Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

Om en vårdmottagning inte har andra e-tjänster. Är det ändå möjligt att ansluta en mottagning till Synpunkter och Klagomål? 

...

Har ni fått några svar redan från regioner och gällande patientnämnder? 

Ja. Två regioner, Jämtland-Härjedalen och Värmland har meddelat intresse av att ansluta under Q1.  

...

Det är förvaltningen som kommer att lägga in angivet HSA-id för patientnämnden, både första gången och om det önskas något byte av HSA-id. 

Blir det inte konstigt för invånaren om man inte ansluter samtliga enheter som har ett kontaktkort till tjänsten? 

Detta är helt upp till regionen som ansluter att besluta. Det underlättar för invånaren att ange rätt mottagning om man når tjänsten via kontaktkortet, men detta är något som beslutas hur man vill göra av regionen själv. 

...

Hur ser man att det är rätt person som skickar in ärendet (för anhörig)? 
Handläggarens ansvar att verifiera detta. 

...

Kommer det gå att bifoga fil vid hantering av Synpunkter och Klagomål? 
Det kommer gå via Ärendehanteringen och vi arbetar just nu med att utveckla motsvarande funktionalitet för externa system som ansluter till tjänsten. Det är möjligt att bifoga filer vid svar till invånare (i ärendehanteringen). 

...

Om det är så att invånaren skickar in till fel mottagning. Är det möjligt i 1177 admin lösningen 1177 admin (Personalverktyget) lösningen att skicka ärenden mellan mottagningar? 
Nej, det är tyvärr inte möjligt. Man kan inte skicka ett ärende mellan mottagningar utan måste hänvisa rätt till invånaren. Inget som är möjligt att lösa i nutid. Den integrerade lösningen är det man måste titta på för bättre hantering av detta.
 

Vem går informationen gällande införande av tjänsten Synpunkter och Klagomål till? 

En mindre gruppering av Hälso-och sjukvårdsdirektör (HSD) och SKR. De ansvarar sedan för att föra vidare informationen till HSD-nätverket.  

Kommer tjänsten 1177 Synpunkter och Klagomål även att synas på respektive kontakkort? 

Detta är en lösning vi tittar på. En målsättning vi har är att dela på startsidan, kontaktkortet och öppna sidor för synpunkter. Vi försöker skapa en ingång till tjänsten från så många ställen som möjligt. 

 

När blir det möjligt att ansluta till 1177 Synpunkter och Klagomål?
Vid årsskiftet 2021/2022 är det planerat att handläggningen via Personalverktyget ska vara tillgänglig. I april 2022 är tanken att möjliggöra en beställning för en integrations med sitt eget system för handläggning. Vi kommer att ha ett strukturerat införande för anslutning, tillsammans med vården och patientnämnden. 

 

Kommer svaret till invånarens inkorg oavsett handläggningsmetod (ärendehanteringen/integrerad lösning)?
Ja. Planen är att invånaren ska ha all dialog via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Det innefattar anmälan och svar i 1177, oavsett var handläggningen skett. Även om invånaren ringt till vården eller patientnämnden och därmed initierat ett ärende utanför 1177 så får man en bekräftelse och kan ha dialogen via e-tjänsterna. 

 

Vem mottager svaret när närstående skickar in Klagomålen?
Vi har sett hur vården och patientnämnden gör idag, och tagit fram en lösning utifrån det. Idag skickas ärendena till den som har fullmakt som närstående. Så närstående med fullmakt tar över ärendet och blir även den personen tar hand om kommande information. Detta sker i dialog med handläggaren under ärendet gång. 

 

Om patientnämnden redan är ansluten till 1177 och tar emot ärenden där måste de då också ha denna tjänst, dvs ansluta till denna tjänst men också ha kvar sin egen ingång direkt till patientnämnden?
Det finns redan som möjlighet idag, syftet är att samla på ett gemensamt ställe som en gemensam tjänst. Gemensamt formulär för samtliga regioner, bättre helhet och enhetligt, samt möjliggöra en helhetsbild för statistik. På sikt är alltså planen att endast ha en väg in för invånare att lämna synpunkter och klagomål. 

 

Kan vi ansluta oss via personalverktyget först och därefter till integrationslösningen?
Ja det går jättebra. Det är många som kommer göra så här då integrationslösningen tar längre tid att ansluta till. 

Vad heter RIV TA-tjänstedomänen som används för denna tjänst?
Välj branch "feature-nmt" för den senaste versionen:
https://bitbucket.org/rivta-domains/riv-application.supportprocess.logistics.complaintsandfeedback/src/master/   

 

Kan du förklara orsaken till samkörningen med patientnämnden igen?
När invånaren vill skicka in ett ärende så finns ett val att göra om vem som ska vara mottagare - Patientnämnd eller vården. Därför behöver både vården och patientnämnden vara anslutna så invånaren kan ha den valmöjligheten i tjänsten.   

 

Men om patientnämnden också vill ha kvar sin ingång så är det väl regionalt beslut? Kommer Patientnämnden ha kvar sin klagomålstjänst?
Vi kommer att ha ett strukturerat införande, per region. Tjänsten i sig är nationell och ser likadan ut för samtliga regioner. Vi kan därför inte anpassa tjänsten per region, om en patientnämnd väljer att inte ansluta samtidigt som vården gör det. Då får inte anmälaren en valmöjlighet om vem som kan vara mottagare av ärendet utan måste leta fram andra formulär i regionen för att skicka in sitt ärende. Detta påverkar även underlaget till statistiken. 

 

Men beställningen har alltså gått via Hälso- och sjukvårdsdirektörerna? Jag har ställt frågan hur planen är hos oss för och ingen som jobbar med dessa frågor visste ngt om hur vi ställt oss bakom detta.
Ja det är dem som gjort beställningen. Det skedde för ett bra tag sedan, vi tittar just nu på exakt när den beställningen gjordes. 2018 kom ett lagkrav att patientnämnden och vården ska vara lika prioriterade.

Hur beställer man anslutning till tjänsten?
Handläggning i sitt egna system och därmed en integrationsanslutning till tjänsten – Kundportalen.
Handläggning i Personalverktyget – Regionalt ansvarig lägger till önskade mottagningar. 

Kommer ärendena alltså inte in till personalverktyget?
Om man har valt att handlägga ärendena i 1177 så kommer ärendena att komma in till personalverktygets ärenden. Har man valt att handlägga ärendena i sitt eget system för handläggning via en integration så kommer ärendena inte att komma till personalverktyget också. Man behöver alltså göra ett val där. 

För invånarna kommer flödet vara likadant oavsett om anslutande part valt att integrera sitt eget system eller hantera ärendena i Personalverktyget. 
 

Region Örebro jobbar med att diarieföra samtliga klagomålsärenden som en del av kvalitetsarbete för att föra statistik. Hur kommer det fungera här?
Ärendena kommer fortfarande behöva hanteras i det egna systemet. 1177 kommer inte fungera som ett arkiveringsutrymme, utan det kommer behöva ske i det egna systemet. 1177 kommer att föra statistik baserat på inkomna ärenden. Statistiken som visas kommer att vara baserat på alla inkomna ärenden, oavsett om de handläggs i 1177 eller i det egna systemet.  

 

Kommer invånaren åt tjänsten Lämna synpunkter och klagomål utan att vara inloggad? Tex att det ligger en länk till formuläret i sidfoten alternativ att knapp/länk följer med på alla sidor man navigerar till någonstans i nederkant.
Som det är planerat nu finns tjänsten bara tillgänglig i inloggat läge på startsidan. Förvaltningen ska se över möjligheten för att tillgängliggöra tjänsten på de öppna sidorna.  

 

Är det möjligt att integrera tjänsten till anslutande parts avvikelsesystem?
Ja, det är planen. Därför finns möjligheten för integration så att ärenden ska gå att handlägga i anslutande parts egna system för avvikelser.  

 

Kommer all kommunikation/återkoppling till invånarens inkorg i 1177?
Ja. Det är planen och målsättningen. Invånaren kommer vid skapat ärende ta emot en ärendebekräftelse till sin inkorg i e-tjänsterna. 

 

Hur gör anmälaren om man inte vet vilken mottagning det gäller?
Antingen kan anmälaren söka på nytt och med andra sökord, annars så kommer anmälaren att få en möjlighet att skicka ärendet till patientnämnden istället. Ett fritextfält visas då i formuläret där anmälaren kan ange var händelsen inträffat.  

 

Kommer ni utveckla möjligheten för invånaren på eget initiativ komplettera sitt ärende? Behövs även i andra tjänster såsom smittspårning.
Just nu kommer den utveckling bara vara tillgängligt för denna tjänst. Förvaltningen kommer ta vidare punkten till kommande utvecklingsförslag för andra tjänster. 

 

Kan man stänga av möjligheten att bifoga bilaga?
Man väljer att aktivera möjligheten om det önskas. Att aktivera möjligheten för att bifoga bilaga görs för respektive ärende 

 

Kommer ärendena att synas i personalverktyget även om det är integrerat?
Anslutande part väljer i vilken miljö man vill hantera ärendena i, så det är antingen i 1177 eller i sitt eget system för handläggning.  

 

Om anmälaren skickar ärendet till fel enhet är det möjligt för handläggaren att skicka ärendet till en annan enhet? 
Detta är möjligt om ni använder ert egna system. Det är tyvärr inte möjligt ifall handläggningen sker i Personalverktyget. Detta beror på att Personalverktyget inte har en hierarkisk koppling mellan mottagningarna. Det går alltså inte att kommunicera mellan mottagningarna då det inte finns en koppling mellan dem. 

 

Alla klagomål handlar inte om direkt vård. Behöver då enheter för ärenden som utgör arbete som inte är vårdrelaterat, t.ex. fastighetsskötsel, aktiveras i e-tjänsterna?
I samband med att regionen ansluter sig till tjänsten så väljer de också vilka som ska kunna ta emot ärenden, via ett HSAID. Det viktiga är att det finns en mottagare för invånarna. Det går att lägga till en mottagning på sjukhusnivå som centralt administreras. Det är alltså möjligt men måste finnas ett komplett flöde hela vägen och att någon tar emot/besvarar ärendena. 

 

Viktigt vid integration att både patientnämnd och avvikelser i vården använder samma system?
Nej, de ses som två helt olika mottagande enheter. Finns inget krav för de att använda samma system vid integration. Kravet är att hela regionen ansluter samtidigt så anmälaren kan välja vem som tar emot ärendet, vården eller patientnämnden.  

 

Kommer tjänsten synas på varje mottagnings Kontaktkort ute på http://1177.se ?
Tjänsten kommer finnas på startsidan i inloggat läge. Projektet tittar vidare på möjligheterna att lägga tjänsten på kontaktkortet.  

 

Enheten behöver alltså inte ett Kontaktkort i inloggat läge för att ansluta sig till klagomålstjänsten?
Ska man handlägga ärendena i 1177s behöver man idag vara aktiverad i e-tjänsterna med ett HSAid för att använda tjänsten. 

Ska man ha en integration till sitt eget system behöver man inte ha ett kontaktkort men man behöver först vara kund hos Inera. Integrationen möjliggör att ärendena kommer in via 1177 men sen skickas till det egna systemet. Detta möjliggör att även mindre vårdgivare eller privata vårdgivare kan använda tjänsten utan att själva ha en mottagning tillgänglig på http://1177.se  

 

Var kommer tjänsten placeras på Startsidan? Sidan är ganska full redan och man får scrolla en del för att hitta allt som finns där.
Tjänsten kommer i mobilt läge synas ovanför “regionen rekommenderar”. 

 

Kommer 1177 på telefon att vara en mottagning i ärendesystemet? Jag tänker på att det inte går att avgöra vilken region som har tagit emot samtalet innan man tittar på det. Om det kommer in ett klagomål gällande 1177 på telefon, måste först ta reda på vilken region det gäller. Sedan tillbaka till Inera vilken region som tagit emot samtalet på telefon, innan konstaterande vilken region som ska ta emot ärendet. Hur ska man veta vilken region klagomålet (via telefon) gäller?
Projektet tar med sig detta behov och utreder en lösning på problemet. 

 

Kan man ha både och, dvs. vissa mottagningar integrerade och vissa inte?
När man ansluter till tjänsten så väljer man om man vill handlägga ärendena i 1177 eller i sitt eget system, De kommer för invånarna vara synbara på samma sätt oberoende på vart de handläggs. Handlägger man ärendena i 1177 så aktiverar man tjänsten på mottagningen via ett administrationsgränssnitt i Personalverktyget. Väljer man att handlägga ärendena i sitt eget system så anger man vilka mottagningar som ska vara synliga i samband med TAKningen av tjänsten.  

 

Vi har lagt in detta som en extern e- tjänst på alla våra mottagningar. Utan koppling till ärendetyperna kan man landa i vårt ärendehanteringssystem istället (har tidigare haft det som en ärendetyp vid varje mottagning). Om man tänker att fler enheter ska kunna hantera detta, hur ska man då tänka när vi inte får starta kontaktkort för andra enheter än de som "bedriver vård".
För att detta ska vara möjligt behöver vi se över hur man hanterar ärendena. Vi vet att det är fler som har centrafunktion och hanteras därifrån till de som berörs av ärendet. Om man har en centralfunktion som hanterar ärendet själva så får man se över respektive anslutning för hur det ska fungera.  

 

Är det möjligt att ha en drift/administrativ avdelning på mottagningen? Från invånarens perspektiv spelar det ingen roll vilken enhet invånaren får kontakt med då man bara vill få kontakt med mottagningen. 
Projektet kommer att ta en dialog om detta i samband med respektive anslutning, beror helt på hur man jobbar med sina inkomna synpunkter och klagomål idag.  

 

Är det möjligt att först ansluta till Personalverktyget men i ett senare skede genomföra integrationen till eget system? 

Absolut. Det är möjligt att utföra integrationen till eget system i efterhand. För invånarnas skull förespråkar vi en snabb övergång till tjänsten och ifall ni inte har möjlighet att utföra integrationen på en gång är detta tillvägagångssätt rekommenderat.  

 

Förekommer det anslutningskostnader?
Utan integration, ärendehanteringen – Förekommer inga kostnader att använda tjänsten i Personalverktyget. Tjänsten ingår i basutbudet som ni redan betalar för via gemensam finansiering.

Integration av eget system – I dagsläget kostar det 30 000 kr för att ansluta till respektive tjänstekontrakt, tjänsten har två tjänstekontrakt - ett för att skicka ärendet från 1177 till det anslutande systemet och ett för att ta emot datan från det anslutande systemet tillbaka till 1177. 
Det är en engångskostnad och det förekommer inga andra kostnader. Det pågår en översyn av kostnaderna för anslutningar till tjänstekontrakt så priset kan förändras.