Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.
Innehållsförteckning

Att använda NPÖ

För vårdpersonal finns en användarguide manual framtagen på Att använda tjänsten. Där har vi även samlat de filmer som beskriver hur NPÖ används.Gränssnittsbeskrivningen Gränssnittsbeskrivning av NPÖ sidan Manualer.

I manualen finns också information som är ett stöd för systemförvaltare och andra systemanssvariga systemansvariga för NPÖ i hos respektive ansluten vårdgivare.

Förslag på utbildningsinsatser:

  • Gränssnitt, Nationell Patientöversikt

  • Patientdatalagen och Lagen om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation

  • Rutinbeskrivning för användning av NPÖ

  • Logguppföljning

  • Utbildning av vårdgivarens supportorganisation

Sammanhållen journalföring - Informationspaket

Sammanhållen journalföring och hur det blev möjligt

Patientdatalagen, PDL (2008:355) är en ny lag i Sverige sedan  trädde i kraft 1 juli 2008 som . Lagen ger vårdgivare - (region, kommun samt privata vårdgivare rätten ) rätt att via sammanhållen journalföring ta del av uppgifter som finns i en patients journaler hos andra vårdgivare, oberoende av var patienten sökt vård.

Datainspektionen Integritetsskyddsmyndigheten om Patientdatalagen

Syftet är att vårdpersonal vid behov ska kunna få en mer heltäckande bild av patientens vårdhistorik och vårdbehov, vilket i sin tur gör att vi de snabbare kan ge god och säker vård. Detta förutsatt att patienten ger sitt samtycke.

Den 1 januari 2023 började lag om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation (2022:913) att gälla. Lagen ersätter bestämmelserna om sammanhållen journalföring i patientdatalagens
kapitel 6 (2008:355) och innehåller nya bestämmelser om de delar av socialtjänstens verksamheter som avser omsorg om äldre personer och personer med funktionsnedsättning.

Samtliga ingående delar och texter i informationspaketet nedan är granskade och godkända av förbundsjurist Anna Åberg, Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Målet med kommunikationen

Invånare/patient ska få information om :

...

  • Den lag som från 1 juli 2008 som möjliggör sammanhållen journalföring (PDL)Patientdatalagen) samt Lagen om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation

  • Vad sammanhållen journalföring innebär

  • Hur och vilken information vi ger våra patienter

Den kommunikativa idén

Tonläget i informationspaketets kommunikativa idé är detsamma för både patient/invånare och vårdpersonal. Allt bygger på fakta men är formulerat så att det ska kunna beröra mottagaren känslomässigt.

...

  • Enkelt - För att alla ska kunna ta informationen till sig

  • Emotionellt - För att göra fakta intressant

  • Ödmjukt - För att mottagaren ska känna sig inbjuden

Ur patientens synvinkel

Alla invånare i Sverige finns med i sammanhållen journalföring. När en patient söker vård hos dig och du behöver ta del av journaluppgifter från andra vårdgivare, behöver patienten ge sitt samtycke.

...

Om patienten har spärrat uppgifter hos en annan vårdgivare kan du se det. Anser du att informationen bakom spärren kan vara viktig för att du ska kunna ge god och säker vård, kan du be patienten om att få ta del av de uppgifterna.

Ur vårdpersonalens synvinkel

Ju mer vårdpersonalen vet om patienten desto bättre och säkrare vård kan då ges. Ett viktigt stöd är den information som finns i patientens journaler.

...

Alla journaluppgifter skyddas enligt lag mot obehörig insyn och spridning. Patienten har rätt att få veta vem som läst i hans eller hennes journaler. Varje gång vårdpersonal eller någon annan läser i en journal registreras det och loggas.

Utbildning i spärr- och loggadministration

Inom NPÖ används Säkerhetstjänsterna Spärr och Logg. Du som ska administrera dessa tjänster, är välkommen att titta på webbinarer som utbildningsmaterial.

Läs mer här

Loggrapporter från NPÖ

...