Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

Vanliga frågor och svar

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 16 Nästa »

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna som rör 1177 inloggningsportal. Klicka på frågan för att fälla ut det fullständiga svaret.

Saknar du svaret på din fråga? Skicka ett ärende till 1177 support.


Sök bland vanliga frågor och svar:


Vanliga frågor och svar om Personalverktyget

Bifoga fil i ett ärende eller meddelande - hur fungerar det?

 Vem kan bifoga en fil?

Det krävs behörighet som ärendehanterare eller ärendemottagare för att kunna bifoga en fil i ett ärende.

En ärendemottagare kan bifoga en fil när ett ärendet omfördelas till en ärendehanterare och ett delsvar skickas till invånaren.

En ärendehanterare kan bifoga en fil när ett ärende från invånaren besvaras eller om en motfråga behöver ställas i ett ärende som anmälts av en invånare.

 Kan invånare bifoga filer i alla ärenden?

Det är respektive mottagning som avgör i vilka av mottagningens ärenden som det är möjligt att bifoga filer.

För att lägga till möjlighet att bifoga en fil läggs komponenten till i önskar ärendetyp.

 Vilka typer av filer kan bifogas?

Det går att bifoga filer i formaten PDF, GIF, JPEG och PNG.

 Hur många filer kan skickas till invånare?

Det går att bifoga max 10 filer per meddelande. Ett ärende till en invånare kan innebära flera meddelande, men varje meddelande kan max innehålla 10 filer.

 Hur många filer kan invånare skicka till vården?

Invånare kan bifoga max 5 filer per meddelande. Ett ärende kan innehålla flera meddelanden, men varje meddelande kan max innehålla 5 filer.

 Hur stora filer kan jag skicka?

Varje bifogad fil får vara max 20 MB.

 Hur länge lagras filerna?

Filerna finns tillgängliga så länge ärendet finns tillgängligt, det vill säga i två år.

 Kan invånare redigera filer?

En invånare kan endast öppna en fil via förhandsgranskning och sedan spara filen. Det går inte att redigera en fil direkt i ärendet.

 Kan en invånare ladda ner filen?

Filen visas först som en förhandsgranskning när invånaren klickar på ikonen. Därefter kan invånaren själv välja att ladda ner filen från e-tjänsterna på 1177.

 Kan invånare skicka känslig information?

Säkerhetsklassificeringen av den bifogade filen är densamma som innehållet i själva ärendet. Det är möjligt att skicka personuppgifter i ärendet då det krävs säker inloggning för att ha åtkomst till ärendet i e-tjänsterna på 1177. Det är den som bifogar filen som ansvarar för att det är rätt information som skickas. Det går inte att återkalla ett redan skickat ärende.

 Kan jag se innehållet i filen innan den skickas till en invånare?

När du valt att bifoga en fil i ärendet kan du förhandsgranska och verifiera att det är rätt fil innan du skickar ärendet. Klicka på ikonen som symboliserar filen för att förhandsgranska.

 Kan jag återkalla ett ärende som innehåller en felaktig bilaga?

Nej. Den bifogade filen går inte att återkalla efter att ärendet har skickats. Det är därför viktigt att innehållet i bilagan förhandsgranskas och verifieras för att säkerställa att rätt information skickas till rätt invånare. Det är alltid den som bifogat filen som ansvarar för innehållet.

Vanliga frågor och svar om Synpunkter och klagomål

EJ KLAR - Funderar på hur kan vi gruppera dessa frågor

 Var hittar vi ärenden rörande Synpunkter och klagomål och vem kan hantera dem?

Ärenden rörande Synpunkter och klagomål hamnar i samma inkorg på mottagningen som övriga ärenden (”Fråga sjuksköterskan” eller ”boka tid”). Det är endast de som har behörighet till personalverktyget som har åtkomst till ärendena. I personalverktyget finns två behörigheter – Ärendemottagare och Ärendehanterare - se beskrivning av behörigheterna här: Behörigheter .

Vill ni inte att alla på en mottagning ska kunna läsa innehållet i inkomna ärenden så ges behörigheten ärendehanterare för att möjliggöra en fördelning till den som ska handlägga ärendet. Medan personer med behörigheten Ärendemottagare kan läsa ärendets innehåll.

 Hur gör invånaren om hen inte vet vilken mottagning det gäller?

Antingen kan anmälaren söka på nytt och med andra sökord, annars så kommer anmälaren att få en möjlighet att skicka ärendet till patientnämnden istället. Ett fritextfält visas då i formuläret där anmälaren kan ange var händelsen inträffat.  

I formuläret till patientnämnden kan då anmälaren ange i fritextfält var hen har varit. Patientnämnden kan senare i handläggningen justera detta med att ange rätt HSA-id för att säkerställa rätt uppföljning och statistik. 

 Visas Synpunkter och klagomål på varje mottagnings informationssida på 1177.se?

Tjänsten syns på startsidan efter att invånaren har loggat in. Om regionen önskar går det även att tillgängliggöra tjänsten på varje mottagning som är ansluten till tjänsten.

 Behöver mottagningen ett kontaktkort i inloggat läge för att ansluta sig till Synpunkter och klagomål?

För att kunna handlägga ärenden i 1177 behöver mottagningen vara aktiverad i e-tjänsterna med ett HSA-id. Inget betjäningsområde krävs.

Vid integration till tjänsten till vårdgivarens eget system behövs inget kontaktkort, men det förutsätter att vårdgivaren är kund till Inera. Integrationen möjliggör att ärendena kommer in via 1177 men sen skickas till det egna systemet. Detta innebär att även mindre vårdgivare eller privata vårdgivare kan använda tjänsten utan att själva ha en mottagning tillgänglig på http://1177.se.

 Visas svaret in invånares inkorg oavsett om ärendehantering eller integrerad lösning används?

Ja. Invånarens dialog sker via 1177  e-tjänster. Även om anmälaren ringt till vården eller patientnämnden och därmed initierat ett ärende utanför 1177 så är det möjligt att skicka en bekräftelse och ha dialogen via 1177 om det egna systemet är anslutet via integrationslösningen. 

 Kan en invånare vara anonym vid rapportering av Synpunkter och klagomål?

Nej. Just nu går det inte att vara anonym eftersom ärendet lämnas i inloggat läge. Vi utreder lösningar för att möjliggöra att anmälaren kan vara anonym och skicka ärende från de öppna sidorna på 1177.

 Vilket datum för händelsen ska rapporteras om klagomålet rör en hel vårdprocess?

Då anges startdatum för vårdprocessen.

Vanliga frågor och svar om Personuppgiftstjänsten

Invånarens kontaktuppgifter

 När en invånare kryssar i att dela sina kontaktuppgifter, vem kan då ta del av dem?

Offentliga och privata vårdgivare inom hälso- och sjukvård eller tandvårdsverksamhet och som är anslutna till Ineras personuppgiftstjänst kan ta del av uppgifterna.

Kontaktuppgifter som kan delas är mobilnummer och/eller e-post.

 Vad får invånarens kontaktuppgifter användas till?

Endast vårdgivare som har en relation till invånaren får använda uppgifterna och får endast användas till att skicka meddelanden. Kontaktuppgifterna får inte användas för att skicka reklam eller annan information.

 Hur gör en invånare för att inte längre dela sina kontaktuppgifter?

Invånaren kan ändra sin inställning genom att logga in i e-tjänsterna, gå till Inställningar och där kryssa i ”Nej” vid den information som inte längre önskas delas. 1177 e-tjänster kan fortfarande använda kontaktuppgifterna för aviseringar.

Vanliga frågor och svar om Förnya recept

Förnya recept från lista

 Hur långt tillbaka i tiden visas läkemedel i listan?

Listan med tidigare registrerade läkemedel innehåller information max 5 år bakåt i tiden.

 Hur fungerar förnya recept från lista i ombudsläget?

Vårdnadshavare i ombudsläget ser inte listan med tidigare registrerade läkemedel för sitt barn.

 Kan barn och ungdomar förnya recept från lista?

För barn under 16 år visas inte listan med tidigare registrerade läkemedel i formulär som innehåller listan. Ungdomar kan från 16 år se listan när de loggar in som sig själv.

  • Inga etiketter