Integration med handläggning i eget system

Genom integration är det möjligt att handlägga synpunkter och klagomål som inkommer via 1177 i eget system. Integration sker över Nationella Tjänsteplattformen med den applikationsspecifika tjänstedomänen Synpunkter och Klagomål (supportprocess:logistics:complaintsandfeedback).

Utveckling av tjänstedomänen sker inom projektet och tjänstedomänens release kommer fastställas efter genomförda piloter. Senaste version finns tillgänglig på bitbucket:

https://rivta.se/tkview/#/domain/supportprocess:logistics:complaintsandfeedback

Paketeringen innehåller

  • Dokument

    • Tjänstekontraktsbeskrivning (TKB)

    • Informationsspecifikation (IS)

    • Arkitekturella beslut (AB)

  • Schema + wsdl

  • Test

    • Testsviter

    • Självdeklarationer

Det är möjligt att öppna dokumenten i webbläsaren genom att välja “View raw”

Beställ tjänst i Kundportalen

Steg 1: Beställning av tjänsten Synpunkter och Klagomål görs i Ineras kundportal. Kundens beställare loggar in i Kundportalen och utför beställningen. Därefter skapas ett Granskningsärende. När granskningsärendet är godkänt skapas en tjänstebeställning som skickas till er som kund för attestering.

Länk till Ineras Kundportal: https://kundportal.inera.se/usm/wpf?Node=icguinode.login&domain

Behörighet behövs för att logga in. Antingen i rollen som Beställare annars som rollen Administratör. För information om behöriga beställare och administratörer, kontakta Kundservice: Frågor om beställning och tjänster - Inera

SITHS-certifikat behövs i för det egna systemet

Steg 2: Vid behov beställ SITHS funktionscertifikat för ert system. Kontakta då er organisations ansvariga utgivare för SITHS.

Se information här: https://www.inera.se/tjanster/alla-tjanster-a-o/siths-identifieringstjanst/

Förstudie

Steg 3: En förstudie skickas in av beställande kund, innehållande information om vilket informationssystem som ska anslutas, till vilken tjänst samt tjänstekontrakt, tidsplan mm.

Beställning för tester i acceptanstestmiljön

Steg 4: Efter att förstudien är godkänd görs en beställning via Beställningsstödet för tester i acceptanstestmiljön.

Här loggar du in i beställningsstödet och gör din beställning.

Så kallad TAK:ning sker på de verksamheters HSA-id som ska vara möjliga att rapportera till för handläggning i ert system. Dessa vårdenheter blir automatiskt valbara för invånare att kunna anmäla synpunkter och klagomål till. Det kan vara upp till 24h fördröjning innan utförd TAK:ning resulterar i att vårdenheterna blir synliga i 1177.

Vid anslutning till produktion används följande mall för att TAK:a in alla enheter samtidigt:

Självdeklaration

Steg 5: Här redovisas resultat från anslutande och/eller utvecklande parts egen testning av tjänstekonsument som ska kunna anslutas till den nationella tjänsteplattformen.

Omfånget på självdeklarationen rör den tekniska och semantiska interoperabiliteten för tjänstekontrakt och tjänsteplattform. Övriga viktiga tester är kommunicerande parters eget ansvar.

En självdeklaration genomförs bara för acceptanstestmiljön.

E2E-tester

Steg 6: E2E-testerna genomförs och resulterar i är ett dokument där det deklareras hur det har gått i testerna, genom att svara på specifika frågor.

Testsviter tillhandahålls som utvecklingsstöd i tjänstekontraktspaketeringen och för att dokumentera resultat.

Underlag för godkännande av Etablering av Samverkan (E2E-underlag)

Produktionsättning av tjänst

Steg 7: Efter att E2E-testerna genomförs upprepas Steg 2 till 6 upprepas för anslutning till produktionsmiljön. Systemet kan därefter ta emot ärenden från tjänsten Synpunkter och klagomål i http://1177.se

Pris för extrastöd vid anslutning

Vid anslutning ingår 10 supporttimmar som möjliggör för utrymme att ställa frågor och få lite support kring testarna vid anslutning.

Ett extrastöd utöver de 10 supporttimmarna vid anslutning bekostas enligt Ineras prislista: