Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

Vad hittar du här?

Var tas beslut om innehåll?

Utöver anslutning till den tekniska plattformen Stöd och behandling behöver regionen eller landstinget Era mål och behoven hos verksamheterna styr vilket innehåll som är relevant för er att använda i tjänsten. Här hittar du en kort introduktion till olika sätt att skaffa innehåll till Stöd och behandling. 

Var tas besluten

Regionen behöver ha en strategi och ta beslut om vad man vill erbjuda invånarna i denna tjänst. Därför Som tidigare nämnt behöver det vara tydligt var i organisationen som de strategiska, ekonomiska besluten fattas och var ansvaret för kvalitetssäkringen ska finnas för innehållet, det vill säga de olika stöd och behandlingsprogrammen som man tillhandahåller i tjänsten.Det finns möjlighet att organisationen skapar innehåll själv


Observera
titleÄgandeskap

En nödvändighet för en fungerande organisation är att snabbt etablera ägandeskapet.

Vem är ägare och ansvarig för plattformen?

Vem är ägare och ansvarig för specifikt innehåll på plattformen?

Köpa färdigt eller utveckla eget

Organisationen kan skapa eget innehåll utifrån sina behov i Designverktyget - själv eller tillsammans med annan part. Eller så köper man innehåll till plattformen kan man köpa eller upphandla stöd- eller behandlingsprogram som förvaltas av någon annan.

Gör a
Info

Gör alltid en riskanalys och rutiner när nytt innehåll läggs till Stöd och behandling. Gör en åtgärdsplan vid behov.

Äga och förvalta program

(Värda innehåll)

Hänvisa till SKL.se

Nationell kompetensgrupp, SKL

Utlåtanden och internetbaserade behandlingsprogram, SKL

Mallar för granskning av program

Nationella kompetensgruppen för internetbaserad behandling, SKL, har tagit fram mallar för kan underlätta landstingens granskning av stödprogram och behandlingsprogram.

Här får du en kort översikt över juridiska områden som kan vara aktuella i samband med att ni utvecklar, köper, säljer, inför internetbaserade stöd- eller behandlingsprogram. Avsikten är inte att ge en komplett bild, utan mer vad du behöver vara uppmärksam på och kan behöva ta reda på mer om. Ta hjälp av någon med juridisk kompetens.
Värderingsmallen som verktyg om ni utvecklar eget innehåll...

Image Removed

SKL ger stöd för vårdgivare i hälso- och sjukvård och kommunal vård och omsorg när det gäller frågor kring innehållet i Stöd och behandling såsom kunskapsstyrning, juridik, upphovsrätt och avtal. Det juridiska stödet består bland annat av: 

  • checklista för upphandling

  • avtalsmallar

  • juridiskt dokument om hur vårdgivare kan dela egna program med andra kommuner, landsting och regioner.

Upphandling och upphovsrätt för internetbaserade stöd- och behandlingsprogram, SKL.se

Köpa program

När ett landsting, region, kommun eller dess verksamheter ska upprätta ett avtal om ett eller flera program måste ni vara helt säkra på att avtalet görs med den person som har upphovsrätt till programmet.

Om ni har tankar på att köpa program  eller licens att använda ett program som förvaltas av annan, ta kontakt med er inköpsavdelning som kan guida om vilka regler som gäller. Har inköpet ett högre värde, upp till ett visst belopp, behöver det upphandlas (lagen om offentlig upphandling). Innovationsupphandling kan användas om produkten

Hur vet man vilket utbud som finns?

Utveckling av nytt innehåll pågår kontinuerligt, särskilt inom området stödprogram. SKR sammanställer program som varit i drift en tid. Men för att hitta aktuell information om pågående utvecklingsinitiativ eller någon att samverka med rekommenderas kontakt med de nätverksgrupper som finns inom Stöd och behandling och Designnätverket.

Kravställa och granska innehåll

Vårdgivaren ansvarar för att innehållet som ska användas följer avsedd användning, gällande krav och riktlinjer samt att medarbetarna som använder programmen har adekvat utbildning. Vårdgivaren ansvarar också att verifiera innehållet i Stöd och behandling innan det tas i bruk. Vårdgivaren har det medicinska ansvaret.

Designguiden är ett ramverk för designprocessen och kan ge vägledning om vilka krav man bör ställa och vad man kan granska, både vid utveckling av eget innehåll och i samband med köp och godkännande av innehåll. Ett annat verktyg är att titta på tidigare utlåtanden om behandlingsprogram och värderingsmall för internetbaserade stöd- och behandlingsprogram, SKR.

Info

Gör en riskanalys och rutiner när ni lägger nytt innehåll till Stöd och behandling. Vid behov gör ni en plan med åtgärder för att minimera risker.

Köpa program

Ni kan använda program i Stöd och behandling som ägs och förvaltas av annan part. Undersök om det ni efterfrågar redan finns utvecklat av en utgivarenhet i en annan region eller ett företag som ni då ingår avtal med. 

Var noga med att avtalet verkligen görs med den person som har upphovsrätten. Om inköpet har ett högre värde behöver det upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling. Innovationsupphandling kan användas om programmet ni behöver ännu inte finns på marknaden. Ta hjälp av er inköpsavdelning som kan regelverket.

Upphandla program 

Utveckla egna program

Samverkansavtal

  • Utvecklar ni program tillsammans med andra parter? Då behöver känna till regler och från början upprätta ett samverkansavtal.

Immateriella rättigheter och samtycken

Hantera och dokumentera samtycken om personer medverkar i bild, ljud eller film. 
  • Ha skriftliga avtal för bilder, illustrationer, video, texter och annat innehåll du ska använda, både med författare/fotograf/illustratör och med personerna som medverkar. Läs mer Använda media
  • Upphovsrätt

    Vad gäller kring upphovsrätten till programmet när medarbetare utvecklar innehåll till ett stöd- eller behandlingsprogram? Är det reglerat i anställningsavtalet att upphovsrätten tillfaller arbetsgivaren/uppdragsgivaren? Är upphovsmannen anställd inom kommun och landsting så tillfaller upphovsrätten till arbetsgivaren. Står det inget i anställningsavtalet kan det ibland vara nödvändigt att skriva ett avtal. Vänd dig till personaldirektören eller juristen i organisationen om det råder oklarheter.
    Upphovsrätten består av två delar; förfoganderätten, det vill säga den ekonomiska delen av upphovsrätten (den rätten kan överlåtas) och den ideella delen (vem som är upphovsman, kan inte överlåtas). Ideell rätt innebär att den som är upphovsman har rätt att bli namngiven, enligt god sed.
  • Tar ni hjälp från externa leverantörer för foto, film, illustrationer eller innehåll. Fundera igenom noga. Ta höjd för vad ni i framtiden kommer vilja kunna göra med programmet och innehållet. Ska ni köpa loss materialet? Ska ni ha ensamrätt till det? Är det okej att samma material kan användas i helt andra sammanhang? Vill ni ha rätt att sälja programmet vidare? Ska det kunna förvaltas, förändras och säljas vidare utan ersättning för upphovsrättsinnehavaren? Om det är aktuellt att överlåta immateriella rättigheter skriv ett överlåtelseavtal som reglerar detta. 
  • Verkshöjd

    För att något ska ses som ett verk, och omfattas av upphovsrätt, krävs att det har så kallad verkshöjd och med det menar man att verket måste ha en viss särprägel/originalitet.

    Hur mycket ett visst verk måste skilja sig från ett annat för att uppnå verkshöjd avgörs utifrån omständigheterna i det enskilda fallet. Att ett verk går att förväxla med ett annat verk utesluter inte upphovsrätt; två liknande verk kan vara berättigade till upphovsrättslig samexistens.

    Det krävs inte att verket måste uppnå någon viss form av kvalitet för att omfattas av upphovsrätt.

    Upphovsrätten omfattar i stort sett aldrig verkets ämne, motiv eller idé, de tankar, erfarenhetsrön eller uppgifter om fakta som presenteras i verket.

    Källa https://lagen.nu/1960:729

    Förvalta och dela/sälja program

    Det har blivit lättare för vårdgivare som vill Ni kan skapa egna program som utgår från invånarnas och verksamheternas behov i Designverktyget. Där sätts innehåll (text, bild, film, kommunikation etc) ihop till ett program som ska ges ut i Stöd och behandling.

    Läs mer i Designguiden för att förstå vad som krävs för att utveckla och förvalta program. Ta också kontakt med designnätverket som finns till för medarbetare som är inblandade i designprocessen.

    Designguiden - tips och råd för att skapa och hantera stöd- och behandlingsprogram 

    Utveckla program tillsammans

    Väljer ni att skapa program med en annan part, region, kommun, då upprättar ni från början ett samverkansavtal och läser på om reglerna. 

    Samverkansavtal, Designguiden

    Förvalta, dela med sig eller sälja program

    Vårdgivare (Utgivare) kan dela med sig av de stöd- och behandlingsprogram som de själva har tagit fram till andra vårdgivare. I något fall har SKL dessutom fått program från forskare på universitet och fått rätt att sprida dem till sina medlemmar. Läs mer SKL har information om de juridiska förutsättningarna att dela program SKL.se..

    Äga och förvalta program, Designguiden

    Ta betalt för att täcka kostnader och säkra fortsatt utveckling

    En fungerande förvaltning av ett programinnehåll kostar i form av tid, kompetens och resurser. Om det blir aktuellt att dela med sig av programmet så att andra vårdgivare kan använda det, är det rimligt att ta ut en kostnad för utvecklings- och förvaltningskostnader. På så sätt säkrar ni programmets fortsatta kvalitet och utveckling på sikt.

    Att utan kostnad överlåta till andra att använda ert behandlingsprogram inom områden där det finns privata aktörer på marknaden är inte ett alternativ. Det kan i vissa fall vara tveksamt att utveckla behandlingsprogram där det redan finns privata aktörer. Ta reda på mer om så är fallet.

    Troligtvis behöver behandlarna/användarna någon form av utbildning, support och även vidare kompetensutveckling för att kunna använda programmet på ett patientsäkert sätt. Fundera på om detta ska ingå i priset eller inte.

    • Lagen om offentlig upphandling
    • Samverkansavtal
    • Avropsavtal
    • Upphovsrättsavtal
    • Immateriella rättigheter

    Införa Stöd och behandling

    Manolis Nymark behandlar i en författningsanalys (2013) olika aspekter på dokumentation och informationshantering i Stöd och behandling. Utifrån den hölls juridisk genomgång för landsting och regioner med följande innehåll: 

    • Behandling av personuppgifter
    • Journalföring och annan dokumentation
    • Yttre och inre sekretess
    • Egenvård vs sjukvård
    • Medicinskt ansvar för stöd och behandling
    • Medicintekniska regelverket
    • Upphovsrätt

    Metoder, checklistor och beslutsstöd

    Verktyg som hjälper mig att komma fram till resultatet.

    Namn
    Beskrivning
    Syfte
    Upphovsrätt, SKLUpphandling och upphovsrätt för internetbaserade stöd- och behandlingsprogram. Checklistor och avtalsmallar.Stöd vid upphandling och avtal med den

    eller

    de som har upphovsrätt till programmen.Avtal och bildrättigheter Upphovsrätt, nyttjanderätt, äganderätt, medverkansavtal, ensamrätt, frågor och svar samt checklista för avtal. Stöd när du jobbar med bilder och media och annat innehåll.Juridiskt stöd för dokumentation, SocialstyrelsenDet juridiska stödet vänder sig till dig som arbetar i hälso- och sjukvården eller socialtjänsten. Texterna presenterar endast vissa huvuddrag i lagstiftningen på området. De innehåller förenklingar och är

    inte

    uttömmande. Det är författningstexten som gäller.Beskriver regelverket kring informationshantering och dokumentation utifrån gällande rätt

    .