Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

Sammanfattning

Bakgrund:

Jämförelsealternativ:

Perspektiv:

Nyttor:

Kostnader:

Resultat:

Styrkor och svagheter:

...

Innehållsförteckning
minLevel1
maxLevel2

Nyttokalkyl för Svenska informationstjänster för läkemedel (Sil):

...

använda Sil istället för att göra själv

Svenska informationstjänster för läkemedel, Sil, innehåller kvalitetsgranskad och aktuell information om läkemedel från många olika källor. Sil används bland annat av läkare och andra förskrivare som beslutsstöd, och för att skapa e-recept.

...

Nyttokalkylen kan användas i många sammanhang. Till exempel för beslutsfattare i regioner, för de som jobbar med vårdinformationstjänster, systemleverantörer, kommuner, expertgrupper, och så vidare.

Metod

Jämförelsealternativ. Nyttokalkylen jämför två alternativa scenarier. Syftet med scenarierna som valts är att uppskatta storleken på nyttan i att använda Sil jämfört med att inte göra det. Därför utgår scenarierna från ett fiktivt fall där en region står inför beslutat att börja använda källor om läkemedel i vården med hjälp av Sil, eller att göra det på egen hand. Scenarierna är inte realistiska eftersom alla regioner redan använder många källor var i vården, både via Sil eller på egen hand och redan har tagit kostnaderna förknippade med det. Men de fiktiva scenarierna behövs för att uppskatta nyttan för regionerna i att samarbeta kring information om läkemedel jämfört med att var och en behöver göra arbetet själv. De två scenarierna vi använder är:

  • En region i Sörmlands storlek integrerar 4 källor via Sil 2023: VARA, Janusmed interaktioner, Rekommenderad lista och Nationell källa för behandlingsorsak (NKOO) . År 2025 tar Sil in ytterligare en källa, Blandbarhetsdatabasen, som regionen också väljer att integrera i sitt vårdinformationssystem.

  • En region i Sörmlands storlek integrerar 4 källor själv 2023: VARA, Janusmed interaktioner, Rekord och Nationell källa för behandlingsorsak (NKOO). År 2025 tar regionen in ytterligare en källa, Blandbarhetsdatabasen, och det gör de själva. Regionen bygger även de verktyg som behövs för att kvalitetssäkra informationen och för att administrera sin rekommenderade lista.

...

  • .

Perspektiv. Kalkylen utgår från regionens perspektiv och inkluderar nyttor och kostnader med integration av källor i vårdinformationssystemen. Nyttor och kostnader för andra intressenter än regionen är inte inräknade i kalkylen. Nyttor och kostnader med att använda Sil i vården är inte inräknade - se Nyttokalkyl - användning av Sil för en sådan kalkyl.

...

Så togs kalkylen fram. Nyttokalkylen har arbetats fram under våren och hösten 2021 av Sils förvaltning på Inera, utifrån Ineras modell för nyttokalkyler.

Nyttor

Nyttor som värderats i pengar i kalkylen

Undviker kostnader för kvalitetssäkring. Information om läkemedel är snabbrörlig. Nya läkemedel tillkommer, gamla läkemedel tas bort, och kunskapen om läkemedel och hur de bör användas uppdateras hela tiden. För att alltid ha den senaste informationen, hämtar Sil in alla källor på nytt varje vecka, och bygger upp en ny databas för regionerna att hämta information från. Detta görs varje vecka, året om.

...

Möjlig framtida nytta - undvika kostnader för drift. Idag driftar regioner och system egna Sil-servrar, som läser in databaserna från Sils server. Inera tittar just nu på möjligheten att ha en central drift av en Sil-server, vilket skulle minska driftskostnaderna för regionerna. Regionerna skulle inte heller behöva ta hänsyn till och förvalta kunskap om de teknologier som Sil är byggt med, utan skulle bara behöva ha kännedom om gränssnittet mot tjänsten.

Sätta upp en Sil-server

500 000 (engångskostnad)

Kompetens kring teknik och databaser

?

Licenskostnader för produkter som behövs för Sils databas (Microsoft SWL server)

?

Löpande drift

300 timmar

Driftorganisation för att hantera incidenter

?

Nyttor som inte värderats i pengar i kalkylen

Mer jämlik tillgång till information om läkemedel. Genom Sil kan regioner dela med sig av källor de utvecklat till andra regioner. Ett exempel är källan ePed, som började utvecklas av Astrid Lindgrens Barnsjukhus 2005 men som idag är integrerad i de flesta vårdinformationssystem genom Sil.

...

Tillgång alla Sils källor. Tillgång till alla källor utan extra kostnad..

Risker och eventuella negativa effekter

Sil har identifierat följande risker med att integrera direkt mot en källa istället för via Sil:

Kostnader

Kostnad för Sil - solidarisk finansiering

870 000

Kostnad för att ta emot en Sil-release

Med Sil undviker regionen kostnader för att anpassa sig till varje förändring som källorna gör, men behöver i gengäld anpassa sina system till den årliga Sil-releasen.

xxx

Kostnad för att Inera ska ta fram intresseanmälningar och avsiktsförklaringar för nya källor

2 månader per intresseanmälan / avsiktsförklaring = 320 timmar

Kostnad för regional drift

Sätta upp egen server

500 000 kr (engångskostnad)

Löpande drift

300 timmar ?vad? år?

Resultat från kalkylen

Visa diagram

Visa fördelning av nyttor

Osäkerhetsanalys

Sammanfatta osäkerhetsanalysen. Vilka värden har varierats? Vad innebär de för utfallet?

Styrkor och svagheter

Lyft fram kalkylens styrkor och svagheter. Exempelvis:

  • Är alla eller de viktigaste nyttorna identifierade?

  • Är de viktigaste nyttorna värderade i pengar?

  • Vilka intressenter har kalkylen inte beaktat? Hur påverkar det resultatet?

  • Finns det några antaganden som är extra betydelsefulla eller osäkra?

Slutsatser

Att… …innebär en positiv/negativ nettonytta (nytta minus kostnader) … för

Osäkerhetsanalysen visar att…

Bilagor

Effektkedja

Nyttokalkylen i excel

Ändringshistorik

Ändringshistorik