Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

Sammanfattning

Bakgrund: Svenska informationstjänster för läkemedel, Sil, innehåller kvalitetsgranskad och aktuell information om läkemedel från många olika källor. Sil används bland annat av läkare och andra förskrivare som beslutsstöd, och för att skapa e-recept.

Jämförelsealternativ:

Nyttor:

Kostnader:

Resultat:

Styrkor och svagheter:

...

Jämförelsealternativ. Nyttokalkylen jämför två scenarier. Syftet med scenarierna som valts är att uppskatta storleken på nyttan i att använda källor om läkemedel i vårdinformationssystemet jämfört med att inte göra det. Därför utgår scenarierna från ett fiktivt fall där en region i Sörmlands storlek tillgängliggör tre källor för vårdpersonal i vårdinformationssystemet.

  • Janusmed interaktioner innehåller värderingar av interaktioner mellan läkemedel, samt mellan läkemedel och vissa naturläkemedel, födoämnen, alkohol och rökning. Källan bidrar till patientsäkerhet genom att kontrollera om två läkemedel interagerar med varandra, det vill säga om det finns en risk att ett läkemedel kan öka eller minska effekten av ett annat.

  • Janusmed njurfunktion innehåller evidensbaserade rekommendationer om läkemedelsdosering baserade på patientens beräknade njurfunktion. Källan bidrar till patientsäkerhet genom att hälso- och sjukvårdpersonal får stöd att ge anpassa doseringen av läkemedel så att biverkningar undviks.

  • Nationell källa för behandlingsorsak (NKOO) innehåller information om ordinationsorsaker och behandlingsändamål för samtliga godkända läkemedel inom Sverige. Källan bidrar till patientsäkerhet genom att vårdpersonal vet varför en ordinatör satt in en viss läkemedelsbehandling.

Jämförelsealternativen är:

  1. Vårdpersonalen får tillgång till information från Janusmed interaktioner, Janusmed njurfunktion och NKOO via sitt vårdinformationssystem.

  2. Vårdpersonalen har inte tillgång till information från Janusmed interaktioner, Janusmed njurfunktion och NKOO i sitt vårdinformationssystem. För att försäkra sig om att patienten får rätt läkemedelsbehandling kan hälso- och sjukvårdpersonalen antingen titta i FASS på nätet, eller förlita sig på sina kunskaper om läkemedel.

...

Diskontering och prisjustering. I nyttokalkylen tillämpas en diskonteringsränta på 3 % i enlighet med Tandvård- och läkemedelsförmånsverkets rekommendation för ekonomiska analyser. Priserna är justerade till 20xx 2020 års prisnivå.

Finansiell nytta och omfördelningsnytta. De nyttor som kan realiseras i pengar – alltså nyttor som består av frigjorda pengar som kan användas till någonting annat – kallas för finansiella nyttor. De nyttor som värderas i pengar i kalkylen, men som i verkligheten inte innebär frigjorda pengar utan någon annan form av förbättring, som exempelvis förbättrad tillgänglighet, kallas för omfördelningsnyttor. Det gör att det går att studera resultaten från kalkylen enbart från ett finansiellt perspektiv, men också från ett bredare där nyttor som inte består av finansiella besparingar men som värderats i pengar också ingår.

...

Frigjorda resurser på sjukhus. När förskrivare använder Sil som beslutsstöd, ökar sannolikheten att de väljer rätt läkemedel och rätt dos till sina patienter, så att färre patienter får biverkningar från läkemedel. Sil är också ett stöd vid iordningställande och administration av läkemedel, eftersom sjuksköterskan inte behöver leta efter instruktioner eller räkna ut dosering själv, vilket ökar patientsäkerheten. Det gör att färre patienter behöver läggas in på sjukhus eller besöka akutmottagningar på grund av biverkningar - vilket innebär att resurser på sjukhusen frigörs, jämfört med om Sil inte skulle ha använts.

I en studie från Finland användes Janusmed njurfunktion, samt finska motsvarigheter till Janusmed interaktioner

...

Janusmed njurfunktion

och NKOO vid

Frigjord tid för förskrivare och personer som iordningsställer och administrerar läkemedel. Att använda Sil kan frigöra tid för personal i vården och andra ställen där läkemedel administreras, på flera sätt:

...