Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

Sammanfattning

Lista de positiva och negativa effekter som ni kan tänka er och för vilka intressenter ni tror att de uppstår.

Tid

Förbereda workshop >2 timmar. Lagom tid för workshopen är kanske 1-1,5 timme. Läsa annat material kanske tar >1 timmar. Totalt >4 timmar.

Resurser

Om ni har en workshop kan det vara bra att hitta effekterna tillsammans med de som beställt nyttokalkylen, de som ansvarar för förändringen, och personer med god verksamhetskännedom. Om du eller ni som ansvarar för nyttokalkylen gör en skrivbordsanalys kan det vara bra att stämma av något av de kommande stegen (rita en effektkedja eller beskriv nyttorna) med personer med god verksamhetskännedom i ett senare skede.

Dokumentation

Ni kommer förfina det här materialet i de kommande stegen, så i det här läget kan ni arbeta var som helst. Ni behöver inte nödvändigtvis spara det här underlaget som en del av er dokumentation.

...

En annan metod är att hålla en workshop för att tillsammans hitta effekterna. En fördel med workshopen är att den kan bidra till att skapa delaktighet och förståelse för förändringen hos fler personer, vilket kan ge er ännu bättre förutsättningar att också lyckas med er förändring. Här kan du låta dig inspireras av ett komplett workshop-upplägg för att hitta effekterna.

3. Workshop och skrivbordsanalys

...

2. Hitta effekterna

Så gjorde vi:

Vi gjorde både en workshop och en skrivbordsanalys.

  1. Workshop - vi började med en workshop med fem deltagare. Den som var ansvarig för att ta fram nyttokalkylen höll i workshopen. De som deltog var projektledaren för digitala kallelser, regionens e-hälsostrateg, en chef från vårdcentralen, och en sjuksköterska. Vi hade workshopen digitalt i verktyget Miro. Vi började workshopen med en introduktion till nyttokalkyler - hur de kan vara till hjälp, hur de kan se ut och information om stegen i Ineras modell. Efter en liten uppvärmningsövning hade vi två övningar. Första övningen skrev vi post-it-lappar med alla positiva effekter. När alla hade skrivit klart i lugn och ro diskuterade vi innehållet i lapparna. Sedan gjorde vi samma övning fast för negativa effekter. Som tankestöd hade vi tre grupper att att utgå från: invånare, vårdpersonal och övriga effekter.

  2. Skrivbordsanalys - efter workshopen läste den som var ansvarig för att ta fram nyttokalkylen igenom projektplanen och förstudien för digitala kallelse och byggde på med nyttor och effekter som inte kommit fram på workshopen.

Så blev resultatet:

...