Frågor och svar med Region Östergötland
1. På bild 7, i vilken ände började ni?
Vi analyserade båda alternativen parallellt men gick enligt stegen i modellen. I kalkylsteget tog vi fram en kalkyl per analysalternativ.
2. Hur fick ni tillgång till svaren i underlagen? Exempel via workshop med verksamheten, eller?
Kombination av detektivarbete, analys av redan framtaget material, kontakter med redovisningsekonomer/controller, samtal med verksamhetsrepresentanter mm. Hade gärna haft en tätare dialog med verksamheten men det var inte möjligt pga Egenregiprojektet + pandemi.
3. De nyttor ni inte hade data på, har ni börjat följa dem nu? Eller tom följeforskning?
Vi kände att det vi redan kommit fram till i analysen var Good enough för fortsatt diskussion i styrgrupp etc. De områden vi inte kunde analysera blir upp till verksamheten om man anser det vara intressant att studera. Kanske i form av uppsatsområden?
4. Frigjord tid har ni värderat i pengar. Hur har ni tänkt där? Ska in säga upp några personer?
Nej absolut inte. Sjukskötersketid är en bristvara, både idag och framåt, därför behöver den läggas på värdeskapande aktiviteter och inte läkemedelsadministration.
5. Har det varit ett krav att jobba med en nyttokalkyl från sponsor/beställare eller annan? Har ni fått stöd av tex verksamhetsutvecklare att genomföra metodiken, eller jobbat på annat sätt?
Nej, vi fick välja metod själva och ansåg att Ineras modell ger det slutmaterial vi behövde för fortsatta diskussioner. Vi har under resans gång fått mycket stöd från Amanda/Inera när vi kört fast och haft en kontinuerlig dialog.
6. Hur väl kopplar era prioriterade nyttor till befintliga mål/effektmål för verksamheterna som ska hämta hem dem?
Effektkedjan visar att de ligger i direkt linje med regionens övergripande mål så överensstämmelsen är god.
7. Hur mycket tid lade ni?
Svårt att säga då vi parallellt lärde oss modellen samt drev projektet. Gör bedömningen att tidsåtgången motsvarar en "normal" förstudie för ett projekt i den här storleken. Säg en månad var i arbetstid men längre i kalendertid pga invänta svar från verksamheter osv.
8. Ni kanske sa det, men vilka typer av kostnadsposter har ni tagit med; införande/förändrings/genomförande kostnader etc?
Vi har tagit med alla de kostnader vi bedömer är relevanta både för införande och drift, även tagit höjd för fysisk utbildningstid för sjuksköterskor, farmaceuter etc. I alternativet central finansiering finns även medtaget kostnad för logistiker.
9. Har ni någon erfarenhet från nyttokalkyl som underlag i upphandling? Att mer kunna handla upp nyttor istället för funktioner. Kom det in i avtalet? (Har erfarenhet av att göra liknande i en innovationsupphandling kring fallprevention)
Nej, tyvärr inte men det vore önskvärt, inte minst för det projekt som ska implementera slutet avtal. Det ger även leverantören en bättre bild av kundens verkliga behov så det inte blir en upphandling baserat på tekniska funktioner.