Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

...

Tänk på att idén skall fungera för alla i samhället, verifiera idén mot olika grupper av personer med olika behov t ex, synskada, kognitiv nedsättning. Men tänk på att bra tillgänglighet gynnar alla användare.

Exempel på hur man gör detta:

  • Skisser, se till att kontraster redan är bra i skisstadiet. Testa med verktyg och eller med användare.

  • Se till att rubriker och struktur är lätta att förstå, testa gärna med verktyg som Treejack.

  • Testa idén med Tillgänglighetsexpertis (finns t ex på NMT)

Uppstartsfas

När vi gör upphandlingar har vi ansvar att se till att vi följer lagen om upphandling och där ingår tillgänglighet, vad säger lagen?

Hur skall vi kontrollera att de vi upphandlar håller sig till det som står i avtalet? Det är inte alltid vi inom projektet har all kunskap som krävs och då kan Nordic Med Test Medtest (NMT) hjälpa till att säkerställa att de leveranser vi får håller god kvalitet. Det är bättre att testa detta tidigt för att säkerställa att leverantören levererar med god kvalitet än att upptäcka det alldeles för sensent.

Hur kan vi skriva i upphandlingsunderlag?

...

I utvecklingsfasen är det kanske som allra viktigast att ha god kontroll över leveranser och uppföljning av skisser och prototyper då det är här som vi lägger de största resurserna och därmed blir kostnaderna stora om vi behöver göra om saker efter accepansttest.

...

acceptanstest.

Det kan vara vara bra att stämma av mot UX-ramverket och se att det som utvecklas är i linje med vad som finns i komponentbiblioteket. Vid avvikelser eller vid händelse att det tas fram något som inte redan finns i komponentbiblioteket, återkoppla till ansvariga för UX-ramverket.

Implementationsfas

Förändringar över tid efter implementering

Se till att följa upp det ansvar tjänsten har mot invånare när det gäller tillgänglighet. När tjänst/produkt förändras över tid och likaså tekniken så behövs det följas upp genom kontroller alternativt att man vid varje större ny release har med tillgänglighet i sin testning.

Tillgänglighetsredogörelser är tänkta att uppdateras allt eftersom tjänsten blir mer mogen och förhoppningsvis mer tillgänglig. Nordic Medtest (NMT) kan hjälpa till som stöd i detta arbete och göra en granskning över vart tjänsten står, samt som bollplank för redogörelsen.