Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

Intro till Ineras webuniversum

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 8 Nästa »

Inera bygger sedan många år tillbaka många olika webbtjänster, nedan följer en kort introduktion till flera av dem.

Invånartjänster

1177.se vår största och mest kända webbplats. Den riktar sig till alla invånare i Sverige men används av svensktalande runt om i världen. 1177.se startade i slutet av 1900-talet och har under åren haft flera olika namn; infomedica.se, sjukvardsradgivningen.se och nu 1177.se. Dagens version är en sammanslagning av 1177.se och Vardguiden.se.

80% av innehållet är nationellt men det finns regionala anpassningar, tillägg och helt regionala ämnen i tillägg till det nationella.

Besöksstatistik

NKI

1177 Vårdguidens e-tjänster är den inloggade delen av 1177.se och innehåller många olika e-tjänster som har olika huvudmän. Det finns läkemedelstjänster som drivs av e-hälsomyndigheten och regionala e-tjänster som hanteras av enskilda regioner.

UMO.se är en webbplats för unga (13-25 år) som handlar om ämnena: sex, hälsa och relationer. Webbplatsen startades 2008 och då på initiativ av dåvarande regering. Syftet är att stärka unga och webbplatsen genomsyras av information som är normkritisk, faktagranskad och på de ungas villkor. På UMO finns en mycket uppskattad frågetjänst dit man kan skicka frågor anonymt och få svar från professionen.

NKI

Youmo.se är UMO:s yngre syskon. Webbplatsen kom till efter ett initiativ från regeringen då många nyanlända kom till Sverige under 2015-16. Youmo är till för de som kommit nya till Sverige i åldrarna 16-20 år från länder med annan kultur och utbildningsbakgrund. Syftet är att stärka dessa personer så att de kan interagera med de som är uppväxta i Sverige på lika villkor. Materialet är främst inom områdena sex, hälsa och relationer som på UMO men också med extra fokus på krishantering. Texterna är ursprungligen skrivna på lätt svenska och sedan översatta till engelska, somaliska, tigrinska, dahri och arabiska.

Idag är merparten av besöken till Youmo.se från andra länder än Sverige då främst Iran och Egypten.


Vårdgivartjänster

rikshandboken-bhv.se är en handbok för professionen som arbetar med barnhälsovård i Sverige. Syftet är att skapa ett enhetligt arbetssätt för de som arbetar inom området och sprida faktagranskad och kontrollerad information. Texterna baseras på det som är överenskommet mellan regioner och som skall gälla för barnhälsovården i Sverige. Det finns möjlighet att lägga till regionalt innehåll.

Webbplatsen har ca 5-6 000 användare som är återkommande.

vardhandboken.se är en handbok för främst sjuksköterskor som beskriver arbetssätt och tillvägagångssätt för många olika arbetsuppgifter inom vården.

En annan stor målgrupp är de som studerar till sjuksköterska, för denna målgrupp finns förutom all information också diagnostiska prov som används flitigt för att kontrollera den egna kunskapen inför tentamen.

Vårdhandboken fanns tidigare som ett lösbladssystem som skickades ut till vårdinrättningar där lösblad byttes ut i pärmar, digitaliseringen har utökat antalet användare

Rådgivningsstödet Webb är en enklare version av Ineras rådgivningsstöd. Webbversionen används främst av enstaka vårdcentraler som drar nytta av beslutsunderlag vid telefonrådgivning. Syftet med beslutsunderlagen är att ge rätt råd om brådskegrad det vill säga hur snabbt behöver en person besöka vården (Alternativt egenvård) för det beskrivna symtomet. Denna webbtjänst skall enbart användas av de som är utbildade sjuksköterskor varför det inte ligger öppet på internet. Du kan dock komma åt det via Sjunet om du har tillgång till det.

En annan användargrupp är försäkringsbolag som har sjukvårdsrådgivning alternativt hjälper sina försäkringstagare komma till rätt vårdnivå. Dessa användare har då inloggning till webbtjänsten.


Admintjänster

Inera.se eller vår bolagswebb kommer under våren 2020 att flytta in i plattformen och då fungera på liknande sätt som övriga webbar i denna plattform. Syftet med Inera.se är att informera de som inte känner till oss om vad vi göra och varför, samt guida de som är eller vill bli kunder till var de hittar mer information. Inera.se är av webbplatstypen “skyltfönster”.

  • Inga etiketter