Vanliga frågor och svar
- Amanda Sundberg
Ni behöver väga för- och nackdelar med att göra en nyttokalkyl. Fördelarna med att göra en nyttokalkyl är att ni får ett bra beslutsunderlag. Ni får även en god förståelse för er förändring och den förändringsledning som krävs. Ni får också en bra grund för uppföljning. Nackdelarna är att det krävs tid och resurser för att lyckas med nyttokalkylen. Generellt är det kanske rimligt att tänka att det är extra viktigt att lägga resurser på nyttoanalys och nyttokalkyl vid förändringar som innebär stora kostnader, eftersom kostnaderna vid felaktiga beslut riskerar att bli mycket höga.
I arbetet med att ta fram modellen har vi utgått från DIGGs (och även från SKRs) material om nyttorealisering, samt från den litteratur och forskning som finns på kring nyttokalkyler av olika slag. Ineras modell kan ses som en praktisk tillämpning av delar av DIGGs Vägledning. Medan Vägledningen hanterar helheten kring lednings- och styrningskonceptet nyttorealisering, är Ineras modell en fördjupning i de delar som handlar om att identifiera, beskriva och värdera nyttor och kostnader och hur man kan göra dem rent praktiskt.
Verktygen skiljer sig i utseende, design och i vilka begrepp som används. När det gäller funktion finns också vissa skillnader.
DIGGs verktyg finns både på webb och som Excel. Ineras finns enbart som Excel.
Ineras Excelmall stöd för att sätta upp beräkningar för storleken på nyttor och kostnader, vilket inte finns i DIGGs beräkningsverktyg. Där behöver användaren göra beräkningar vid sidan om.
DIGGs beräkningsverktyg innehåller stöd för risk & hindersanalys. I Ineras metod tas dessa omhand utanför Excelmallen.
Det finns även likheter med PENG-modellen, eftersom den precis som Ineras modell har som mål att värdera nyttor och kostnader i pengar. Skillnaderna ligger i detaljerna.
Begreppen skiljer sig mellan metoderna.
Ineras metod visualiserar tänkta nyttor och kostnader över flera år, medan PENG slår ihop alla tidsperioder.
Upplägget för att ta sig fram till den färdiga kalkylen ser lite annorlunda ut - enligt PENG-modellen bör en utsedd grupp på 5-8 personer göra analysen under fyra halvdagar, medan Ineras metod fokuserar på metodiken i de enskilda stegen som kan göras av få eller många beroende på situation och behov.