Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

Nytt verksamhetsstöd

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 2 Nästa »

Sammanfattning

Bakgrund:

Jämförelsealternativ:

Nyttor:

Kostnader:

Resultat:

Styrkor och svagheter:

Innehåll

Nyttokalkyl för nytt verksamhetsstöd

2021 påbörjas utvecklingen av ett nytt verksamhetsstöd för sjukvårdsrådgivning inom 1177 Vårdguiden på telefon. Dagens motsvarighet, Rådgivningsstödet, är ett egenutvecklat system som närmar sig slutet av sin livslängd, både tekniskt och funktionellt. Rådgivningsstödet ska vara ersatt och avvecklat senast till utgången av 2023. Att underhålla Rådgivningsstödet efter 2023 skulle innebära oskäligt stora insatser.

Metod

Jämförelsealternativ. Nyttokalkylen jämför nytta och kostnad för två alternativ…

Perspektiv. Vilka intressenter är med i kalkylen? Vilket geografisk område?

Typ av kalkyl. Nyttokalkylen är en kostnads-intäktsanalys, vilket innebär att både nyttor och kostnader värderas i pengar. Kalkylen inkluderar alla kostnader som har identifierats kopplade till realiseringen av nyttorna. När det gäller nyttor är det endast ett urval av de identifierade nyttorna som värderats i pengar i kalkylen. De nyttor som identifierats, men som inte värderats i pengar i kalkylen, beskrivs också i denna rapport.    

Tidshorisont. Nyttokalkylen är beräknad över sex år.

Diskontering och prisjustering. I nyttokalkylen tillämpas en diskonteringsränta på 3 % i enlighet med Tandvård- och läkemedelsförmånsverkets rekommendation för ekonomiska analyser. Priserna är justerade till 2020 års prisnivå.

Finansiell nytta och omfördelningsnytta. De nyttor som kan realiseras i pengar – alltså nyttor som består av frigjorda pengar som kan användas till någonting annat – kallas för finansiella nyttor. De nyttor som värderas i pengar i kalkylen, men som i verkligheten inte innebär frigjorda pengar utan någon annan form av förbättring, som exempelvis förbättrad tillgänglighet, kallas för omfördelningsnyttor. Det gör att det går att studera resultaten från kalkylen enbart från ett finansiellt perspektiv, men också från ett bredare där nyttor som inte består av finansiella besparingar men som värderats i pengar också ingår.

Bedömning av osäkerhet. En enklare bedömning av osäkerheten har gjorts i kalkylen. Den har gjorts genom att förändra utvalda värden i kalkylen för att få en uppfattning om hur nyttor och kostnader faller ut i det sämsta tänkbara scenariot och i det bästa tänkbara scenariot.

Så togs kalkylen fram. Nyttokalkylen tas fram under hösten 2021.

Nyttor

Nyttor som värderats i pengar i kalkylen

Frigjord tid för sjuksköterskor på 1177 Vårdguiden på telefon.

  • Med ett verksamhetsstöd som gör det lättare att följa arbetssättet behöver sjuksköterskorna inte lägga lika mycket tid på att navigera i stödet på datorn.

  • Med hänvisningsstödets användarvänliga gränssnitt och strukturerade information, går det snabbare och lättare för sjuksköterskorna att hitta rätt information.

  • Med ett hänvisningsstöd som gör att invånare hänvisas rätt vid första försöket, behöver invånare inte ringa flera gånger.

Frigjord tid för katalogadministratörer. Katalogadministratörer på 1177 Vårdguiden på telefon kan få frigjord tid dels genom att det är lättare för vårdpersonal att uppdatera informationen i stödet, men också om ansvaret för att hålla informationen uppdaterad flyttas från 1177 till vårdenheterna själva. Antaganden:

Frigjord tid för invånare. När fler invånare hänvisas rätt vid första försöket, behöver de lägga mindre tid på att försöka hitta rätt vårdnivå eller vårdmottagning.

Nyttor som inte värderats i pengar i kalkylen

Frigjord tid för mottagande vårdpersonal. När fler invånare hänvisas rätt vid första försöket, innebär det att vårdpersonal som tar emot invånarna kan lägga mindre tid på att hänvisa vidare och mer tid på att hjälpa de som de kan hjälpa, vilket ökar tillgängligheten.

Bättre arbetsmiljö för hänvisande vårdpersonal.

  • Med ett modernt och användarvänligt gränssnitt blir det roligare att arbeta med sjukvårdsrådgivning.

  • Med ett verksamhetsstöd som gör det lättare att följa arbetsättet behöver sjuksköterskorna inte lägga lika mycket energi på vad de ska göra på datorn, och koncentrera sig på patienten

  • Det användarvänliga gränssnittet och den strukturerade informationen i hänvisningsstödet gör att det snabbt och lätt går att hitta rätt information, så att det går åt mindre tid till klickande och letande.

  • Det användarvänliga gränssnittet och den strukturerade informationen i hänvisningsstödet gör att det finns färre fel i hänvisningsstödet, så att vårdpersonalen inte behöver lägga så mycket tid på felaktigheter.

  • Eftersom hänvisningsstödet används av all vårdpersonal som arbetar med hänvisning, ökar samsynen kring hänvisningar både inom och mellan regioner. Stödet blir ett verktyg att använda i samverkan, vilket kan bidra till bättre kontakt och samarbete, som är viktiga aspekter av arbetsmiljön.

Bättre arbetsmiljö för mottagande vårdpersonal. Stödet för hänvisning bidrar till en bättre arbetsmiljö för vårdpersonal som tar emot invånare som hänvisats, på flera sätt:

  • Det användarvänliga gränssnittet och den strukturerade informationen gör att det finns färre fel i hänvisningsstödet, så att invånare i högre utsträckning hänvisas rätt direkt. Vårdpersonal som tar emot hänvisade invånare behöver lägga mindre tid på att hänvisa vidare och kan använda sin tid för att hjälpa de som de har möjlighet att hjälpa.

    • Eftersom hänvisningsstödet används av all vårdpersonal som arbetar med hänvisning, ökar samsynen kring hänvisningar både inom och mellan regioner. Stödet blir ett verktyg att använda i samverkan, vilket kan bidra till bättre kontakt och samarbete, som är viktiga aspekter av arbetsmiljön.

Ökad patientsäkerhet.

  • När verksamhetsstödet gör det lätt att följa arbetssättet kan sjuksköterskan göra sitt arbete med högre kvalitet.

  • När hänvisningsstödet gör att fler invånare hänvisas rätt vid första försöket får de en större chans att få rätt vård i rätt tid.

  • När invånare kan få sms från 1177 blir det lättare att komma ihåg och följa råden. Sms kan också användas för skicka kartnålar för att de lätt ska kunna hitta.

Ökad trygghet för invånare. Vetskapen om att man sannolikt kommer att hänvisas rätt vid första försöket, att man sannolikt skulle ha fått samma hänvisning även om man hade vänt sig någon annanstans, och att vårdpersonalen på de olika vårdenheterna har en samsyn om vart man ska, ökar tryggheten för invånaren.

Jämlik vård. När vårdpersonal i allt högre utsträckning använder stödet för hänvisning, så att invånare får samma hänvisning oavsett kontaktväg, blir vården mer jämlik.

Möjliga framtida nyttor

Möjlighet till utökad samverkan inom 1177 Vårdguiden på telefon. Ett av de viktiga skälen till att samverkan idag begränsas är att det är svårt för sjuksköterskor att hänvisa rätt utanför den egna regionen, eftersom dagens katalog inte ger tillräckligt med stöd för hänvisning utan måste kompletteras med sjuksköterskans egen kunskap och erfarenhet av vårdens organisation i regionen för att vara användbart. Med ett stöd för hänvisning som gör att invånare hänvisas rätt vid första försöket oavsett vem som hänvisar, ökar möjligheterna till en utökad samverkan inom 1177 Vårdguiden på telefon. Det ger nyttor som:

  • bättre och jämnare tillgänglighet för invånare

  • effektivare användning av vårdens resurser (sjuksköterskor tillbringar mindre tid på att vänta på samtal)

Risker och eventuella negativa effekter

Lista risker och eventuella negativa effekter

Kostnader

Lista de kostnader som är med.

Resultat från kalkylen

Visa diagram

Visa fördelning av nyttor

Osäkerhetsanalys

Sammanfatta osäkerhetsanalysen. Vilka värden har varierats? Vad innebär de för utfallet?

Styrkor och svagheter

Lyft fram kalkylens styrkor och svagheter. Exempelvis:

  • Är alla eller de viktigaste nyttorna identifierade?

  • Är de viktigaste nyttorna värderade i pengar?

  • Vilka intressenter har kalkylen inte beaktat? Hur påverkar det resultatet?

  • Finns det några antaganden som är extra betydelsefulla eller osäkra?

Slutsatser

Att… …innebär en positiv/negativ nettonytta (nytta minus kostnader) … för

Osäkerhetsanalysen visar att…

Bilagor

Effektkedja

Nyttokalkylen i excel

Ändringshistorik

Version Datum Kommentera
Aktuell version (v. 2) okt. 01, 2021 12:41 Amanda Sundberg
v. 25 mars 12, 2024 08:58 Amanda Sundberg
v. 24 mars 12, 2024 08:56 Amanda Sundberg
v. 23 dec. 21, 2023 19:01 Amanda Sundberg
v. 22 dec. 07, 2023 22:41 Amanda Sundberg
v. 21 sep. 13, 2023 12:57 Amanda Sundberg
v. 20 juni 12, 2023 13:29 Amanda Sundberg
v. 19 juni 12, 2023 13:23 Amanda Sundberg
v. 18 juni 12, 2023 11:41 Amanda Sundberg
v. 17 feb. 23, 2023 14:43 Amanda Sundberg
v. 16 feb. 22, 2023 07:52 Amanda Sundberg
v. 15 dec. 22, 2022 12:54 Amanda Sundberg
v. 14 juni 30, 2022 13:37 Amanda Sundberg
v. 13 juni 14, 2022 12:08 Amanda Sundberg
v. 12 juni 01, 2022 12:00 Amanda Sundberg
v. 11 maj 10, 2022 13:13 Amanda Sundberg
v. 10 maj 04, 2022 22:10 Amanda Sundberg
v. 9 apr. 26, 2022 12:12 Amanda Sundberg
v. 8 apr. 26, 2022 10:54 Amanda Sundberg
v. 7 apr. 19, 2022 11:36 Amanda Sundberg
v. 6 mars 14, 2022 14:47 Amanda Sundberg
v. 5 jan. 12, 2022 22:12 Amanda Sundberg
v. 4 jan. 12, 2022 22:09 Amanda Sundberg
v. 3 okt. 01, 2021 12:51 Amanda Sundberg
v. 2 okt. 01, 2021 12:41 Amanda Sundberg
v. 1 sep. 30, 2021 22:10 Amanda Sundberg

  • Inga etiketter