Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

Test: designprocess

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

Version 1 Nästa »

Designprocess för användning och användarupplevelse 

Det går att arbeta med design från tidig fas i ett förändringsinitiativ till en tjänst i användning. Aktiviteter kan genomföras mer eller mindre omfattande och med olika metoder beroende på fas och sammanhang. Över tid så återkommer fem huvudmoment i ett iterativt arbete. Utgångspunkten är att utifrån förståelse för användares och verksamheters behov för att utveckla tjänster som är ändamålsenligt utformade och inkluderar så många användare som möjligt.  

Till detta behöver vi säga att varje designprocess mer praktiskt kan komma te sig olika. Hur något genomförs och i vilken omfattning moment genomförs kan variera, beroende på till exempel på projektets karaktär eller var i Ineras övergripande process något ska göras. Angreppssättet med de fem huvudmomenten i designprocessen är oavsett grund för design och ux-arbete. 

 

Övergripande processer och ledningssystem på Inera 

Ledningssystemet med övergripande processer ramar in hur arbete med förslag, förändringsinitiativ och styrning av tjänsteutveckling sker i stort. Som designer är det bra att känna till utifrån att vi samarbetar med många, både externt och internt inom Inera.  (En annan anledning att känna till det för oss som jobbar med UX och design är att ledningssystemet pekar på styrande delar för behovsstyrd utveckling, användarcentrerad design och digital tillgänglighet.)  

 

Länkar för mer underlag som ger stöd i process och metod 

Filmen den ”Den röda tråden” berättar om designprocessen och UX-ramverket 

Intranät: Behovsstyrd utveckling/kravställning 

Ev. något om övergripande process 

Hantera behov 

Initialt  behöver förändringsförslag bearbetas. Det kan göras mer eller mindre, med syftet är att klargöra och förankra nyttor och förståelse för målgrupper som berörs. Design och UX-arbete kan i denna initial fas omfatta att genomföra undersökningar med målgrupper och verksamhetsföreträdares för insikt om deras syn på problem och behov. Visualiseringar och tidiga skisser kan vara underlag för att kunna förstå  behov bättre och stötta dialoger. Gemensamt med andra fördjupas förståelsen kring vad det är för förändring som behövs och hur en tjänst behöver utformas. 

 

Planera och designa 

När det finns en förankrad behovsbild kan arbetet gå vidare för att planera utvecklingsinitiativ. Utvecklingen behöver planeras då det kan röra sig om flertal olika förändringar som också innebär fler resurser. Kunskap om användare, användningsmål liksom verksamhetsperspektiv och tekniska förutsättningar är betydelsefulla för att jobba med design och uppföljning av användarupplevelse. 

 

Utveckla och bygga 

När det är dags att realisera delar i fasen utveckla och bygga blir arbetet mer lösningsnära och detaljerat för att reda ut och ta fram användargränssnitt, interaktion och krav.  Helheter bryts också ner i delar för utveckling. Design- och ux kan stödja krav och utveckling genom att till exempel ta fram skisser, protyper och bidra med återkoppling från användare och verksamhet. Det kan även behövas dialog kring tillämpning av Ineras designsystem. 

 

Leverera och stödja 

Stödja och utvärdera hur tjänstens och dess design fungerar i användning  

  • Inga etiketter