Steg 7 - Test och kvalitetssäkring
Webbappar uppträder likadant i moderna versioner av populära webbläsare. Om webbappen är progressiv spelar inte skärmens storlek och orientering någon större roll för tjänstens utseende och beteende. Äldre versioner av webbläsare kan fungera sämre - varje webbapp bör specificera den lägsta version som krävs för tjänsten.
För appar är bilden mer komplex. Dels exekverar appar på två olika operativsystem - Android och iOS. Dels så finns mobila enheter (telefoner och surfplattor) i en variation av storlekar och versioner som dessutom kan köra vitt skilda versioner av operativsystemen. Skall tjänsten vara tillgänglig och likvärdig på pappas Samsung Galaxy S7 från 2016 likväl som på dotterns nya (2021) iPhone 13?
Specifikation för vilka versioner av Android och iOS som tjänstens appar kräver blir avgörande för insatsen som krävs för test och kvalitetssäkring. Genom att enbart specificera nyare versioner blir insatsen lägre för utveckling såväl som test. Samtidigt kommer man att nå en mindre marknad med tjänsten - de med äldre versioner av operativsystem kommer inte åt tjänsten. Eventuellt kan pappa uppgradera sin S7a till Android 8.0 och på så vis få tillgång till tjänsten - men denna typ av krav på handhavande skapar en tröskel.
Här finns app-strategins stöd vid Test och kvalitetssäkring av appar framtagen av Nordic Medtest.
En ytterligare komplexitet tillkommer i och med att Google och Apple årligen släpper nya versioner av sina operativsystem. Ofta krävs uppdateringar av koden för appen för att tjänsten skall stödja telefoner med den nya versionen. När appen uppdaterats krävs en aktiv handling från användaren för att ladda ned den nya versionen från aktuell app store.
Denna komplexitet drabbar förvaltningen av en app-baserad tjänst som fordrar planering av distribution.
För vår tidsbokningstjänst önskar Nordic Medtest tidigt veta vilka versioner av Android och iOS Inera avser stödja och med vilken frekvens man (dvs i detta fall tredje part) avser uppdatera appen till nya OS-versioner. Detta för att kunna planera test och kvalitetssäkring.
Nordic Medtest noterar också att man önskar tillgång till källkoden för tredjepartsappen för att kunna säkra hanteringen av personuppgifter - tjänsten kräver ju (enligt ovan) inloggning med BankID.