Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

FAQ

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 2 Nästa »

Om en vårdmottagning inte har andra e-tjänster. Är det ändå möjligt att ansluta en mottagning till Synpunkter och Klagomål? 

Alla mottagningar som är aktiverade kan ansluta till och erbjuda Synpunkter och Klagomålstjänsten till invånarna. Man behöver inte ha något betjäningsområde på de mottagningarna.  

Har ni fått några svar redan från regioner och patientnämnder? 

Ja. Två regioner, Jämtland-Härjedalen och Värmland har meddelat intresse av att ansluta under Q1.  

 

Stämmer det att mottagningen inte behöver ha ett betjäningsområde för att erbjuda Synpunkter och Klagomål? 

Det stämmer, inget betjäningsområde krävs. 

 

Om patientnämnden inte använder Personalverktyget (admin) hur hanterar de ärendena då? 

Om patientnämnden inte använder Personalverktygets gränssnitt administrerar de ärendena via integrationslösningen istället. I admingränssnittet behöver det finnas en patientnämnd ansluten, men hanteringen av ärendena sker därefter via integrationslösningen.  

Det är förvaltningen som kommer att lägga in angivet HSA-id för patientnämnden, både första gången och om det önskas något byte av HSA-id. 

Blir det inte konstigt för invånaren om man inte ansluter samtliga enheter som har ett kontaktkort till tjänsten? 

Detta är helt upp till regionen som ansluter att besluta. Det underlättar för invånaren att ange rätt mottagning om man når tjänsten via kontaktkortet, men detta är något som beslutas hur man vill göra av regionen själv. 

Om man handlägger via 1177 admin (Personalverktyget) hur hanteras bevarande och gallring?
Tjänsten Synpunkter och klagomål kommer inte att hanteras annorlunda, utan hamnar inom samma beslut och hantering som resterande e-tjänster. 

Hur kommer sökfunktionen se ut och fungera i invånargränssnittet? Hur hittar man mottagningen man vill skicka ärende till?
Det finns en mottagningsväljare i tjänsten, där man söker efter den mottagningen man vill skicka ärendet till. Det är en separat sökfunktion men är likvärdig den som finns för ”hitta och lägg till mottagning”.  

 

Hur ser det ut för patientnämnden och mottagningar får inkomna ärenden som de ska hantera?  

Ärendena som skickas in av invånarna hamnar tillsammans med mottagningens övriga ärenden.  

 

Hur ser man att det är rätt person som skickar in ärendet (för anhörig)? 
Handläggarens ansvar att verifiera detta. 

Kommer det gå att bifoga fil vid hantering av Synpunkter och Klagomål? 
Det kommer gå via Ärendehanteringen och vi arbetar just nu med att utveckla motsvarande funktionalitet för externa system som ansluter till tjänsten. Det är möjligt att bifoga filer vid svar till invånare (i ärendehanteringen). 

 

Skulle man kunna ansluta sjukhus/primärvård där de har centrala kvalitetssamordnare?
Där är möjligt. Hur man sätter upp detta finns det fler lösningar för. I 1177 admin lösningen är det ett 1-1 förhållande mellan den valda mottagningen som invånaren anger vad hen har varit och vilka som tar emot ärendet. Man kan då alltså ange ett HSA-id för sjukhuset så att de blir valbara i mottagningsväljaren. Man behöver då säkerställa att det finns en mottagare av ärendena som skickas dit. 
Använder man integrationslösningen kan man styra om, att samma mottagare får ärendena oavsett vilken vårdmottagning invånaren vill lämna in ett klagomål om.  

 

Om det är obligatoriskt att ange datum för händelsen. Hur blir det om klagomålet rör en hel vårdprocess?
Då anger man vilket datum som processen startade. 

 

Hur ska invånare ta vidare Synpunkter och Klagomål om de inte vet exakt vad avdelningen eller mottagningen jag vill rapportera heter?
Hittar man inte mottagningen finns det en länk i tjänsten som patienten kan klicka på, som leder till att ärendet istället skickas till regionens patientnämnd. Detta behöver patienten godkänna. I formuläret till patientnämnden kan då invånaren ange i fritextfält var hen har varit. Patientnämnden kan senare justera detta med att ange rätt HSA-id för att säkerställa rätt uppföljning och statistik. 

 

Är det inte möjligt för invånare att vara anonyma vid rapportering av Synpunkter och Klagomål?
Eftersom man är i inloggat läge anger man vem man är så är det inte möjligt att vara anonym just nu. Vi tittar vidare på lösningar där det är möjligt för invånaren att vara anonym ifall man skickar in ärendet via våra öppna sidor på http://1177.se  

 

Vilken typ av statistik gällande Synpunkter och Klagomål kommer att vara tillgänglig i statistiktjänsten?
Dialog pågår med Hälso- och sjukvårdsdirektörsnätverket kring vem som är mottagare för statistiken. Statistiken kan visualiseras aggregerat på verksamhetsnivå, vårdgivarenivå, regionnivå och nationell nivå​. Parametrarna är: Mottagning/enhet ​(HSA-ID och relaterad info)​, Ålder​, Kön​, Huvudproblem​, Delproblem​, Upplevt problem av patient​, , Verksamhetsområde, Händelsetidpunkt, Datum Mottaget ärende, Datum Avslutat ärende. 

Finns det standardsvar under Delsvar eller är det möjligt att lägga in det?
Ja, det kommer att finnas. Just nu kommer de inte att vara redigerbara på regional nivå, utan det kommer endast finnas fasta standardsvar som tagits fram med referensgruppen.  

 

Blir ärendet avslutat vid inskickat svar eller kan invånaren komplettera svaret i efterhand (även om vården ringer på telefon)?
Just nu kan invånaren inte komplettera ärendet men vi tittar på en lösning att invånaren kan komplettera ärendet efter inskickat ärende. Detta ska vara en lösning som eventuellt även kan tillämpas på andra e-tjänster. 

Kan jag som förälder klaga till en mottagning som exempelvis bara syns för personer under 18 år?
Ur ombudsläge är det möjligt och kommer det fungera exakt som resterande tjänster. Betjäningsområdet begränsar inte åtkomst till att hitta mottagningen för att lämna synpunkter och klagomål.  

Går det att skicka in hälsoinformation i fritextfält? Förstår att det kan bli komplext att beskriva en synpunkt utan att ange känslig information. Men är nyfiken på hur ni hanterar det ur ett informationssäkerhetsperspektiv.
Det finns självklart en risk med fritextfält. Vi har tagit höjd med det för att möjliggöra att anmäla ärenden för annan invånare. Den risken finns i alla tjänsten, men vi ser över formuleringarna i vårt uppdrag från regionerna, för att tydliggöra vårt uppdrag avseende den skriva informationen som finns med i fritextfälten.   

 

Var det bara Synpunkter och Klagomål som skickas till Patientnämnden som har Fritextfältet där man kunde ange det man ville klaga på?
Ja, endast Patientnämnden. Vi kan inte skicka ett ärende till en mottagning om mottagningsbeskrivningen anges i ett fritextfält. Medan allt hamnar i samma inkorg hos patientnämnden som sedan kan justera HSA-id i efterhand.  

 

Om det är så att invånaren skickar in till fel mottagning. Är det möjligt i 1177 admin lösningen att skicka ärenden mellan mottagningar? 
Nej, det är tyvärr inte möjligt. Man kan inte skicka ett ärende mellan mottagningar utan måste hänvisa rätt till invånaren. Inget som är möjligt att lösa i nutid. Den integrerade lösningen är det man måste titta på för bättre hantering av detta.
 

  • Inga etiketter