6 § Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling. 

  • 12 § Barnet har rätt att uttrycka sin mening i alla frågor som rör det. Barnets åsikt ska tillmätas betydelse i förhållande till ålder och mognad. Barnet ska ha möjlighet att höras antingen direkt eller genom en företrädare. Artikeln ger inte barnet rätt till självbestämmande.  

Källa: ​Barnombudsmannen, ”Det här är barnkonventionen,” 2021. [Online]. https://www.barnombudsmannen.se/barnkonventionen/om-barnkonventionen/

Barns rätt till delaktighet i vården

Artikel nummer 12, som beskriver barns rätt att få uttrycka sin mening och bli hörd, ingår i de lagar som styr hälso- och sjukvårdens arbete med barn. Att barn ska ges möjlighet till delaktighet i sin egen vård innebär att barnet har:

  • Rätt till relevant information anpassad efter ålder, mognad och individuella förutsättningar.  

  • Rätt att komma till tals och bli lyssnad på.  

  • Rätt till inflytande utifrån ålder och mognad.  

Att barn har rätt till delaktighet innebär inte att vårdnadshavare avsägs allt ansvar. Vårdnadshavarna har rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnet, men ska i takt med barnets stigande ålder och mognad ta större hänsyn till barns synpunkter och önskemål

Om barn och digitala miljöer

Barn FN:s barnrättskommitté har publicerat ett antal allmänna kommentarer som syftar till att ge vägledning kring barnkonventionens olika artiklar. En av dessa allmänna kommentarer berör barn i digitala miljöer.  

FN:s kommitté betraktar digitala miljöer som ett viktigt verktyg för att förverkliga barns rättigheter. För att barnkonventionen ska realiseras även i digitala miljöer anser FN att det är viktigt att myndigheter, organisationer och företag tar hänsyn till barns rättigheter vid design, implementering och drift av tjänster bland annat genom att ​:  

  • Involvera barn i framtagandet av produkter och tjänster. 

  • Uppmuntran att använda digitala tekniker för att involvera barn. 

  • Anpassa information och tjänster efter barn, med ökande ålder. 

  • I takt med att barn växer upp ta hänsyn till deras stigande behov av självständighet och privatliv. 

Om åldersgränser i 1177

  • Inga etiketter