Digital tillsyn på natten
senast uppdaterad 2022-06-09
Sammanfattning
Bakgrund: Med en kamera hos brukaren kan hemtjänstens personal titta till dem och se att de mår bra under natten utan att behöva resa till dem och gå in i deras hem. Läs mer om digital tillsyn hos SKR. Jämförelsealternativ: Att ha enbart fysiskt tillsyn för de brukare som behöver tillsyn på natten, eller att erbjuda digital tillsyn för de brukar som behöver tillsyn på natten (där det är lämpligt). Nyttor:
Kostnader:
Resultat:
|
---|
Digital tillsyn på natten
Med en kamera hos brukaren kan hemtjänstens personal titta till dem och se att de mår bra under natten utan att behöva resa till dem och gå in i deras hem. Läs mer om digital tillsyn hos SKR.
Metod
Jämförelsealternativ. Nyttokalkylen jämför nytta och kostnad för två alternativ:
Att ha enbart fysisk tillsyn för de brukare som behöver tillsyn på natten.
Att erbjuda digital tillsyn för de brukare som behöver tillsyn på natten (där det är lämpligt).
Perspektiv. Kalkylen inkluderar nyttor och kostnader för brukare, närstående och kommunen. Kalkylen är en exempelkalkyl som utgår från demografin i Övertorneå kommun.
Typ av kalkyl. Nyttokalkylen är en kostnads-intäktsanalys, vilket innebär att både nyttor och kostnader värderas i pengar. Kalkylen inkluderar alla kostnader som har identifierats kopplade till realiseringen av nyttorna. När det gäller nyttor är det endast ett urval av de identifierade nyttorna som värderats i pengar i kalkylen. De nyttor som identifierats, men som inte värderats i pengar i kalkylen, beskrivs också i denna rapport.
Tidshorisont. Nyttokalkylen är beräknad över sex år.
Diskontering och prisjustering. I nyttokalkylen tillämpas en diskonteringsränta på 3 % i enlighet med Tandvård- och läkemedelsförmånsverkets rekommendation för ekonomiska analyser. Priserna är justerade till 2020 års prisnivå.
Finansiell nytta och omfördelningsnytta. De nyttor som kan realiseras i pengar – alltså nyttor som består av frigjorda pengar som kan användas till någonting annat – kallas för finansiella nyttor. De nyttor som värderas i pengar i kalkylen, men som i verkligheten inte innebär frigjorda pengar utan någon annan form av förbättring, som exempelvis förbättrad tillgänglighet, kallas för omfördelningsnyttor. Det gör att det går att studera resultaten från kalkylen enbart från ett finansiellt perspektiv, men också från ett bredare där nyttor som inte består av finansiella besparingar men som värderats i pengar också ingår.
Osäkerhetsbedömning. En enklare osäkerhetsbedömning har gjorts i kalkylen. Osäkerhetsbedömningen har gjorts genom att förändra utvalda värden i kalkylen för att få en uppfattning om hur nyttor och kostnader påverkas i det sämsta tänkbara scenariot och i det bästa tänkbara scenariot.
Så togs kalkylen fram. Nyttokalkylen har arbetats fram stegvis utifrån Ineras modell för nyttokalkyler.
Nyttor
Nyttor som värderats i pengar i kalkylen
Minskade kostnader för transporter i hemtjänsten. När personalen inte behöver resa hem till brukare för att se att de mår bra på natten minskar kommunens transportkostnader. I många kommuner består de av bränslekostnader.
Frigjord tid i hemtjänsten. Eftersom personalen utför tillsyn med kamera , behöver de inte resa till brukaren. Då frigörs den tid som personalen annars skulle ha använt för att resa till brukarna.
Nyttor som inte värderats i pengar i kalkylen
Bättre hälsa för brukare. Att få tillsyn digitalt på natten kan bidra till en bättre hälsa för brukare på flera sätt.
Bättre sömn när brukare inte störs av tillsynen, samtidigt som de är trygga med att tillsynen sker.
Färre fallskador när brukare inte väcks och går upp
Minskad medicinering mot oro för att personal kommer in på natten
Ökad trygghet för brukare. Att inte störas av personer i bostaden på natten, eller att veta att personer inte kommer att komma in i bostaden på natten, kan minska oro och förvirring och öka tryggheten hos brukare. Samtidigt vet brukaren att de får tillsyn.
Bättre arbetsmiljö för personalen i hemtjänsten. Att ge digital tillsyn på natten an förbättra arbetsmiljön för personalen på flera sätt:
När personalen inte behöver stiga i och ur bilar och springa i trappor i lika hög utsträckning, utan kan utföra tillsyn från ett väl anpassat kontor.
Personalen behöver inte köra bil själva på mörka vägar i samma utsträckning som de gör när all nattillsyn är fysisk.
Det kan bli lättare att hålla tider, vilket minskar stress.
Minskade koldioxidutsläpp. Att minska antalet resor för tillsyn på natten minskar också koldioxidutsläppen.
Risker och eventuella negativa effekter
Ökad oro hos brukare för exempelvis övervakning.
Minskad mänsklig kontakt när personalen inte besöker brukaren fysiskt.
Risk att personalen missar viktig information när personalen inte besöker brukaren fysiskt.
Kostnader
Hyra av utrustning
Införande
Eventuella kostnader för utökad bemanning av tillsyn (ej medräknade)
Resultat från kalkylen
Osäkerhetsanalys
I osäkerhetsanalysen har vi minskat andelen hemtjänsttagare som får digital nattillsyn till 7 % som minsta värde, och även antagit ett högre pris för hyra av utrustning. Nettonyttan blir ändå positiv.
Slutsatser och reflektioner
Kalkylen visar att nyttorna med digital tillsyn överstiger kostnaderna för kommunen. Då är flera viktiga nyttor inte värderade i kalkylen, såsom bättre hälsa och ökad trygghet för brukare.
Bilagor
De kompletta beräkningarna i excel
Effektkedja